kategoria: A600
[#1] Amiga 600 awaria
Hej. Właśnie zepsuła mi się sześćsetka. Konkretnie: dźwięk jest zniekształcony, nie działa stacja dysków (brak zasilania, nie klika, na workbenchu ikona z podpisem df0??), nie działa wentylator na karcie turbo, pobierający 12v prosto z gniazda zasilania. Na tym samym zasilaczu A500 działa bez problemu. Wszystko zepsuło się po tym, jak zmieniłem na parę dni karte turbo z Ninetails na pozyczone Apollo, przy okazji oderwal mi sie kabelek diody fdd i majtając się mógł zewrzec sie np z sygnalem diody disc. Coś się sfajczyło ?

Aha, kondensatory mam nadal fabryczne.

Ostatnia aktualizacja: 22.11.2015 18:19:11 przez twardy
[#2] Re: Amiga 600 awaria

@twardy, post #1

Podrzuć ją, to zobaczę, co się stało. Może być nawet dzisiaj do 21:00
[#3] Re: Amiga 600 awaria

@jarob, post #2

:) dzis juz nie dam rady, jakos przed nastepnym weekendem moze, dam znac. W miedzyczasie jakies pomysly co moglo trzasnąć?
[#4] Re: Amiga 600 awaria

@twardy, post #3

Na początek sprawdź, czy gniazdo zasilające jest dobrze wlutowane. Potem jest kilka dławików na płycie głównej, które przy zwarciu robią za bezpieczniki. Je też trzeba sprawdzić.
[#5] Re: Amiga 600 awaria

@jarob, post #4

Podepnę się pod temat :P

Moja A600 ma taką przypadłość, że pochodzi z 5 minut i potem do widzenia - dioda caps się świeci non-stop i czarny screen.
A500Plus z kolei chodzi, ale często kaszani się obraz, który po resecie normalnie wyświetla się do momentu uruchomienia gry/programu - ale tu stawiam na kości CHIPu

Ostatnia aktualizacja: 22.11.2015 19:29:19 przez Tom Rain
[#6] Re: Amiga 600 awaria

@Tom Rain, post #5

http://www.ppa.pl/forum/amiga/32664/amiga-600-czarny-ekran-swiecacy-caps-lock#m479249
mam to samo, już pisałem do jaroba ale miałem ostatnio dużo na głowie i jeszcze nie wysłałem płyty :)
mam totalnie ten sam objaw 5 minu się nacieszę a potem capslock i black screen :/
[#7] Re: Amiga 600 awaria

@QUAD, post #6

Ja tu stawiam na kondzioły, ale to moje domysły, bo wcześniej nie było problemów z A600
[#8] Re: Amiga 600 awaria

@Tom Rain, post #7

i dupa bo w mojej wymieniłem wszystko na tantale i dalej ta sama lipa, więc kondzioły wykluczam :/
[#9] Re: Amiga 600 awaria

@twardy, post #1

a 0v,5v i 12v jest obence na gnieździe zasilania fdd? U mnie zniekształcenie dźwięku występowało jak -12v nie dochodziło na płytę. Samo niedziałanie wiatraczka podpiętego pod 12v budzi duże podejrzenia. Bez pomiarów trudno coś wywnioskować. Oddaj ami do "lekarza". Jeden już się zdefiniował w tym wątku. Szybkiego powrotu do zdrowia
[#10] Re: Amiga 600 awaria

@snifferman, post #9

Tia, wiatraczek nie ma prawa nie dzialac, bo jest wpiety bezposrednio w 12v na gniezdzie zasilacza. Myslalem na poczatku ze to wlasnie zasilacz konczy zywot, ale podlaczona A500 dziala, zarowno dzwiek jak i stacja trybi...
[#11] Re: Amiga 600 awaria

@twardy, post #10

Bez pomiarów możesz tylko wypić kawę i popatrzeć na fusy.jarob napisał już na co zwrócić uwagę.
[#12] Re: Amiga 600 awaria

@twardy, post #10

Może być jeszcze tak, że płyta ma uszkodzenie i za bardzo obciąża zasilacz. Najlepiej pomierzyć prady i napięcia w czasie pracy. Możesz tez spróbować wypiąć stacje i sprawdzić jak działa bez stacji. Miałem kiedyś taką stacje ze zwarciem na zasilaniu
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem