[#1] GOTEK i druga dyskietka
Witam Forumowiczów,

Mam pewien problem i nie wiem czy to moja wina, czy wina sprzętu.
Jak uruchomić (ustawić) grę 2 dyskietkową??
Z góry dziękuję za pomoc...
[#2] Re: GOTEK i druga dyskietka

@KrisstoP, post #1

W taki sam sposob jak ustawia sie gry jednodyskowe.
[#3] Re: GOTEK i druga dyskietka

@Norbert, post #2

No właśnie w tym problem, że tak nie działa... chyba, że ja coś robię nie tak...
[#4] Re: GOTEK i druga dyskietka

@KrisstoP, post #3

a jak robisz?
[#5] Re: GOTEK i druga dyskietka

@Norbert, post #4

Prosta instrukcja jak masz z HXC wypierasz pierwszy dysk enter później naciskasz prawy alt i wybierasz drugi dysk i znowu enter. Naciskasz F10 i gotowe.
[#6] Re: GOTEK i druga dyskietka

@KrisstoP, post #1

GOTEK nie obsługuje DF1 w slocie (nawet jeśli selektor na to pozawala). Trzeba kolejne dyskietki przypisać w następnych slotach. Przełączenie slotu oznacza zmianę dyskietki.
[#7] Re: GOTEK i druga dyskietka

@KrisstoP, post #1

Dysk numer jeden przypisujesz do slotu numer jeden.Druga dyskietkę do slotu numer dwa itd...potem jeśli komputer żąda włożenia dysku numer dwa to przyciskami na panelu goteka wybierasz slot numer dwa.
[#8] Re: GOTEK i druga dyskietka

@KrisstoP, post #1

Dziękuję wszystkim za porady. Robiłem tak jak mówicie, jeszcze raz to dokładnie sprawdzę, bo może mój Gotek jest uszkodzony, albo coś źle zamontowałem...
[#9] Re: GOTEK i druga dyskietka

@KrisstoP, post #8

Zwróć jeszcze uwagę na jumpery.Czy aby na pewno Gotek jest jako df0: jeśli podpinasz go w środku Amigi,lub jako df1: jeśli podpinasz go w stacji zewnętrznej.Ważne też jest byś miał dobry plik SELECTOR.adf na pendrivie.No i sam pendrive sformatowany jako FAT32.
To wszystko co mi przychodzi do głowy...
[#10] Re: GOTEK i druga dyskietka

@KrisstoP, post #1

Cześć;
nie chciałem zakładać osobnego wątku, a mam pytanie.
GoTeki występują, jak rozumiem, w dwóch wersjach - core HxC i Cortex.

Który wg Was jest lepszy; z którym GoTek działa lepiej?

Pozdrrrrrr.
[#11] Re: GOTEK i druga dyskietka

@YERZMYEY/HOOY-PROGRAM, post #10

Yerz - HxC oczywiście lepsze do gier i nie ma problemów z zapisem rzeczy.

Gotek w wersji HxC nie obsługuje slotu "B" !!! Jeśli tam coś wrzucimy będą problemy podczas używania. Problemem jest jakiś chip w środku, który ma za małą pojemność więc nie ma szans, że wyjdzie jakiś upgrade programowy i wszystko poprawi. Jest to info z pierwszej ręki od autora firmware HxC.

Tego problemu nie ma w HxC Slim Lotharka ale to urządzenie jest 2-3 razy droższe i nie ma obudowy w standardzie oraz nie obsługuje bezpośrednio ADF więc coś za coś.
HxC Slim ma dość rzadki update w stosunku do wersji gotekowej.

Jestem użytkownikiem obydwu urządzeń.

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2015 12:48:41 przez pong777
[#12] Re: GOTEK i druga dyskietka

@YERZMYEY/HOOY-PROGRAM, post #10

Dla ścisłości - te dwie wersje goteka to różnica w sofcie. Cortex jest bezpłatny, już nierozwijany. HxC ma wsparcie tego samego autora, który aktualizuje oprogramowanie dla SD HxC Lotharka. Tyle, że za HxC do goteka już trzeba zapłacić 10 EUR + zaprogramować (koszt programatora 18 PLN + KW + trochę umiejętności technicznych). Później aktualizacje HxC są już darmowe i można je zrobić bez programatora. Dlatego też najlepiej kupić goteka od razu z wgranym HxC. Ewentualnie tego SD HxC - niedawno był slim za 200 zł na alle, a SD HxC za 225.

Co do obsługi ADF na SD HxC to musiałbym sprawdzić - możliwe, że jest już dodana. Dostałem niedawno tego SD z Amisią ale jeszcze go nie podłączałem. Na goteku na pewno działają ADFy.
[#13] Re: GOTEK i druga dyskietka

@pong777, post #11

Dzięki, Panowie.

No mieliśmy ew. z JADem kupować wersje z już wgranym czymś - i teraz był problem, czy z HxC, czy z tym drugim.

Jeżeli to HxC czyta tylko swoje HFE, to jednak trochę kiszka, bo skoro działa pendrive, to wolałbym zachować tę szybkość/łatwość pracy i kopiowania. A jednak - pomimo pendrive'a - sporo się na szybkości straci, jeśli będzie się musiało dodatkowo konwertować wszystkie pliki do HFE.

Znowu, jak rozumiem, ten Cortex nie łyka jednak wszystkich programów?

Pozdrrrrr.
[#14] Re: GOTEK i druga dyskietka

@YERZMYEY/HOOY-PROGRAM, post #13

Gotek z softem HxC czyta adf i hfe. To inny sprzęt ew. może nie czytać bezpośrednio ADF

Gotek z softem HxC nie obsługuje dwóch stacji naraz (DF0 i DF1) - w selektorze da się przypisać obraz dyskietki do slotu (slot to razem DF0 i DF1) ale działa tylko obraz przypisany do DF0.

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2015 13:24:53 przez jimmy
[#15] Re: GOTEK i druga dyskietka

@jimmy, post #14

OK, dzięki jeszcze raz.

Czyli rozumiem, że jest sens kupować GoTek z core'em HxC.

Pozdrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.
[#16] Re: GOTEK i druga dyskietka

@YERZMYEY/HOOY-PROGRAM, post #15

Jeśli wybór jest między gotek cortex a gotek hxc to jak najbardziej. Z gotekiem jest niestety problem jak to ładnie umieścić w obudowie bez jej cięcia.
[#17] Re: GOTEK i druga dyskietka

@jimmy, post #16

Dzisiaj montowałem w A500.
Wystarczy zrobić "moda" - dać dłuższe śruby i podpórki. Takie coś jak w sprzedawanych na allegro przerobionych FDD z PC.
[#18] Re: GOTEK i druga dyskietka

@dizzyx, post #17

Problemem w A600 (i pewnie w A500 też) jest trudny dostęp do przycisków. Trzeba byłoby wyciąć część obudowy tak by cały przedni panel wystawał na zewnątrz. Jest na youtube filmik z różnymi wersjami modyfikacji obudów pod goteka. Ja wyciągnąłem swojego z obudowy - płytka trzyma się dość sztywno przy slocie stacji dysków dzięki pendrive + oczywiście izolacja między goteka a płytę amisi. Nie wygląda to pięknie ale jeśli czas i umiejętności pozwolą to dorzucę LCD z wycięciem na obudowie i przyciskami.
[#19] Re: GOTEK i druga dyskietka

@jimmy, post #18

Niby tak jest, fakt - paluchem przycisków nie wciśniesz :D ale wystarczy "coś" do przyciskania i problem z głowy (ja używam np rysika ze starego palmtopa).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem