kategoria: A1200
[#1] ACA1221 Czerwony ekran :)
Otrzymałem dzisiaj ace1221 karta fajnie śmiga, ale taki dziwny objaw, podczas resetu z klawiry pojawia się czerwony ekran, pulsuje dioda power przez chwilkę i amiga normalnie się uruchamia, miał ktoś z was podobny problem ?
może jakiego fixa trzeba zrobić, jak się system uruchomi to normalnie wszystko działa i nie ma żadnych dziwnych objawów.
Muszę sprawdzić z inną płytą bo moja to escomowska :P jakoś strasznie mi to nie przeszkadza ale jak jest jakiś sposób na rozwiązanie problemu to chętnie bym powalczył :)
[#2] Re: ACA1221 Czerwony ekran :)

@QUAD, post #1

Mam to samo na Escom wersja 1D4. Chyba ten typ tak ma bo na maksa parametrach nic sie nie wiesza
[#3] Re: ACA1221 Czerwony ekran :)

@QUAD, post #1

Za mocno karta wsunięta w złącze. Lekko ją poluzuj wyciągnij i problemy z czerwonym ekranem znikną. Miałem podobne problemy z moją kartą 1230/56. Nawet jak Amigę przekładałem na inne biurko, zawsze witała mnie czerwonym ekranem...ok, racja
[#4] Re: ACA1221 Czerwony ekran :)

@QUAD, post #1

najlepsze fix są z knorr

popraw kartę jak pisał kolega OK

ja miałem tak w blizzard 1230 iv

Ostatnia aktualizacja: 23.11.2015 21:37:51 przez Dorian3d
[#5] Re: ACA1221 Czerwony ekran :)

@Dorian3d, post #4

próbowałem ją wysunąć na 1,5 może 2 mm ale nic to nie dało :)
[#6] Re: ACA1221 Czerwony ekran :)

@QUAD, post #5

U mnie czasem sie to zdarza, gdy jest włączona funkcja "maprom", ale nie za każdym razem. Nie znalazłem jakiejś reguły występowania tego zjawiska.
[#7] Re: ACA1221 Czerwony ekran :)

@Krashan, post #6

pierw myślałem że po każdym resecie tak się dzieje, ale faktycznie raz jest czerwony a raz niema, z maprom nie korzystam, może ktoś kiedyś wpadnie od czego to zależy, karta i tak narazie będzie prawdopodobnie leżeć w szafie, kupiłem ją tak na zapas :)
[#8] Re: ACA1221 Czerwony ekran :)

@QUAD, post #7

to jest normalne też tak miałem na kick 3.0, ale jak dodałem komendę acatune w startupie i mam ram na maxa to teraz mi już ekran nie wyskakuje czerwony przy resecie - raczej to nie ma związku ale taka ciekawostka

Czytałem też na innych forach że to powszechny artefakt nie mający wpływy na pracę karty
[#9] Re: ACA1221 Czerwony ekran :)

@Cadderlik, post #8

Jakoś strasznie mi nie przeszkadza ten czerwony ekran, mam kicka 3.1 ram mam na 17MB a proca na 28, z tego co zauważyłem ten proc się dużo bardziej nagrzewa niż 030 na 40MHz w aca1232, nawet jak chodził na tych 17 MHz jak narazie żadnych innych problemów niemam :)
Karty jakoś strasznie nie katowałem bo nie miałem czasu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem