kategoria: A500
[#1] Amiga 500, płyta rev.6A + rozszerzenie pamięci z podstawką pod Garego - problem
Witam!

Nabyłem niedawno na allezgrozie roszerzenie pamięci 2mb do mojej pięćsetki, która jak do tej pory miała w trapdoorze zwykłe 0,5 i wyświetlała 1 mb chip (po fixie). Niestety po instalacji nowej pamięci nie bardzo mi się to zgadza i stąd prośba o pomoc.

Po przeczytaniu innych podobnych tematów na forum, spodziewałem się że po zainstalowaniu rozszerzenia, będę miał 1 mb CHIP i 0,5 mb slow, albo 1 mb CHIP i 1 mb slow, (nie wiem do końca ile pamięci jest na tej płytce) natomiast Workbench pokazuje po odpaleniu ok 800 kb (czyli tak jakby działało tylko 0,5 mb).

Doczytałem, że tak może zachowywać się, jeśli nie zainstaluje się tej podstawki pod Garego, ale ja mam wszystko podpięte i dalej objaw taki sam. Przełączanie dołączonego switcha nic nie zmienia - zawsze jest 1 MB chip i tyle. Niestety nie mogę nawet znaleźć żadnej dokumentacji bo na płytce nie ma oznaczeń modelu ani producenta - może ktoś z Was będzie wiedział co to za czort?

Żeby nie było - testy przeprowadzałem na "gołej" Amidze, wszystko poodpinałem - był tylko monitor, klawiatura i myszka. Sysinfo też pokazuje tylko 1 MB chip i tyle...

Poniżej fotki całej sytuacji, może ktoś coś? Bardzo proszę o poradę bo jeśli ten sprzęt jest uwalony to będę go próbował zwrócić, ale może po prostu się nie znam?

[#2] Re: Amiga 500, płyta rev.6A + rozszerzenie pamięci z podstawką pod Garego - problem

@qntos, post #1

z tego co wiem to tylko pcb v8 może zaadresować więcej niż 1mb.
Lub wymiana Agnusa.

ty masz 8372A

ECS Agnus which can address up to 1 MB of Chip RAM
8372 - no data*
8372A - Amiga 500 from Rev 6 (NTSC/PAL); Amiga 2000 model B from Rev 6.0 to Rev 6.3 (NTSC/PAL); Commodore CDTV
8375 (318069-16 only) (PAL) - Amiga 500 from Rev 6 (PAL); Amiga 2000 model B from Rev 6.4 (PAL)
8375 (318069-17 only) (NTSC) - Amiga 500 from Rev 6 (NTSC); Amiga 2000 model B from Rev 6.4 (NTSC)

ECS Agnus which can address up to 2 MB of Chip RAM
8372AB - Amiga 3000 from Rev 6.1 to Rev 8.9 (NTSC/PAL)
8372B - Amiga 3000 Rev 9 (NTSC/PAL)
8375 (PAL) - Amiga 500 Plus; Amiga 600 (PAL)
8375 (NTSC) - Amiga 600 (NTSC)

Ostatnia aktualizacja: 22.11.2015 13:55:31 przez maliniak
[#3] Re: Amiga 500, płyta rev.6A + rozszerzenie pamięci z podstawką pod Garego - problem

@qntos, post #1

Wygląda jak a580.

Ostatnia aktualizacja: 22.11.2015 14:07:42 przez Norbert
[#4] Re: Amiga 500, płyta rev.6A + rozszerzenie pamięci z podstawką pod Garego - problem

@Norbert, post #3

w wersji plus może obsłużyć te 2mb na 8372A?
Dodatkowo jest podstawka na procek 68000
[#5] Re: Amiga 500, płyta rev.6A + rozszerzenie pamięci z podstawką pod Garego - problem

@maliniak, post #4

Musisz wymienić agnusa na 8372a, ktos ostatnio na giełdzie oferował..
[#6] Re: Amiga 500, płyta rev.6A + rozszerzenie pamięci z podstawką pod Garego - problem

@qntos, post #1

Żadnego agnusa nie trzeba wymieniać, bo z tego co orientuję się w temacie dodatkowy RAM z tego typu rozszerzeń jest widziany głównie jako FAST/SLOW. Dalej będę strzelał na dziko, bo takiego cuda nie mam:

Przezworkuj Amigę do stanu pierwotnego tak, by podklapkowy RAM nie był widziany jako CHIP. Zobacz wtedy, co będzie się działo. Jeśli będzie progress, to masz winnego - proponuję wtedy zrobić 1MB CHIP bezpośrednio na płycie.

Z tego co wyczytałem z manuala rozszerzenia wskazanego przez Norberta, zewnętrzny przełącznik przerzuca Cię między konfiguracją CHIP/SLOW: 512k/1.8M a 1M/1.5M. Prawdopodobnie Twoje przezworkowanie płyty zakłóciło ten efekt.

Dobrze wiedzieć, że mam aż tak blisko do jakiegoś Amigowca ;)

@maliniak z dołu: weź zobacz jaką wersję Agnusa ma na zdjęciu - 8372A. To rozszerzenie nie ma nic do powiększania czipu ponad megabajt - wszystko jest okej.

Ostatnia aktualizacja: 22.11.2015 14:45:14 przez teh_KaiN
[#7] Re: Amiga 500, płyta rev.6A + rozszerzenie pamięci z podstawką pod Garego - problem

@dragon_x, post #5

ale agnus 8372A jest domyślnie w 6A
[#8] Re: Amiga 500, płyta rev.6A + rozszerzenie pamięci z podstawką pod Garego - problem

@Norbert, post #3

Wow! Rzeczywiście płytka wygląda identycznie, łącznie z oznaczeniami literowymi na płytce - brakuje tylko loga producenta i nazwy karty. Może to jakaś chińska podróba no-name?
[#9] Re: Amiga 500, płyta rev.6A + rozszerzenie pamięci z podstawką pod Garego - problem

@teh_KaiN, post #6

Kurde, rzeczywiście to rozszerzenie powinno działać na "gołej" nieprzerabianej Amidze i może jak ciachnąłem tę ścieżkę to teraz się gryzie z "ich" koncepcją. Ech no nic, lutownica w dłoń i jedziemy w takim razie :-/ Póki co chyba wykonam próbę na zapasowej płycie, która jest nieprzerobiona i zobaczę jaki będzie efekt.

Wielkie dzięki za pomoc!
[#10] Re: Amiga 500, płyta rev.6A + rozszerzenie pamięci z podstawką pod Garego - problem

@qntos, post #9

Jeśli to faktycznie będzie przyczyną to zaludnij płytę główną do 1MB CHIP a podklapkówkę ustaw w konfiguracji 1.8M FAST co by jak najwięcej z tego wycisnąć.
[#11] Re: Amiga 500, płyta rev.6A + rozszerzenie pamięci z podstawką pod Garego - problem

@teh_KaiN, post #10

FASTa mam 8mb z GVP - tzw. buła z dyskiem

Zapomniałem już jak to było z tą przeróbką, więc poszukałem i trafiłem na wątek z eab.abime.net: http://eab.abime.net/showthread.php?t=53551

basically after JP7A has been cut (EXRAM) there is nothing more to see on the expansion port, and the only access is done by the MUX'ing of the Agnus (JP2)
Any Ram placed into the expansion port will read as 512KB CHIP, even if you have 1MB populated on the board you wont see any more - this area *512KB is duplicated in both ram cells (the 512KB on the mobo and the 512KB on the expansion).

Wynikałoby z tego że masz rację :D Wykręcam płytę i bierę się za lutownicę póki niedziela...
[#12] Re: Amiga 500, płyta rev.6A + rozszerzenie pamięci z podstawką pod Garego - problem

@qntos, post #1

OK, sprawa rozwiązana - cofnięcie 1 MB FIX'a rozwiązało sprawę.
Efekt jest taki, że bez pozostałych rozszerzeń mam 0,5 CHIP i 1,5 SLOW. Wyłączenie przełącznika zupełnie wyłącza rozszerzenie, niemożliwa jest więc zmiana na 1 MB chip i 1 MB SLOW.

Niestety niektóre rzeczy w WHDLOAD do odpalenia wymagają 1 MB CHIPu (jeśli dobrze pamiętam to m.in. któryś Mortal Kombat), dlatego jedynym sensownym rozwiązaniem jest wlutowanie normalnych zworek w JP2 oraz JP7A i wyprowadzenie styków do jakiegoś przełącznika. Umożliwiłoby to przestawianie się z trybu 0,5 + 1,5 na 1 MB CHIP...

Dziękuję wszystkim za pomoc, temat do zamknięcia
[#13] Re: Amiga 500, płyta rev.6A + rozszerzenie pamięci z podstawką pod Garego - problem

@qntos, post #12

Prawdopodobnie mając konfigurację 0,5 + 1,5 po dolutowaniu ramu na płytę główną będziesz miał 1,0 + 1,5. Nie zaszkodzi sprawdzić ;)
[#14] Re: Amiga 500, płyta rev.6A + rozszerzenie pamięci z podstawką pod Garego - problem

@teh_KaiN, post #6

Przepraszam, oczywiście racja, nic nie trzeba wymieniać
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem