[#1] Apollo 1240
Witam wszystkich, bardzo proszę o pomoc! Mam A1200 w obudowie infinitiv i apollo 1240 z 32 Mb oraz dwa hdd każdy po 600 Mb i CDRW philipsa. Wszytko chodziło jak bajka. Ostatnio miałem zamieszanie i na jakiś czas amisia wylądowała w kartonie w szafie, (na jakieś pół roku). Gdy ją podłączyłem na ekranie zaczęły sypac mi się jakieś artefakty na ekranie, komputer zaczął mi się zawieszac i czasem restartowac, jedna gra działa mi bez muzyki. Gdy wyciągne karte, lub wsadze inną wszystko działa bez problemu. Na Apollo wsadziłem też inną kośc pamięci i nic to nie zmienia. Czyżby moja karta umarła? A może to ten brak zasilania w obudowach infinitiv? Chociaż wcześniej wszystko działało. (mam podłączone zasilanie do portu fdd w obudowie). Pomóżcie, co to może byc?

[#2] Re: Apollo 1240

@figaro_79, post #1

Przeczyść styki w Apollo. Karta była kręcona czy oryginalnie 040 miało 40 mhz?

[#3] Re: Apollo 1240

@figaro_79, post #1

To normalne przy Apollo. Podociskaj wszystkie układy na karcie, przeczyść złącze. Był już wątek o problemach z Apollo.

[#4] Re: Apollo 1240

@Prince, post #3

Karta nigdy nie była kręcona, styki już czyściłem, ale wyczyszcze jeszcze raz. Te artefakty na ekranie to np. jak otwieram okienko w wb3.1 to kolorki w niektórych miejscach się zmieniają np. białe plamy (tak samo w cli). Chociaż jak puściłem dema amigowe (takie na procki powyżej 030) to chodzą bez problemu... Co to może byc? Dziś jeszcze przeczyszcze te styki. Dzięki za tak szybką reakcję.

[#5] Re: Apollo 1240

@figaro_79, post #4

Masz monitor Pal czy VGA? możliwe że to wina grzejącej się Alice.

[#6] Re: Apollo 1240

@Malin, post #5

Mam VGA, ale dlaczego ten efekt występuje przy apollo 1240? Jak wrzucam moją starszą z 030 42 Mhz lub bez karty to nie ma tego efektu? Czy karta turba ma wpływ na Alice ?

[#7] Re: Apollo 1240

@figaro_79, post #6

Malin ma zbocznie na punkcie gorącej Alicji :D
Sporo ludzi ma problemy z układami MACH które czasami trzeba docisnąć.

Ostatnia modyfikacja: 23.08.06 11:22
[#8] Re: Apollo 1240

@Prince, post #7

układy MACH ? Chodzi o te, które sa w postawkach na apollo?

[#9] Re: Apollo 1240

@figaro_79, post #6

Turbo chyba nie ma wpływu, ale niektórzy przy 128 kolorach na vga mieli artefakty (ja nie miałem, ale chłodzenie na alicji i tak mam :) ).

[#10] Re: Apollo 1240

@Malin, post #9

heh... Coż wiem na razie tyle, że jak wróce do domu to rozbiorę Amigę ( do naga ) ;) i wypoleruje wszystkie styki. Aha jeszcze przypomniało mi się takie coś, może będzie to istotne. Mianowicie mam 4 x EIDE. Ostatnio jak ją wyciągłem to komputer 6 x dłużej mi się botował (chodzi mi o ekranik z dyskietką). Jak podłącze ją spowrotem (koniecznie z taśmą primary z hdd) to komp uruchamia sie normalnie. Dziwne? uff to chyba wszystko. Odezwę się jutro jak tylko przeczyszcze styki... Dzięki za podpowiedzi.

[#11] Re: Apollo 1240

@figaro_79, post #10

Amiga bez podłączonego HD może sprawiać wrażenie uszkodzonej ze wzglęgu na długi czas bootowania. To normalne u niej.

[#12] Re: Apollo 1240

@figaro_79, post #8

przeczysc im tez styki, to byl u mnie glowny powod zwiech
[#13] Re: Apollo 1240

@Prince, post #11

Prince, ale dlaczego ten długi czas bootowania? Kiedyś jak nie miałem 4xEIDE to od razu startowała, później jak już używałem HDD to nie wyciągałem 4xEIDE dopóki nie wystąpił mi ten problem z zawieszaniem się Apollo. A teraz bez podłączonego 4xEIDE bootuje się z 30 - 45 sek. a z działa normalnie. Jak tylko stwierdze, że Apollo jest dobre to sprzedaje je i kupuje Blizzarda 060, zawsze chciałem go mieć. Dziękuję za pomoc. Dam znać co z Apollo jak tylko uporam się z problemem.

[#14] Re: Apollo 1240

@figaro_79, post #13

"i kupuje Blizzarda 060"

Powodzenia, ale jak bedziesz wytrwaly to znajdziesz..

Do dzis zaluje sprzedazy swojegho Apollo 1260

[#15] Re: Apollo 1240

@MrT, post #14

Ja na szczescie nie sprzedalem swojej apllo 1260 kiedys chcialem sie przsiasc na blizarda PPC160/ 33 .Mialem same problemy i zrezygnowalem.Targany opiniami kolegow ze w apollo cos trzeba stale dociskac wymienilem podstawki pod uklady mach i moje problemy do konca nie znikly. Znikly dopiero po zakupie orginalnego softu systemu i kilku innych zainstalowalem sobie rem apollo i mam medka .jak narazie odpukac zadnych problemow.
[#16] Re: Apollo 1240

@Dziadziomiecio, post #15

Panowie sukces! Dzięki waszym postom udało się odpali bez problemów amisie z apollo 1240! karty nie ruszałem bo wcześniej już ją konserwowałem, wziąłem się za płytę amigi. Bardzo drobnym papierem ściernym przeczyściłem lekko złącza rozszerzeń na płycie a potem przejechałem spirytusem. Na razie działą bez zastrzeżeń. Dzięki :) (dziwne tylko, że z moim starym M-Tec 1230 42 Mhz nie było problemów)

[#17] Re: Apollo 1240

@figaro_79, post #1

I przy okazji malutkie pytanko, mam jeden port na smimmy w moim apollo, jak duży simm moge mu zapodac?

[#18] Re: Apollo 1240

@figaro_79, post #17

W moim Blizzardzie 64 MB, w Apollo tylko do 32 MB.

Ostatnia modyfikacja: 25.08.06 12:37
[#19] Re: Apollo 1240

@figaro_79, post #17

Przypadkiem trafiłem na ten ciekawy temat. JJ_73. Zdradziłem Amisie w 2000r.
tzn sprzedałem. Miałem A1200 Apollo 1240 E/box 33Mhz(taka troszke hybryda ) po zmianie kwarcu na 80Mhz śmigała 40Mhz. Piszę bo chciałbym powiedzieć o ówczesnym moim problemie. Trafiła mi się serwisowana płyta główna która działała na "goło" ale jakiekolwiek Apollo by nie podłączył to zwiecha za zwiechą. Nie oczekuje odpowiedzi tylko dzielę się doświadczeniem. Anisie 1200 miały różne płyty główne (mam tu na myśli wykonanie od strony technologicznej i z kartami Apollo bardzo różnie współpracowały. Sam miałem okazję oglądać dwa różne wykonania "płytki". Po zmianie "płytki" wszystko chulało aż miło.
Pracę dyplomową na studiach(1997r.) napisałem(po zmianie "bebechów") na A1200+Apollo1240(40Mhz) Opus 5.11 LokalePL2.0 (nie pamiętam sterownika CD... AmiCD chyba) w trybie intrlace na monitorze PHILIPS MKII; o rany to były czasy )) zdziwko profesora że to na Amisi napisane to było coś. Edycja czcionek TTF, skład tekstu na PageStream-erze.
Jak odłożę kasę to moim dzieciom pokażę prawdziwą Amisię a nie tylko winuae.
Amiga RULEZ :-0!

[#20] Re: Apollo 1240

@jacusia20, post #19

Zapomniałem dodać że dysk 120Mb odkupiony od kumpla PC za niebagatelną sumkę modem zewnętrzny, odrębny programik do dialup-u odrębny do przeglądania stron WWW(Voyager- kiepska obsługa HTML i problemy z kolorami w *.jpg), Emulacje PCX-em, ShapeShiferem i giercowanie w Duke Nukem na emulacji "Shapem" jabłuszka hmm..... :D

[#21] Re: Apollo 1240

@figaro_79, post #1

Z moich doświadczeń z Apollo, to niepoprawny styk z płytą główną... Miałćm kiedy powycierane styki na złączu. Ostatecznie (po kilku wnerwach) pobieliłem je, co jakoś je tam pogrubiło i pomogło... niestety - tylko na jakiś czas...
Śmieszne było to, że moja karta z inną płytą i moja płyta z inną kartą działały bez problkemu.

Z czasem sprzeałem kartć i kupiłem PPC, a potem wymieniłem i płytć, bo chyba ją spaliłem, czy coś... ;)

Pozdr. KQ
[#22] Re: Apollo 1240

@figaro_79, post #16

to chcez sie pozbyc tego Apollo ?? a moze masz do sprzedania jakies PPC??

[#23] Re: Apollo 1240

@figaro_79, post #16

Ścieżki na złączu procesorowym A1200 maja pewną długość. Wtyk na karcie turbo ma blaszki które nasuwając się dotykają w jednym miejscu danej ścieżki. Ale nie na całej długości! Mając jedną kartę pracującą z amigą, możliwe że zrobił się nalot w miejscu "nieużywanym" a pewnie w nowym miejscu był wymagany styk w innej karcie.

(Jeżeli napisałem niezrozumiale to postaram się to narysować :) )

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem