[#1]
Amiga 500, płyta rev.6A + rozszerzenie pamięci z podstawką pod Garego - problem
Witam!
Nabyłem niedawno na allezgrozie roszerzenie pamięci 2mb do mojej pięćsetki, która jak do tej pory miała w trapdoorze zwykłe 0,5 i wyświetlała 1 mb chip (po fixie). Niestety po instalacji nowej pamięci nie bardzo mi się to zgadza i stąd prośba o pomoc.
Po przeczytaniu innych podobnych tematów na forum, spodziewałem się że po zainstalowaniu rozszerzenia, będę miał 1 mb CHIP i 0,5 mb slow, albo 1 mb CHIP i 1 mb slow, (nie wiem do końca ile pamięci jest na tej płytce) natomiast Workbench pokazuje po odpaleniu ok 800 kb (czyli tak jakby działało tylko 0,5 mb).
Doczytałem, że tak może zachowywać się, jeśli nie zainstaluje się tej podstawki pod Garego, ale ja mam wszystko podpięte i dalej objaw taki sam. Przełączanie dołączonego switcha nic nie zmienia - zawsze jest 1 MB chip i tyle. Niestety nie mogę nawet znaleźć żadnej dokumentacji bo na płytce nie ma oznaczeń modelu ani producenta - może ktoś z Was będzie wiedział co to za czort?
Żeby nie było - testy przeprowadzałem na "gołej" Amidze, wszystko poodpinałem - był tylko monitor, klawiatura i myszka. Sysinfo też pokazuje tylko 1 MB chip i tyle...
Poniżej fotki całej sytuacji, może ktoś coś? Bardzo proszę o poradę bo jeśli ten sprzęt jest uwalony to będę go próbował zwrócić, ale może po prostu się nie znam?