[#1] Pytanie o rozbudowe kontrolera do A 500
witam
Ostatnio nabyłem taki kontroler
link
i mam pytania
Jakie sa jego mozliwosci rozbudowy - moge teoretycznie podpiac pod niego do -7 urzadzen?

Wewnatrz mam zwykla taśme SCSI 50 pinowa oraz zwykly molex
Chcialbym
zamienic na taka tasme 50 pin na cztery urzadzenia w celu podpiecia docelowego

- napedu CD ROM SCSI
- kolejnego HDD
- napedu ZIP SCISI

/molexy sobie porozdzielam i/lub zasilanie podlacze z zasilacza mocniejszego /
teraz jak to jest z terminatorami czy musze cos poustawiac /zazworkowac urzadzenia ?,kupic terminator? /

2.Czy tez skorzystac z wyjscia zewnetrznego tego kontrolera i zrobic cos podobnego do tego zdjecia link ?

3.Kolejny temat to pamiec ten kontroler ma wbudowane 8 mb pamieci do tego ma 1 mb pamieci CHIP - czy w tej amidze wyczerpalem juz mozliwosci rozbudowy jej pamieci tzn czy np moge jeszcze dolozyc w przyszlosci np Savyna68K 8MB Fast 1,5MB Slow czy tez to juz wszystko co moge miec /pamieć/ czy tez musialbym juz tylko wsadzic karte turbo z procesorem wyzszym /obslugujacym wiecej pamieci /?

PS w środku kontroler wyglada dokladnie tak jak na tym zdjeciu link

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2015 13:27:09 przez AmigaFAN
[#2] Re: Pytanie o rozbudowe kontrolera do A 500

@AmigaFAN, post #1

lub tez moze kupic taka obudowe wlozyc 2 napedy w nia i polaczyc
jak ?
starczy tylko kabel kabel DB25M-Centronics 50M
polączyc z tym kontrolerem ?

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2015 13:48:39 przez AmigaFAN
[#3] Re: Pytanie o rozbudowe kontrolera do A 500

@AmigaFAN, post #2

prosze tez jak ktos wie o podanie jakiej maksymalnej pojemnosci dysck scsi moge wlozyc do tego kontrolera /podzielic go na partycje po 4 Gb potem ?-tak aby amiga go widziala/
[#4] Re: Pytanie o rozbudowe kontrolera do A 500

@AmigaFAN, post #1

Masz do niego tą pamięć w ogóle, w kościach sip "two 30 pin SIP sockets". Po za tym dysk do niego... Co w ogóle masz? czy chcesz wszystko kupić i na razie masz sam kontroler.

Gdzie w opisie jest napisane że ma pamięć Chip i kontroler nie ma wbudowanej pamięci trzeba mieć kość SIP.
[#5] Re: Pytanie o rozbudowe kontrolera do A 500

@TechNineWonder, post #4

mam pamiec
8 mb jest
i mam dysk SCSI b podobny do tego

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2015 17:42:09 przez AmigaFAN

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2015 17:42:59 przez AmigaFAN
[#6] Re: Pytanie o rozbudowe kontrolera do A 500

@AmigaFAN, post #5

Ale podpięty masz ten dysk? Działa? to co chcesz zrobić to najlepiej przez zewnętrzną obudowę. Czyli kabel db25<>50 Centronics. Możesz użyć nowszej obudowy. Tylko możesz mieć problemy z kupnem kabli. Lub puścić wszystko na tasiemce.

To z tego wynika że wiesz wszystko, pamiętaj o ID urządzeń i terminatorze do obudowy może być bez terminatora tylko wtedy za terminujesz ostatnie urządzenie zworką na nim. Zależ też z jakiego standardu SCSI skorzystasz.
[#7] Re: Pytanie o rozbudowe kontrolera do A 500

@TechNineWonder, post #6

dysk mam podpiety dziala ale jest zapelniony softem po brzegi ma ilosc /number of block 204970/ - na dysku nie ma oznaczen /jest on firmy Quantum/- musze jeszcze zaladowac program do okreslenia jego wielkosci ale nie jest za duzy ...

pamieci po uruchomieniu Directory Opus mam 8 620204 z tego chip 361920 fast 8 258584
[#8] Re: Pytanie o rozbudowe kontrolera do A 500

@AmigaFAN, post #7

ps uruchomilem wlasnie program na HDD pokazal on ze dysk jest Quantum LP105S ma 100 Mb w kontrolerze jest ustawiony jako unit0 nr 91010940531 /niewiem czy to nr dysku jest ?/
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem