kategoria: Sprzęt
[#1] W poszukiwaniu mocy
Tak się kiedyś zastanawiałem a propo Soneta czy byłaby realna szansa wykorzystania GPU np. Radeona jako systemu wspomagającego pracę CPU/RAM Amigi?

Powiedzmy, że RAM już możemy wykorzystywać ale bolączką jest wolna szyna w Medku.

A dałoby się zmusić program / napisać bibliotekę lub cały kompilator i uzyskać taką funkcjonalność, że dane + wszystkie obliczenia + alokacja pamięci + operacje byłby wykonywanie na karcie graficznej a jedynie wyniki pobierane z Radka do Amigi?

Przykład:

Mamy wygenerować 1 mln kolejnych liczb pierwszych i zwrócić wartość ostatniej obliczonej liczby.

1. Do Radeona przesyłamy jedną liczbę - 1 000 000.
2. Radeon wykonuje u siebie obliczenia.
3. Radeon zwraca też tylko jedną liczbę pierwszą np. 1 322 554 123 555 (to tylko przykład)

Operacja będzie trwała ileś tam set czy tysięcy razy krócej niżby miał to obliczyć procek 020+.

Do przesłania w jedną i drugą stronę (od Ami do Radka od Radka do Ami) będzie tylko kilkanaście bajtów więc szyna w Medku styknie do tego.

Zastosowanie praktyczne jakie widzę to np. dekompresja animacji do bitmap albo rendering stron WWW do JPG i wyświetlanie w przeglądarce na słabym procku.

Czy Radeony z serji 9xxx mają układ programowalny, który dałoby się wykorzystać w tym celu? Ile takie rozwiązanie byłoby szybsze/wolniejsze od Soneta w PCI?

Karty graficzne są wykorzystywane teraz w PC np. do łamania zabezpieczeń WPA2 czy przy kopaniu BitCoinów.

Może ktoś elektroniczno/programistyczny się wypowie. Ja tylko teoretyzuję nie mając wiedzy praktycznej w tym zakresie.
[#2] Re: W poszukiwaniu mocy

@pong777, post #1

Chodzi o GPU?
[#3] Re: W poszukiwaniu mocy

@pong777, post #1

Bardzo ciekawa koncepcja (wykorzystania GPU)- ideowo podobna do wspomnianego Soneta PPC na mostku mediator, więc pewnie wykonalna ok, racja
[#4] Re: W poszukiwaniu mocy

@pong777, post #1

Mylisz nieco zasade dzialania GPU i CPU. Te pierwsze sa duzo bardziej ograniczone co do zastosowan. Tym bardziej GPU dostepne na radeonach 9xxx. Duzo bardziej. Zapomnij o wszystkim co tutaj napisales.
[#5] Re: W poszukiwaniu mocy

@kiero, post #4

W PC mają technologię CUDA, jednak zarówno GPU jak i cała architektura są projektowane współcześnie, na Radeonie 9xxx myślę ciężko by było osiągnąć wspomaganie obliczeń. Może szybciej na sprzętowych dekoderach DVD pod szynę PCI, np ALI M3309, ale nawet nie próbuję się za to zabierać
[#6] Re: W poszukiwaniu mocy

@Romlen, post #5

kolega chce renderowac strony www na karcie graficznej. nawet na nowoczesnym sprzecie sie tego nie zrobi (pomijam akademickie rozwazania czy by sie dalo czy nie)
[#7] Re: W poszukiwaniu mocy

@Romlen, post #5

DVD sprzętowo można na Efice z XGI Volari pod Linuxem. MorphOS ma tylko sterownik 2D.
[#8] Re: W poszukiwaniu mocy

@pong777, post #1

Zostaw Radka do grafiki, ogarnij to:

[#9] Re: W poszukiwaniu mocy

@waldiamiga, post #8

@Romlen
M3309

@waldi
Physx

A widzieliście jakąś dokumentację do tego? Odsyłam do postu #4 Kiero.

Ostatnia aktualizacja: 03.12.2015 21:51:02 przez strim_
[#10] Re: W poszukiwaniu mocy

@strim_, post #9

Sorki, zapomniałem wstawić odpowiednią emotke. Miała być z zabarwieniem lekko sarkastycznym.
[#11] Re: W poszukiwaniu mocy

@waldiamiga, post #8

Mialem kiedys to badziewie w firmowym komputerze.O ile mnie pamiec nie myli siedzial w tym jakis zwykly PowerPC.
[#12] Re: W poszukiwaniu mocy

@Aniol, post #11

Acha! Czyli można z tego zrobić akcelerator do klasyka (vide Sonnet 7200)
[#13] Re: W poszukiwaniu mocy

@pong777, post #1

Radeony od 8500 do 9200 czyli te które Amiga obsługuje przez Mediatora mają dość słabe shadery, niską precyzję, niewielkie możliwości obliczeniowe bo mało instrukcji, krótkie programy, słaby dostęp do pamięci itp. Nic sensownego się z tego by nie zrobiło.

Poza tym: po co?
Nie masz komputera do stron WWW?
Jeśli chodzi o WWW to miałoby sens zrobienie porządnego proxy i przeglądarki dla Ami, rysującego strony na PC i wysyłającego odpowiednio spreparowane obrazki i inne informacjedo Amigi. Gdyby to dobrze zrealizować to mogłoby mieć całkiem dobrą wydajność i wygodę obsługi nawet na 030.

A w przypadku PC i użycia kart GPU to są to dużo bardziej zaawansowane karty i też rysowanie stron na nich byłoby bez sensu i powolne ze względu na koszmarnie dużą latencję dostępu do pamięci na GP-GPU i niską wydajność pojedynczego rdzenia
[#14] Re: W poszukiwaniu mocy

@XoR, post #13

Właśnie nie chodzi o rysowanie tylko renderowanie to nie to samo. Chodzi o proxy którego WSZYSTKIE obliczenia są wykonywane właśnie na karcie gfx a tylko gotowy wynik wypluwany do pamięci Amigi z karty graf. W skrócie żeby Radek robił częściowo za Soneta.
[#15] Re: W poszukiwaniu mocy

@Aniol, post #11

O ile mnie pamiec nie myli siedzial w tym jakis zwykly PowerPC

A ja pamiętam że był w niej autorski układ PPU firmy Ageia, którą później kupiła nVidia.
Jakiś czas temu widziałem ją na alleszrocie za 50pln.

[#16] Re: W poszukiwaniu mocy

@waldiamiga, post #15

I kupiłbym to od ręki, takie rzeczy później są drogie i kolekcjonerskie....OK
[#17] Re: W poszukiwaniu mocy

@Voyox, post #16

No tu masz za 90pln - link
[#18] Re: W poszukiwaniu mocy

@waldiamiga, post #17

z PPU jest jesden problem wymaga mocnego proca i grafy,to mialo samo liczyc fizyke i odciazyc proca a tylko dodawalo efektow kosztem wydajnosci, gralem na agei zanim nvidia jak kupila,efekty fajne ale trzeba miec mocnego proca
[#19] Re: W poszukiwaniu mocy

@waldiamiga, post #15

Jak przez mgle pamietam rozmowe z jednym z naszych programistow ktory smial sie z tej karty i twierdzil,ze ta cala ageia to sciema i tam siedzi powerpc.Ale jest szansa ,ze to mnie sie cos pomieszalo,w koncu to byla przelotna rozmowa 10 lat temu.
[#20] Re: W poszukiwaniu mocy

@pong777, post #14

To może inaczej?

Pod klapkę A500 wsadzić piZero, które będzie miało 0,5MB shared memory z Amigą w obszarze slow. Amigą rzucasz w to miejsce program do wykonania oraz dane wejściowe i tylko potem sobie zbierasz wyniki.

Tylko właściwie po co? Sztuka dla sztuki?
[#21] Re: W poszukiwaniu mocy

@Aniol, post #19

siedzi tam RISC ale nie moge sie doszukac jaki
[#22] Re: W poszukiwaniu mocy

@dario35, post #21

Wszędzie piszą że to własny układ Ageia, nazwano to PPU (Physix Processing unit).
Raczej to jakby inna odmiana i uzupełnienie GPU i CPU:

Multi-core device based on the MIPS instruction set with integrated physics acceleration hardware and memory subsystem with "tons of cores"
125 million transistors
182 mm2 die size
Fabrication process: 130 nm
Peak power consumption: 30 W

Więc trudno powiedzieć żeby Nvidia kupiła sobie procka PowerPC i wcieliła go do nowych GeForców...

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2015 18:25:46 przez Voyox
[#23] Re: W poszukiwaniu mocy

@Voyox, post #22

Przecież w kartach nvidii nie ma nic podobnego do PPU Ageia. Zwyczajnie NV przekompilowała biblioteki PhysX na C for CUDA i wykorzystuje te same jednostki w kartach graficznych, które służą do tworzenia efektów w grach. Rdzenie CUDA to takie powiedzmy 80251 taktowane b. wysokim zegarem - jest ich dużo więc potrafią naraz dużo rzeczy obliczyć, ale nie radzą sobie za dobrze ze skomplikowanymi algorytmami gdzie jest dużo instrukcji warunkowych i skoków. Wspieranie obliczeń GPGPU na amidze jest możliwe (przy odpowiedniej implementacji Gallium3D na RadeonHD) natomiast od razu można porzucić nadzieję, że ktoś zrobi aplikację, która przyspieszy klasyczny soft przez "inteligentne przerzucanie obliczeń na GPU". Nic takiego nie powstało (z wielu dobrych powodów) na PC i MAC więc i na amidze byłoby to pozbawione sensu. Ale coś w stylu math.library skompilowane na SPIR teoretycznie byłoby możliwe, tylko nie wiem czy wyszłoby szybsze.
[#24] Re: W poszukiwaniu mocy

@abcdef, post #23

Tak naprawdę physix w grach to w 99% przypadków proste kolizje liczone nie na gpu tylko cpu.Na gpu to dodatkowe efekty typu fluidy itp. Ale prawie nic tego nie używa bo ludzie z radeonami i oczywiście konsole tego nie obsłużą.Tak,ze hardwareowy Physx to ciekawostka zoologiczna i nic wiecej.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem