[#1] A 1200 problemy, prośbao pomoc w diagnozie
Cześć, zacznę od tego w jakim stanie dostałem amige, jest to A 1200 w towerze a leżała w wilgoci chyba kilka lat ogólnie obudowa i napędy zardzwialy jak polonez, jakimś cudem płyta przetrwała bez większych śladów korozji zasilacz (stary AT) miał uszkodzone kondensatory więc je wymieniłem i odpalila więc z płytą nic nie robiłem bo wiedziałem że się włącza, napędy poszły do kosza bo tylko tam się nadawały

Stacja fdd to przerobiony samsung sfd 321b

Teraz zaczynają się problemy:

1. Są gry które działają bez problemu np. Elfmania lub test drive, niestety są gry które wiem że działają z danego nośnika na innym egzemplarzu a u mnie wczytuja się i zawieszaja amige np. Prehistoryk
Są też gry jak np jet strike gdzie ładuje się intro animacja chodzi super dźwięk też a przy ladowaniu właściwej gry wyrzuca czerwony ekran

2. Stacja czyta dyskietki 2hd tylko jesli zatkam otwór, z czym spotkam się pierwszy raz bo na innych przerobiona stacje czytała wszystko bez dodatkowych wymagań (moja amiga testowana była na dwóch różnych przerobionych stacjach i w obu jest to samo)

3. Zasadniczo WB działa bez problemów mogę go zostawić na godzinę w bezczynności i nic się nie zawiesi ale np przy kopiowaniu dyskietki ostatnio rzucił mi czerwonym ekranem po którym wpadł zielony. Zrobiłem restart i za drugim podejściem kopia poszła bez problemu...

4. Jeden raz po tym jak jet strike rzucił czerwonym ekranem w tym miejscu gdzie zawsze amiga przestała się uruchamiać pokazując czerwony i zielony ekran już przy starcie (po 3-4 minutach przeszło jej samo, być może za krótko wyłączyłem ale nie wiem czy tak może się dziać)

5. Nie posiadam normalnej obudowy ale w miejsce gdzie normalnie podłączone są diody u mnie podłączony jest wyświetlacz cyfrowy z przodu odbudowy, zauważyłem że kiedy amiga swiruje to wyświetlacz przygasa kiedy coś się zawiesi zostaje przygaszony (problemy z zasilaniem?)

6. X-copy potrafi rzucić artefaktami podczas pracy, swoją drogą nie działa tzn jak chce żeby zczytal dyskietke pokazuje czerwone 2 we wszystkich krawatach jak chce żeby zapisał to sieci się dioda w stacji ciągłym światłem i na tym się kończy dalsza zabawa

Gdzie szukać przyczyn tych problemów? Od czego zacząć? Czy stacja samsung może powodować takie błędy?
Kondensatory wyglądają ok z zewnątrz
A może to przez zasilacz AT nieznanego pochodzenia?

Proszę o jakieś porady bardziej doświadczonych

Ostatnia aktualizacja: 20.12.2015 03:34:20 przez kataklysm

Ostatnia aktualizacja: 20.12.2015 03:37:09 przez kataklysm
[#2] Re: A 1200 problemy, prośbao pomoc w diagnozie

@kataklysm, post #1

Masz jakieś dodatki w amidze? Podaj dokładną konfigurację. Wygląda na to, że wszystkie problemy związane są z pracą stacji. Jak poradziłeś sobie z "brakiem zworki df0/df1" w stacji(widziałem twój inny post). Masz od kogo pożyczyć sprawdzoną stację i testować na niej?

Moje podejrzenia padają głównie na źle przerobiony napęd, ale to tylko strzał. Na razie za mało informacji.

U mnie przerobione stację też wymagają zaklejenia otworu, bądź przerobienia czujnika dd/hd(wtedy nie musisz zaklejać okienka)

Ostatnia aktualizacja: 20.12.2015 04:17:27 przez snifferman
[#3] Re: A 1200 problemy, prośbao pomoc w diagnozie

@kataklysm, post #1

1. czy ten inny egzemplarz to też A1200? niektóre gry nie działają na kicku 3.x
2. niektóre stacje mają czujnik drugiego otworu, te które go nie mają, nie wymagają zaklejania dziury.
3. kolorowe ekrany to często problemy z romem, sprawdź styki.
p.s. jak masz dysk tam i jakiś fast to sprobuj uruchamiać gry przez whdload, a nie z dyskietek i zobacz wtedy jak będzie.
4. j.w. sprawdź kości kickstart, styki, ewentualnie inne układy, które niestety w A1200 trudniej wymienić, ale przeczyścić możesz alkoholem izopropylowym i szczoteczką do zębów.
5. zazwyczaj jak coś się wiesza to mryga lub przygasa dioda power - jest to raczej normalne.
6. musisz dojść co jest nie tak eliminując po kolei potencjalne przyczyny.
np podłączając inny zasilacz, wymieniając fdd na inną, itd, itp.
[#4] Re: A 1200 problemy, prośbao pomoc w diagnozie

@zmiennik, post #3

Zadzwoń do mnie , info na Priv.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem