[#1] Problem z dzwiekiem
Otorz chodzi o to, iz po wlaczeniu Amisi (600) gdy mam podlaczony dzwiek w glosnikach slychac nieznosne pikanie. Wystepuje ono caly czas praktycznie co sec. Dziwnym trafem gdy wlaczylem gre SWOS w glownym menu, slyszalem normalna melodie jaka powinna byc, zero jakichkolwiek przebic. Ale znow gdy np przeszedlem dalej, czyli wybralem druzyny i zaczalem mecz znow zaczał bziczec. Sprzet jaki posiadam to A600 + (dysk niepodlaczony tymczasowo). Zaczelo sie to dziac po przerobce kabla do TV, patrzac na schematy wyglada na to iz wszystkie zyly sa dobrze podlaczone, (patrzylem na schemat telewizora i orginalnego kabla ami). Jak rownie zmienilem zasilacz, dalem stary z A500+. Jak myslicie czy bedzie to przez kabel, czy moze spalil sie uklad, zmiana zasilacza??... A moze jednak cos innego? Acha kabel od dzwieku prawdopodobnie nie gdyz, dalem calkiem inny chincz.

Ostatnia modyfikacja: 26.08.06 14:10
[#2] Re: Problem z dzwiekiem

@elzear, post #1

A jak odłączysz kabel od TV to bzyczenie znika, czy nie?
[#3] Re: Problem z dzwiekiem

@elzear, post #1

Sprawdź połączenia w kablu, mogłeś się pomylić. Ja w podobny sposób zepsułem stację dyskietek. Do momentu włączenia Amigi byłem przekonany na 100% że dobrze połaczyłem przewody.

[#4] Re: Problem z dzwiekiem

@elzear, post #1

Może masa gdzies ucieka?

[#5] Re: Problem z dzwiekiem

@Prince, post #4

sprawdzalem i wszystko wyglada dobrze. A da sie to w jakis sposob sprawdzic?

[#6] Re: Problem z dzwiekiem

@elzear, post #5

Ja proponuje zrobic tak glos podlaczyc do jakiejs wiezy lub osobnego wzmacniacza nastepnie uruchomic Amige zaladowac program i jesli pykanie wystapi wylaczyc telewizor calkowicie z pradu oczywiscie nie odlanczajac od amigi jesdli ustanie to szukac problemow w telewizorku.Trudno tak na odleglosc pomagac a moze masz tv mono a podlanczasz drugi kanal dziwiekowy do wejscia video w telewizorku .Pykanie to raczej nie powinno byc przyczyna samego zasilacza chyba ze masz uszkodzone napiecie -12v .
Tyle narazie moze cos pomoze.
[#7] Re: Problem z dzwiekiem

@Prince, post #4

Z ust mi to wyjąłeś.

Zmierz rezystancjć przewodu masy, musi być BARDZO niska.

Albo (tu mój błąd, dopóki nie kupiłem sobie mniejszej lutownicy), jeśli sam robiłeś kable, to mogłeś podczas lutowania podgrzać przewód trochć za mocno. Mogła sić zrobić upływność DO masy, a to też powoduje bzyczenie.
Zmierz przy całkowicie odłączonym kablu opór mićdzy żyłą sygnałową a masą. Powinien być rzćdu setek kiloomów (nie dotykaj palcami mierzonych kabli, bo Twoje ciało ma mniejszą rezystancjć niż oczekiwana z pomiaru).

Hmmm... To wszystko co mi przychodzi do głowy...

Pozdr.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem