[#1] Adapter myszy USB z OLX
Witam wszystkich. Zwracam się z pytaniem odnośnie adaptera myszy usb zakupionego na olx jakiś rok temu. Był tam tylko jeden, więc mam nadzieję że ktoś to kojarzy. Zresztą może nawet dalej tam jest, nieważne. Moje pytanie dotyczy myszy bezprzewodowej. Otóż jak już pisałem używam tego adaptera dość długo, ale dziś kupiłem mysz bezprzewodową i chciałem ją podłączyć żeby sprawdzić jak się sprawuje i okazało się że w ogóle się nie sprawuje. Moje pytanie jest następujące, czy owy adapter w ogóle nie współpracuje z myszami bezprzewodowymi czy tylko z wybranymi modelami???
[#2] Re: Adapter myszy USB z OLX

@nostrum666, post #1

Mysz musi być zgodna ze standardem ps2.

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2015 21:21:07 przez Norbert
[#3] Re: Adapter myszy USB z OLX

@nostrum666, post #1

Ale o co chodzi?
Dolacz zdjęcia adaptera bo z postu nic nie wynika.
Tych adepterow myszy usb jest kilka. Ja mam osobiście 2 szt różne.
[#4] Re: Adapter myszy USB z OLX

@nostrum666, post #1

To nie jest kwestia tego, czy mysz jest przewodowa czy bezprzewodowa. To jest kwestia tego, jakim protokołem gada mysz i jaki protokół obsługuje adapter.

Prawdopodobnie padłeś ofiarą adaptera z gniazdem USB... który nie rozumie protokołu USB HID, tylko opiera się na wstecznej kompatybilności myszek z protokołem PS/2. Nowsze myszki oczywiście protokołu PS/2 już nie obsługują. Było już na PPA wiele tematów na ten temat, przeszukaj forum.
[#5] Re: Adapter myszy USB z OLX

@JacK_Swidnik, post #3

też tak myślałem
za chwilę wrzuce zdęcie
[#6] Re: Adapter myszy USB z OLX

@nostrum666, post #5

link
to coś takiego

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2015 21:36:05 przez nostrum666
[#7] Re: Adapter myszy USB z OLX

@nostrum666, post #6

Jest to zapewnie adapterek na PICu.
Zamiast gniazda ps/2 masz usb.
I obsłuży myszki usb tylko z protokółem ps/2
[#8] Re: Adapter myszy USB z OLX

@maliniak, post #7

Tragedii nie ma. Pozostanę przy myszy na kablu. Nie jest to jakiś problem, ale byłem po prostu ciekaw czemu tak jest.
[#9] Re: Adapter myszy USB z OLX

@strim_, post #4

Wszystko niby ok, z tym że moja myszka jest można powiedzieć "nowsza", ponieważ kupiłem ją też około rok temu specjalnie do AMI więc teoretycznie nie powinna obsługiwać PS/2, chyba że po prostu dobrze trafiłem, a jest to jakaś no name, najtańsza jaka byłą w Media Expercie.
[#10] Re: Adapter myszy USB z OLX

@nostrum666, post #1

[#11] Re: Adapter myszy USB z OLX

@nostrum666, post #1

kojarzę myszkę bezprzewodową, która bezbłędnie działa z tym adapterem. Jest to MS Wireless Intellimouse I generacji (2 przyciski z rolką do scrolla ale bez jakichkolwiek bocznych przycisków). USB, ale protokół PS/2.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem