kategoria: A500
[#1] Napęd A570 - problem
Nabyłem ostatnio napęd A570 i nie wiem czy do końca jest prawny.
A mianowicie nie ze wszystkimi Amigami chce się uruchomić (chodzi mi ekran startowy)
Tylko z jedną Amigą wystartował normalnie, inne to nie startują wcale.
W jednej miga dioda zasilania na przemian z poruszaniem się napędu i czarny ekran
a w innej niby się włączy, ale jest czarny ekran i napęd FDD nie tyka
Co jest nie tak?????
Coś z napędem czy z Amigą?????
Osobno Amigi działają normalnie.
[#2] Re: Napęd A570 - problem

@KRISS, post #1

Tutaj brałbym pod uwagę dwie opcje. Niewłaściwie działające złącze krawędziowe CPU lub masz jakieś rozszerzenie na CPU lub pod klapką, które "gryzie" się z A570. Jeśli masz w tych Amigach rozszerzenia to wyjmij je i sprawdź bez nich. Jeśli to nie to, sprawdź z innym rozszerzeniem na złącze krawędziowe (HD, RAM, itp.). Nie zaszkodzi też przeczyścić złącze krawędziowe Amigi alkoholem izopropylenowym.

Pozdrawiam,

Azz

Ostatnia aktualizacja: 20.12.2015 15:44:29 przez Azzorek
[#3] Re: Napęd A570 - problem

@KRISS, post #1

cześć,

Miałem bardzo dawno taki napęd, z tego co pamiętam, ale mogę się mylić Amiga musi mieć pamięć ustawioną na 1 MB chip. Miałem zrobiony przełącznik w swojej Amidze. Jeszcze możesz spróbować wyłączyć CD pokrętłem od ustawienia głośności i zobaczyć czy wtedy łapka się pojawi.
Amigę 500 z CD miałem z ostatniej produkowanej serii. Na starszych nie próbowałem.

Pozdrawiam,
mic
[#4] Re: Napęd A570 - problem

@KRISS, post #1

Domyślam się, że gdybyś miał inne urządzenie do wpinania a ten sam port do przetestowania na każdej z posiadanych Amig, rozwiązałbyś problem samodzielnie. Na ślepo, przychylałbym się do wariantu z PINami w porcie Amigi. Jeżeli nie wszystkie stykają, opisywane przez Ciebie objawy są jak najbardziej na miejscu.
[#5] Re: Napęd A570 - problem

@F7sus4, post #4

gdybyś miał inne urządzenie do wpinania a ten sam port do przetestowania na każdej z posiadanych Amig, rozwiązałbyś problem samodzielnie.

Mam MegaRamHD i działał normalnie. Jednak przeczyściłem złącze i teraz napęd działa, chociaż jeszcze nie na wszystkich Amigach.
Chyba pamięć ma rzeczywiście wpływ na działanie, powinien być chyba sam CHIP, ale jeszcze do tego dojdę.
[#6] Re: Napęd A570 - problem

@KRISS, post #5

Jeszcze jedno, ma ktoś schemat tego napędu, albo przynajmniej rozpiskę złącza pamięci???
[#7] Re: Napęd A570 - problem

@KRISS, post #6

Poszedł na mail.
[#8] Re: Napęd A570 - problem

@jarob, post #7

Z tyłu do slotu co można podłączyć???
To co do CDTV-ki???
Można tam podłączyć dysk???
[#9] Re: Napęd A570 - problem

@KRISS, post #8

Z tyłu do slotu co można podłączyć???

Kontroler SCSI.

To co do CDTV-ki???

Tak, to jest ten sam kontroler SCSI co do CDTV, tylko slot ma inne wymiary.

Można tam podłączyć dysk???

Trzeba mieć wspomniany kontroler.
[#10] Re: Napęd A570 - problem

@KRISS, post #5

Witam. Jak kiedyś dawno temu miałem A500 A570 i megaramhd to w megaramhd musiałem wyłączyć pamięć fast aby działał napęd do programów i gier. Przy aktywnej pamięci fast mogłem słuchać tylko płyt audio.
[#11] Re: Napęd A570 - problem

@KRISS, post #5

Vector Falcon 570

Vector 2MB A570i

The A570 2MB RAM expansion

Ostatnia aktualizacja: 22.12.2015 19:50:03 przez Dorian3d
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem