[#15]
Re: Problem z korzystaniem z karty CF
@RomanWorkshop,
post #14
Oczywiście. Tylko są nośniki które lepiej sprawdzają się jako pamięć użytkowa, a są takie które lepiej jako pamięć przenośna.
Pamięci typu flash są dobrej jakości w telefonach/tabletach standardowo, ale te dodatkowe na kartach już nie są dobrej jakości, tylko to jest masówka. Więc nie należy używać ich jako HDD. Można, ale nie wolno im ufać.
Ja ostatnio zepsułem sobie normalny HDD, który za pomocą specjalnego interfejsu podłączałem za pomocą USB. Miał robić jako dodatkowy na USB, ale parę razy wykorzystałem go jako przenośny dysk. Pewnego razu pomyliła mi się kolejność i zamiast podłączyć na początku dysk do zasilacza i później zasilacz do sieci, to zrobiłem na odwrót i dysk padł. A już wytrzymał chyba z pięć razy tą kolejność. Ale w końcu padł. Czyli normalny HDD powinien robić w komputerze stacjonarnym, a nie jako pendrajw.
Ostatnio kupiłem sobie prawdziwy HDD USB talerzowy, zasilany przez USB i już nigdy nie użyję pendrajwa. Jako pendrajwa w pewnych sytuacjach używam telefonu, który ma kartę SD 32 GB.
Każda pamięć ma swoje przeznaczenie, a jak widać...
...a jak w życiu widać, do magazynowania danych sprawdza się tylko DVD (w dwóch kopiach), do użytku HDD, a do przenoszenia danych małe pierdułki na pamięci flash.
Ale HDD wciąż ze wszystkim wygrywa, nawet jako magazynier danych. Np. nagrać dane, zakopać w sterylnej skrzynce, to i z 1000 lat wytrzyma, a nagrana płyta CD/DVD już niekoniecznie (?).