kategoria: A600
[#1] Amiga 600 - Problem z wczytywaniem dyskietek.
Siemanko

Przeszukałem trochę forum, lecz niestety nie znalazłem rozwiązania problemu z moja A600. Problem jest trochę nietypowy (a może typowy). Otóż posiadam Ami500 oraz Ami 600. Posiadam również goteka podpiętego do A500. W zestawie z A600 było parę dyskietek, między innymi gra JoYoe. Generalnie wszystkie gry z tych dyskietek działają na 600 oraz na 500. Problem pojawia się gdy na 600 chcę odpalić grę nagraną z goteka na dyskietki na 500. Mała amiga czyta chwilę dyskietkę, po czym wyrzuca software error 800.....003, lub 004. Na amidze 500 gry te działają bez problemu. Pod x-copy a600 wyrzuca błędy na tych dyskietkach, a 500 nie. Kopiowanie gier ktore otrzymałem z ami 600 na niej przebiega bezproblemowo. Wszystkie operacje dyskowe mała amiga wykonuje bez żadnego ale. Ma tylko problem z dyskietkami nagranymi na a500. Stacja z 600 na 500 nie działa w ogóle, odwrotnie także. Gry z goteka podpiętego do 600 działają wszystkie bez żadnego zająknięcia. Pamięć sprawdzona w duzej i malej amidze, i zero problemów. Amiga 600 w bardzo dobrym stanie, kondzie nie popuchnięte, zero uszkodzeń.

Jakieś sugestie? Co może być nie tak? Nie kompatybilne stacje dyskietek?
[#2] Re: Amiga 600 - Problem z wczytywaniem dyskietek.

@Chrisu, post #1

Proponuje kupić stacje na allegro, nową przerobiona do A500 i A600. Będziesz miał święty spokój :)
[#3] Re: Amiga 600 - Problem z wczytywaniem dyskietek.

@Chrisu, post #1

Jak masz podpięte df0: i goteka pod 500? Miałem podobne problemy z nagrywaniem.Sławetne X-Copy nie dawało rady.Kopiuję D-Copy i ono daje rade z kopiowaniem.
[#4] Re: Amiga 600 - Problem z wczytywaniem dyskietek.

@Stoopi, post #3

Df0 odłączone, wpięty gotek. Do kopiowania używałem d-copy 3.1 bodajże, bo on radzi sobie z przełączaniem stacji podczas kopiowania (wczytanie dyskietki do ramu, przełącznie na df0 i kopiowanie na dyskietkę). Każdy inny kopier się wywalał.

_Skiba W A500 stacja jest zmieniona na przerobioną piecową. Oryginalna skonała. W 600 stacja oryginalna w bardzo dobrym stanie. Generalnie ta amiga była mało używana.

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2015 00:08:02 przez Chrisu

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2015 00:09:10 przez Chrisu
[#5] Re: Amiga 600 - Problem z wczytywaniem dyskietek.

@Chrisu, post #4

To chyba zostało ci tylko sprawdzenie taśmy łączącej płytę główną ze stacją dyskietek.
[#6] Re: Amiga 600 - Problem z wczytywaniem dyskietek.

@janekdrukarz, post #5

Dziś potestowałem 600 i kurcze wszystko wskazuje na to że przerobiona piecowa stacja w amidze 500 robi byki podczas nagrywania na które uczulony jest napęd z A600. Nagrałem super froga za pomocą d-copy. Na 500 chkdsk nie pokazuje żadnych błędów, natomiast 600 sieje szóstkami na początku dyskietki. Na dniach dojdzie do mnie napęd zewnętrzny do którego wrzucę goteka i potestuję nagrywanie na 600.
[#7] Re: Amiga 600 - Problem z wczytywaniem dyskietek.

@Chrisu, post #6

No i wszystko się wyjaśniło. Po nagraniu kilku dyskietek z goteka na df1 golden image wszystkie działają bezproblemowo na stacji w amidze 600 jak i 500. Winna jest nowa stacja wewnętrzna w 500 która wymaga kalibracji. Trochę poczytałem o tym procesie, i chyba dam sobie z tym spokój. Stacja czyta dyskietki nagrane na innych napędach oraz własne. Inne stacje nie czytają dyskietek nagranych przez nią (w x-copy dwie pierwsze linie dolnej strony dyskietki sieją szóstkami, próba wczytania wyrzuca software error).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem