kategorie: A600, Sprzęt
[#31] Re: Reboot systemu na A600 z Vampire V2

@Krashan, post #28

Możliwe, że nic nie możnaby wywalić, nie robiłem jeszcze szczegółowej analizy. Ale w tej sytuacji wygląda na to, że w zasadzie nie ma różnicy czy się implementuje 68060 czy 68020. Wystarczy sprawdzić jak Amiga rozpoznaje model procesora i zrobić tak, żeby widział FPGA jako 68060. Dokładniej 68EC060, a nawet LC dopóki nie ma koproca.

z tego co wiem praktacznie caly zestaw isntrukcji 020 zostal zaimplementowany w hardwarze, ostatnio wlacznie z bitfeldami, ktore podobno w efekcie zabieraja 1 do dwoch cykli. rowniez kilka dodatkowych instrukcji 040/060 sa wziete pod uwage. reasumujac gunnar i jego ekipa wydaje sie robic dokladnie to co postulujesz. aktycznie diabel moze byc w szczegolach, ale generalnie uwazam ze wspolnota pogladow na sprawe, bez knosultowania sie nawzajem, sugeruje zarysowywanie ise wrecz wyjatkowego w amigowym swiatku konsensu.

Ostatnia aktualizacja: 25.12.2015 23:00:50 przez wawrzon
[#32] Re: Reboot systemu na A600 z Vampire V2

@Krashan, post #29

Jak sprawdza bit 7 w execu, to wystarczy programik, ktory taki bit ustawia i/lub go wylacza w zaleznosci od potrzeb. Mozna go sobie dodac w s-s, jak ktos chce zeby procesor rozpoznawany byl jako 68060. Jak program sam sprawdza PCR to pewnie wymagaloby to zmian w programie. Nie znam wszystkich portow gier czy dem, ale wedlug mnie nie ma zadnego sensu w tym, zeby program nie zadzialal na 68040, skoro dziala na 68060, jedynie bedzie dzialal sporo wolniej. No ale moze istnieja jakies dema czy gry, ktore sie nie uruchamiaja na 68040, a uruchamiaja na 68060. Ewentualnie mozna dodac PCR, tylko ze to wedlug mnie moze spowodowac wiecej problemow niz korzysci.
[#33] Re: Reboot systemu na A600 z Vampire V2

@Krashan, post #28

Moze powstac nowy soft (glownie dema), no i jest stary soft, ktory wykorzystuje instrukcje trygonometryczne 68882, typu Lightwave itp, tu bylby spory kop w szybkosci dzialania, bo te programy wymagaja koproca a nie 68040.
[#34] Re: Reboot systemu na A600 z Vampire V2

@baderman, post #30

I pewnie dlatego przeszli na x86 z PPC. Byl okres gdzie PPC bylo szybsze od x86, ale to dlatego glownie, ze mialo szybszy zegar. Przy tym samym zegarze i technologii wykonania PPC, zawsze bedzie wolniejszy od x86.
[#35] Re: Reboot systemu na A600 z Vampire V2

@Don_Adan, post #34

No tak, bo taki był plan, że za cenę zwiększenia ilości instrukcji upraszczamy budowę procesora, co pozwala kopsnąć więcej GHz. Niestety technologia poszła tak szybko do przodu, że w temacie gigaherców doszliśmy do ściany. W tym momencie zysk z RISC-a stał się nieco dyskusyjny, chociaż z tego co czytałem, współczesne x86 są w środku RISC-ami i mają układ, który rozbija instrukcje x86 na zestawy mikroinstrukcji wykonywane przez sprzęt... No ale to tak na marginesie.
[wyróżniony] [#36] Re: Reboot systemu na A600 z Vampire V2

@Krashan, post #35

Riva MPEG prawie dziala na obecnej wersji Vampire:
https://vimeo.com/150342536
[#37] Re: Reboot systemu na A600 z Vampire V2

@Don_Adan, post #36

Za dobrze to chodzi jak na 512x288 z audio.
[#38] Re: Reboot systemu na A600 z Vampire V2

@Don_Adan, post #36

Nightwish - bleh - szatany dla nastoletnich dziewcząt ;).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem