[#1] ShowAmiga '96 (FBlit remix)
Czy komuś udało się pogodzić te programy? Nie wiedzieć czemu, wszystko zaczęło mi się wieszać tuż po instalce ShowAmiga96. Wywaliłem FBlita z s-s i po kłopocie. Ale FBlit to i owo przyspiesza, więc wolałbym go nadal mieć w systemie.

A tak w ogóle, jakie łatki (z gatunku przyspieszających) jest sens używać na karcie graficznej (i OS3.9 z BB2)?
Mam: SystemPatch v2.95a, APatch v0.2 Alpha, FBlit v3.79, PowerWindowsNG 1.1 (wersje sprawdzane VersionWB, nie dokumentacją).

Tylko po wyłączeniu PowerWindows czuję ogromną różnicę spadku wydajności (korzystam z SmartRefresh). Reszta zdaje się nic nie robić. ;)
Nie robiłem żadnych skomplikowanych testów porównawczych. Istotne dla mnie jest to, co można dostrzec gołym okiem.

Nie mam już właściwie żadnych GlowIkonek, które to wyświetlały się z 3 razy wolniej niż obecnie ikony PNG. FBlit razem z SystemPatchem trochę je przyspieszał (Glowy), ale teraz jak mam PowerIcons (i 99% ikon PNG), to jest mi to niepotrzebne.
Pamięci Chip już nie ubywa, ...po co ja w ogóle ten post piszę? :D

No nieważne... Proszę o jakiś support i comment.

PS. Zamieszczam przykładowy grab z SA96 jako reklamę. :) Naprawdę świetny program, a być może są osoby, które o nim nic nie wiedzą. (jak np. ja jeszcze tydzień temu)

Następne co zobaczycie po tym jak pasek przeleci to ekran WB z *wszystkimi* wczytanymi programami, ikonkami, itp.. Żaden program tego okna nie zamyka, mimo iż Workbench się otwiera, zmienia się rozdzielczość, etc. Polecam.

[#2] Re: ShowAmiga '96 (FBlit remix)

@El Amigos, post #1

A tak w ogóle, jakie łatki (z gatunku przyspieszających) jest sens używać na karcie graficznej (i OS3.9 z BB2)?
Mam: SystemPatch v2.95a, APatch v0.2 Alpha, FBlit v3.79, PowerWindowsNG 1.1 (wersje sprawdzane VersionWB, nie dokumentacją).

Na karcie graficznej - żadnych.

[#3] Re: ShowAmiga '96 (FBlit remix)

@mailman, post #2

Noo spokojnie :)
Systempatch i apatch mozna uzywac
przy czym w szczegolnosci w systempatch nalezy wylaczyc latki na gfx(pisze o tym w docu)

[#4] Re: ShowAmiga '96 (FBlit remix)

@mailman, post #2

Ale kiedy PowerWindows przyspiesza i to sporo. Mam słabego pieca, więc muszę z PWindows korzystać.

[#5] Re: ShowAmiga '96 (FBlit remix)

@AmiChris, post #3

Systempatch mam odpalony z: QUICKWAITBLIT DYNAMICDMA NOLAYERS (czyli wszystkie inne są)

Quicklayers zawiesza system. Nie będę się rozpisywał gdzie i kiedy.

[#6] Re: ShowAmiga '96 (FBlit remix)

@El Amigos, post #5

przeczytaj dokumentacje..tam pisze wyraznie,ja nie uzywam *tej* amigi :D.

QuickWaitBlit jest ci niepotrzebny tez..

[#7] Re: ShowAmiga '96 (FBlit remix)

@El Amigos, post #1

Moze to problem konfiguracji FBlita. Jezeli w FAlocBitmap, Anonymous Task masz ustawione na "Promote", to znajdz odpwiednie taski dotyczace ShowAmiga96 i dopisz jes do listy Exclude aby nie byly promowane. Jezeli natomiast Anynomous Task masz na Pas On, to sprawdz czy przypadkiem nie masz tego programu dopisanego do listy Include. Jezeli tak, to wykasuj go z listy.

FAlocBitmap to jedyna nakladka w FBlicie w ktorej mozna zmieniac konfig nieczego sie nie obawiajac. Reszty nie ruszaj.
W jakiiej wersji masz Fblita? Najlepiej uzyj najnowszej - 3.73. W koncu u mnie to byla najstabilniejsza wersja.
[#8] Re: ShowAmiga '96 (FBlit remix)

@El Amigos, post #1

Autor Fblita pisze iz uzywajac tego programu na kartach gfx "sam prosisz sie o klopoty"

Benedykt

[#9] Re: ShowAmiga '96 (FBlit remix)

@Benedykt Dziubałtowski, post #8

nie bedę tworzył nowego tematu. Mam najnowszego Scalos'a i od jakiegoś czasu podczas startu systemu gdy ekran showamiga ma się już zamknąć, otwiera się jakieś szare okno, potem pokazuje się Scalos i komunikat showamiga, że jakieś obce okno zostało otwarte w trakcie bootowania. jak wyłączam showamiga, aby zobaczyć co to za okno okazuje się, że żadne okno się nie otwiera. pewnie traktuje Scalosa jako obce okno. czy da się jakoś skonfigurować showamiga, aby ignorowało scalos'a

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem