[#1] monitor philips CM 8833-II - obraz czarno biały na composite
Witam.
Nabyłem niedawno monitor philpsa cm8833-II. Obraz jest bardzo dobry poprzez złącze RGB. Jednak przyszła potrzeba podłączyć inny komputer (a600) poprzez złącze composite. I klops, obraz jest czarno biały. Kiedyś posiadałem monitor commodore 1084s i nie było problemu. Wizualnie różnica w tych monitorach to to że commodore miało rozbity sygnał na chromć i luminć a philips nie ma ( jedno wejście mniej). Może ktoś ma jakiś pomysł o co chodzi?

[#2] Re: monitor philips CM 8833-II - obraz czarno biały na composite

@ussarius, post #1

jest przelacznik z przodu ale on zmienia chyba zielonakwy/kolor

mam dokaldnie taki sam monitor i dwie amigi podpiede do niego jedna przez compozyt druga przez euro i ni ma zadnego problemu na obydwoch jest kolor.

Benedykt

[#3] Re: monitor philips CM 8833-II - obraz czarno biały na composite

@ussarius, post #1

sprawa jest prosta(nie napisałeś jakie ami podłączasz),w 1200 composit to kolor,w innych to mono-nie pamiętam co 600
[#4] Re: monitor philips CM 8833-II - obraz czarno biały na composite

@piwosz, post #3

piwosz napisał(a):
> sprawa jest prosta(nie napisałeś jakie ami podłączasz),w 1200
> composit to kolor,w innych to mono-nie pamićtam co 600

podłączałem a1200, a600 oraz cd32. Z tego co wiem, wszystkie mają tam sygnał z kolorem. Jedynie w a500/2000 wyjście composite jest mono, wićc to na pewno nie to.

[#5] Re: monitor philips CM 8833-II - obraz czarno biały na composite

@Benedykt Dziubałtowski, post #2

Benedykt Dziubałtowski napisał(a):

> jest przelacznik z przodu ale on zmienia chyba
> zielonakwy/kolor

Tak, ja mam go bez końcówki. Ten przycisk zmienia kolor na zielonkawy, ale działa na wszystkie wejścia a tu jest inaczej.

> mam dokaldnie taki sam monitor i dwie amigi podpiede do niego
> jedna przez compozyt druga przez euro i ni ma zadnego problemu
> na obydwoch jest kolor.

może dodam, że mój monitor ma z tyłu oznaczenie Cm11342/10G i w odróżnieniu od innych monitorów commodorowskich, które posiadam w miejscu przy sygnale composite ma tylko 3 wejścia chinch (dwa to głośniki lewy i pracy i jedno to composite), w innych monitorach były 4 wejścia i dodatkowy przełącznik (do commodore 64 warto było rozbić sygnał composite na chroma i luma z tego co pamićtam i tak bywało w monitorach 1084 i 1802 które posiadałem).

[#6] Re: monitor philips CM 8833-II - obraz czarno biały na composite

@ussarius, post #4

masz racje a600 ma wyjscie kolorowe,jeżeli masz magnetowid lub dvd z wyjsciem composit to weź i podłącz do monitora ,sprawdzisz czy wejscie jest ok!
[#7] Re: monitor philips CM 8833-II - obraz czarno biały na composite

@piwosz, post #6

A moze kolory masz skrecone na minimum lub wylaczone ale jesli robisz wszystko ok to moze padl ci dekoder kolorow
[#8] Re: monitor philips CM 8833-II - obraz czarno biały na composite

@Dziadziomiecio, post #7

Czy przy padnićtym dekoderze kolorów jest możliwe aby przez złącze RGB był obraz kolorowy a przez złącze composite już nie?

[#9] Re: monitor philips CM 8833-II - obraz czarno biały na composite

@ussarius, post #8

Tak, bo sygnal RGB prawie bezposrednio steruje wyrzutnia elektronow i plytkami odchylajacymi, natomiast sygnal z composite musi byc przerobiony.
[#10] Re: monitor philips CM 8833-II - obraz czarno biały na composite

@piwosz, post #6

Kiedyś miałem taką Amigć na "warsztacie". Nie udało mi sić tego naprawić. Obraz zarówno z Composite jak i z modulatora był czarno-biały. Byłem wtedy zielony z teorii kodowania sygnałós, ale dowiedziałem sić, że kolega (Yo, Andrzej, czytujesz czasem PPA??) miał identyczny problem z jakąś płytą A1200... Też lipa... :(

Pozdr. KQ
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem