[#1] Kolejna nowa obudowa dla A1200.
3 Grudnia rusza zbieranie kasy na kolejną nową obudowę dla A1200 i nie tylko. The Ultimate Retro Style Computer Case. Tym razem obudowa ma oficjalne wsparcie od Individual Computers, KryoFlux i naszego rodzimego Retro 7-bit :)

Dostępne kolory to czarny i biały, a więcej o projekcie można poczytać tu.

Jest też filmik na YouTube link

Zbiórki tym razem nie będzie na Kickstarterze, tylko na Indiegogo Powodem mają być niższe opłaty oraz możliwość płatności przez PayPal.

Ostatnia aktualizacja: 22.11.2015 17:04:07 przez zmiennik
[#2] Re: Kolejna nowa obudowa dla A1200.

@zmiennik, post #1

O to się wyjaśniło, czemu Jens tak stękał na tamten projekt.
[#3] Re: Kolejna nowa obudowa dla A1200.

@Krashan, post #2

Bardzo dobry pomysł. Myślę że idealnie rozwiązano zabudowę nowego mobo do Amigi i nie tylko.
Podoba mi się ten projekt i pisze się na czarną...OK
[#4] Re: Kolejna nowa obudowa dla A1200.

@Krashan, post #2

Jens stęka na wszystko ;)
[#5] Re: Kolejna nowa obudowa dla A1200.

@zmiennik, post #1

A no fajna ta obudowa i śrubki są przykręcane do metalowych gwintów jak w laptopach. Ktoś wreszcie pomyślał. I jeszcze widzę że ktoś tak ją pomyślał, aby można było do środka włożyć dysk twardy 3,5" oraz flopa/Gotka z własnym przodem. To jest strzał w 10-tkę. I od góry - może być wersja pokrywy, gdzie będzie miejsce na klawiaturę od PC. To też jest dobra opcja.
[#6] Re: Kolejna nowa obudowa dla A1200.

@gilban, post #5

To jest strzał w 10-tkę

raczej nie brak możliwości otwierania klapki na kartę Turbo
co to za pomysł ?
takie coś powinni zastosować

[#7] Re: Kolejna nowa obudowa dla A1200.

@Krashan, post #2

Umm jakoś mi tak średnio się podoba,nie wiem czy nie przekombinowali trochę, pełno jakiś klapek i pewnie będzie trzeszczeć jak nokia 3310 :)
Obym się mylił, fajnie ze coś się dzieje dalej w temacie może sobie rownież kupie.
Nie rozumiem tylko tego biadolenia jeansa odnośnie obudów, jak by zrobił do aca 500 to spoko, ale ludzie rzeźbili w kale i adoptowali obudowy z innych sprzętów albo jakieś z plexi, gdzie byłeś Jeans ? Pytam się ja :)
[#8] Re: Kolejna nowa obudowa dla A1200.

@QUAD, post #7

Umm jakoś mi tak średnio się podoba,nie wiem czy nie przekombinowali trochę, pełno jakiś klapek i pewnie będzie trzeszczeć jak nokia 3310 :)

raczej jak niemiecka szafa :)
fajnie że można włożyć stacje od pc OK

Ostatnia aktualizacja: 22.11.2015 21:15:50 przez Dorian3d
[#9] Re: Kolejna nowa obudowa dla A1200.

@gilban, post #5

Witam.
A co za problem takie metalowe gwinty wtopić sobie do obudowy.
Pozdrawiam.
[#10] Re: Kolejna nowa obudowa dla A1200.

@ted, post #9

Spróbuj sobie wtopić, to się dowiesz .
[#11] Re: Kolejna nowa obudowa dla A1200.

@Dorian3d, post #6

Ja mam identycznie zrobione. Dodatkową karta CF także wyjmowalna.
[#12] Re: Kolejna nowa obudowa dla A1200.

@zmiennik, post #1

Czy skoro obudowa ma "oficjalne wsparcie od Individual Computers" to znaczy, że w zamian za zrzutę dostaje się też jakieś udziały w firmie?

Bo zwykle tak bywa.

Czekam jeszcze, aż Aceman się wypowie w temacie hehe.

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2015 21:21:20 przez DiskDoctor
[#13] Re: Kolejna nowa obudowa dla A1200.

@Dorian3d, post #6

Kiedyś sam taką przeróbkę zrobiłem swojej ówczesnej A1200, ale puściłem ją dalej. Na dłuższą metę ten CD-ROM mnie drażnił. Szybkość odczytu płyty w systemie też pozostawiała wiele do życzenia. Po pewnym czasie doszedłem do wniosku, że praktyczniej jest korzystać z oryginalnego dobrodziejstwa PCMCIA i karty CF :)
[#14] Re: Kolejna nowa obudowa dla A1200.

@Duracel, post #13

U mnie szybkość jest normalna, jak na amigowe warunki. Tylko żeby coś uruchomić, muszę odczekać aż CD/DVD skończy kopiować. Wszystko działa na granicy poboru prądu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem