[#1] Problem z myszą po przelutowaniu switchy
Cześć, mam dziwny problem, mam mysz która bardzo już ciężko chodziła a dokładnie trzeba było używać dużo siły aby nacisnąć przycisk, Kupiłem więc switche i przelutowałem je. Mysz chodziła świetnie ale nawet nie godzinę bo najpierw prawy przycisk zaczął być cały czas wciśnięty a następnie lewy, przelutowałem je znowu na nowe i problem się powtórzył...

Miernik pokazuje cały czas zwarcie ale niewielkie (chyba dla amigi wystarczy)

Ktoś z Was miał taki problem ? Wina chyba jest w myszy a nie w porcie bo wcześniej z oporem ale mysz działała cały czas. Ewentualnie może switche nie takie ? ale z wyglądu i koloru są dokładnie identyko
[#2] Re: Problem z myszą po przelutowaniu switchy

@kataklysm, post #1

Weź jakąś zdechłą PeCetową mysz i przelutuj z niej.
Pewnie kupiłeś jakieś buble.
[#3] Re: Problem z myszą po przelutowaniu switchy

@Vato, post #2

Albo za długo je grzał. Lepsze stare używane, niż nowe z Chińskiego tandetnego plastiku.
[#4] Re: Problem z myszą po przelutowaniu switchy

@Architect1200, post #3

Omrony są świetne. Sam mam w jednej amigowej myszce "PRIMAX" i muszę przyznać że są rewelacyjne w przeciwieństwie do zwykłych mikro-przełączników w myszkach Commodore.
[#5] Re: Problem z myszą po przelutowaniu switchy

@kataklysm, post #1

Ja niedawno zmieniałem "pstryczki" moim wyleniałym kulkowym gryzoniu :) Poszedłem z nią i podebrałem w sklepie podobnie wyglądające elementy. U mnie co prawda do wymiany był tylko jeden przycisk ale chciałem wymienić od razu dwa. Poprosiłem kolegę, który trudni się wymianą kondensatorów na płytach pc żeby mi je wymienił, od tamtej pory żadnych "zgrzytów".
Może zwyczajnie przegrzałeś te elementy? Albo tzw "zimne luty"?
[#6] Re: Problem z myszą po przelutowaniu switchy

@tom256, post #4

Omrony są świetne

Zgadza się mam je w Logitech MX1000 i robią kosmiczne przebiegi. W jednej myszce katuję 8-10 godzin dziennie od dobrych 7 lat i jak na razie chodzą bez problemu. Omrony można kupić z deklarowaną ilością klików, aczkolwiek te na 10 czy 20 mln klików kosztują już kilka zł za sztukę.

Swoją drogą czy ktoś kiedyś próbował zamienić styki w joysticku na myszkowe mikroswitche? Problem sprężynek znika.
[#7] Re: Problem z myszą po przelutowaniu switchy

@codi, post #6

mnie wystarczyły 3 lata na switch-e Omrona w G500 i zaczęły się dwukliki i odpuszczanie przy przeciąganiu na przykład, po rozebraniu i przeczyszczeniu będą pewnie działały kolejne 3 lata, trwałość materiałów to jedna sprawa, ale tam gdzie odkładają się tlenki, siarczki i inne zanieczyszczenia przy normalnej eksploatacji umówmy się w różnych warunkach... trudno mówić o jakiejś deklarowanej ilości klików, te switch-e nie są ani szczelne, ani zbudowane z jakichś metali o wyjątkowych właściwościach
[#8] Re: Problem z myszą po przelutowaniu switchy

@Kilos, post #7

te switch-e nie są ani szczelne, ani zbudowane z jakichś metali o wyjątkowych właściwościach

W każdym razie producent deklaruje w konkretnych modelach przewidziany przebieg. W mx1000 siedzą Omron D2FC-F-7N(10M) gdzie teoretycznie 10 mln klików powinien wytrzymać.
[#9] Re: Problem z myszą po przelutowaniu switchy

@Koyot1222, post #5

Sprawa jest ciekawa, rozebralem cała mysz, poprawiłem luty, zmieniłem przewód od myszy oraz port i taśmę w obudowie, nic nie pomogło, prawy przycisk chodzi ok już 2 dzień a lewy wytrzymuje max 2h i muszę wstawiać nowy :D ewidentnie te switche są strasznie gowniane
[#10] Re: Problem z myszą po przelutowaniu switchy

@kataklysm, post #9

A jakich switchy użyłeś, Omronów, czy innych? Bo też muszę wymienić w myszce (tyle że w Logitechu) i myślałem o zachwalanych tutaj Omronach, np. tu. Tylko zastanawiam się, czy to prawdziwe Omrony, bo jeśli ty też na takie wymieniłeś i działały tylko godzinę, to dam sobie spokój (pomimo niskiej ceny).
[#11] Re: Problem z myszą po przelutowaniu switchy

@Umpal, post #10

Kupiłem jakieś w sklepie nie znam producenta, tylko ma mam te kwadratowe inne niż w twoim linku
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem