[#1] Action Repley Przyszłości
FreeZero albo FreeZer od Frezzz
Czyli układ który przechowuje pamięć układów.

[Karta musi przechwycić aktualnie wykonywane reakcje. Tak aby Amiga mogła je odczytać i działać dalej.

W sensie dokładki pod CPU w A500 np Później może być na karcie już.

Cztery nie zależne ekrany "Systemy". Amiga po starcie robi sobie snapshot który jest w pamięci karty...

Karta robiła by backup wykonywanych operacji, limitem był by ilość danych którą może zachować.Czyli pamięć.

…czyli gramy w Queka zamrażamy przeskakujemy na inny freez gdzie sobie coś rysujemy, albo robimy coś innego.]

Taki ActionReplay tylko bardziej rozbudowany.

Da się zrobić taki większy Action Replay który mógłby nam zapisać wszystko co robimy i miał możliwość po restarcie powrotu do wykonywanych operacji. W którymś UAE dało się save-ować, tzn. emulator mógł wznawiać pracę z save-ów.

Da się zrobić Multitasking Systemów, daj my na to że mamy kilka systemów na Amidze. I kartę do przełączania się między nimi.

W Virtual Boxie czy w czymś innym pewnie jest to możliwe, czy do Amigi dało by się zbudować takie rozszerzenie.
[#2] Re: Action Repley Przyszłości

@TechNineWonder, post #1

Ale zrobiłeś już, czy dopiero szukasz kogoś kto by to zrobił? ;)
[#3] Re: Action Repley Przyszłości

@RomanWorkshop, post #2

Dopiero myślałem jak by to mogło działać. Nie chciał byś mieć przełączanych "ekranów" tak jak powłok w Linux-ie. Tylko tutaj cały System by się zmieniał.

Może trochę nie racjonalne ale wydaje mi się do zrobienia.
[#4] Re: Action Repley Przyszłości

@TechNineWonder, post #3

Nie chciał byś mieć
przełączanych "ekranów" tak jak
powłok w Linux-ie.

ale skąd wiesz, że by nie chciał? siedzi, pije i chrupki
[#5] Re: Action Repley Przyszłości

@snajper, post #4

Nie no tu akurat zgadł, bo bym nie chciał ;) Nawet nie wyobrażam sobie, jak takie coś można by było wykonać, jeśli w ogóle się da. Za mały na to jestem, potrzebny by był do tego jakiś inżynier i "trochę" kasy... Amiga to Amiga - nic więcej do szczęścia nie potrzeba ;)
[#6] Re: Action Repley Przyszłości

@TechNineWonder, post #1

Na Aminecie jest programik co robi takie rzeczy. Zajmuje jakieś 5KB. W latach 90tych jak pokazałem to w akcji jednemu z Amigowych mondrali to koparka mu do ziemi opadła jak zobaczył że Ami odpala się w 2 sek. z załadowanym opusem i 10 innymi programami

Programik robi dwie rzeczy zrzuca całą pamięć na dysk i wyłącza kompa. Po czym można sobie w ss ustawić że przy przytrzymaniu np LPM taki zrzut jest ładowany do pamięci.

Teoretycznie można by zrobić kilka takich zrzutów ale trzeba to ręcznie oskryptować i pamiętać o odmontowywaniu filesysemów lub przynajmniej o opróżnianiu pamięci podręcznej przed zrobieniem zrzutu.

To działa mniej więcej jak hibernacja z win... tyle że w Ami było kilka lat wcześniej i działało... działało bardzo szybko.

Tak naprawdę działało zajebiście szybko - miałem wówczas Bizzarda IV (030 50MHz+FPU+16MB). Można było sobie np LW i kilka innych narzędzi graficznych w tle odpalić i jak miało się zajęte np 10MB to zrzut robił się jakieś 4 sek. Ładowało się podobnie szybko.

Znalazłem http://aminet.net/package/util/boot/FastBootV1_0
Nie jest to dokładnie co opisywałeś ale jakaś namiastka...

Ostatnia aktualizacja: 24.12.2015 00:10:30 przez radekcz
[#7] Re: Action Repley Przyszłości

@radekcz, post #6

Czyli ludzie myśleli o tym już wcześniej.

Właśnie rozwiązanie programowe też by było spoko, jeśli jest to do napisania. I np: kombinacją klawiszy A+F1, A+F2... przełączalibyśmy sobie pomiędzy Systemami, MorphOS-em, Amiga OS 4.x, WB 3.1, do tego jeszcze jakiś Linux a dla wybrednych NetBSD.

Bo jeśli ten program który podlinkowałeś jest z 96 roku i mógł robić podobne rzeczy. To czy w dwa tysiące piętnastym. Nie można by napisać czegoś bardziej rozbudowanego.

Tylko czy ludzie wiedzę teraz więcej o Amidze, czy wiedzieli więcej kiedyś o Amidze. Oto jest pytanie.

Bo jak już będzie ta emulacja PPC na m68k. W tych nowych szybkich kartach na FPGA. To trzeba by było coś na tej Amidze robić, i przełączanie się pomiędzy systemami w czasie rzeczywistym. To by mogło wzbudzać zdumienie.
[#8] Re: Action Repley Przyszłości

@TechNineWonder, post #7

Problem może być z dodatkowym sprzętem... np. ww program nie działa z kartami graficznymi (wg dokumentacji). Jednakże to nie jest w całości prawda - zdaje się że z Picasso IV zadziała (znajomy w latach 90tych to używał a miał PIV).

Ponadto zdaje się, że w Ami są takie rzeczy jak rejestry z możliwością tylko zapisu i to już uniemożliwia odtworzenie stanu bo nigdy nie ma pewności co w tych rejestrach było zapisane. Gdzieś na forum PPA mi się to obiło przy jakiejś technicznej dyskusji.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem