[#1] Uszkodzone porty lub coś innego prośba o pomoc
Witam, problem jest dość skomplikowany ale postaram się wszystko opisać:

Reanimuje amige 1200 i najpierw o tym co ja mogłem uszkodzić
Dokładnie to przez przypadek podczas pracy amigi podłączyłem taśmę do dysku (dysk miał odlaczone zasilanie) nie zauważyłem żeby coś przestało działać prócz jednej gry ale bardzo możliwe że to nie tego wina bo system działa bez zarzutu więc chyba nic się nie stało ale jeśli macie jakieś doświadczenia z takim działaniem to proszę o opinie

Ta gra to benefactor niżej opisałem jak się zachowuje

Teraz o problemach innych

Ogólnie system chodzi ok nie wiesza się itp. Gry z dysku działają prawidłowo
Jednak są gry które wiem że działają na innej 1200 a u mnie nie np. Prehistoryk gdzie gra wczytuje plansze o po przejściu paru kroków zawiesza się lub np jet strike który pracuje do moment wczytywania się właściwej gry po czym wyrzuca czerwony ekran
Dodatkowym objawem jest benefactor który jeszcze wczoraj działał bez problemu a dzisiaj zawiesza komputer przy wczytywaniu... Nagrałem go jeszcze raz oczywiście z weryfikacja i nadal to samo.
Elfmania działała parę dni temu dzisiaj chce disk one mimo że dysk jest w stacji (także nagrywany drugi raz)
Być może istotną informacja jest to że stacja to przerobiony samsung sfd 321b ale nie miałem problemów z innymi amigami pod tymi stacjami

Kolejna sprawa jest to co pokazuje advanced amiga analyzer
Testu nie przechodzi port drukarki oraz serial port
(nie jestem pewien czy nie jest to związane z moim włożeniem taśmy na żywca) ponieważ aktualnie port drukarki pokazuje prawie wszystkie linie na czerwono czyli że są w użyciu a wcześniej chyba tego nie było ale nie mam pewności serial port pokazuje się ok ale nie przechodzi testu (wcześniej czyli przed włożeniem taśmy nie robiłem testów portow więc nie wiem jak było)

cała reszta testy przechodzi

Wyjalem rom wyczyscilem styki ale nic to nie daje
Kondensatory nie wyglądają pięknie na niektórych jest biały gruby nalot ale czy mogą powodować takie rzeczy jak nieprawidłowa praca portów?
Nie wiem co mogę zrobić dalej jeśli jest tu ktoś kto pomoże w diagnozie to byłbym wdzięczny, mam sprzęt i więcej niż podstawy w naprawie elektroniki ale szkoda mi tej płyty a takiego problemu jeszcze nie miałem

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2015 01:01:07 przez kataklysm

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2015 01:02:08 przez kataklysm
[#2] Re: Uszkodzone porty lub coś innego prośba o pomoc

@kataklysm, post #1

Gdy odpalasz gry z dyskietek, to Ami 1200 "lubi" aby wtedy był odłączony twardy dysk z taśmy oraz nie było w niej karty turbo.

Schowaj dyskieteczki do szafeczki i zajmij się WHDLoad. Po prostu w C: umieszczasz plik WHDLoad, wrzucasz odpowiednie kicki do Devs:, wpisujesz w Google "whdownload", pobierasz gry w wersji WHDLoad, klikasz i grasz.

Dokładnie to przez przypadek podczas pracy amigi podłączyłem taśmę do dysku (dysk miał odlaczone zasilanie)

Nic się nie powinno stać, tym bardziej że było odłączone zasilanie.
[wyróżniony] [#3] Re: Uszkodzone porty lub coś innego prośba o pomoc

@Andrzej Drozd, post #2

Wiem o tym i brałem pod uwagę odłączenie dysku i cd niestety martwi mnie to co pokazuje Advanced amiga analyzer szczególnie jeśli chodzi o porty i to że jednak benefactor działał a teraz nie działa a nic się nie zmieniło. Zaraz dodam jeszcze zdjęcia kondensatorów bo wyglądają ciekawie tak jakby farba z nich schodzila

Tutaj link do zdjęć mojej płyty:
http://pokazywarka.pl/7q0uz8/

Zmierzylem jeszcze napięcia i wszystkie wzorowe oprócz - 12v jest tam - 11,45v. Zmieniłem zasilacz ale drugi z PC pokazał - 11v więc odpuściłem sobie testy bo to napięcie mierzyłem pod obciążeniem więc jest dobre

Co myślicie o kondensatorach? Mogą dawać takie efekty? Wymieniać?

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2015 03:17:24 przez kataklysm
[#4] Re: Uszkodzone porty lub coś innego prośba o pomoc

@kataklysm, post #3

Napiecie na lini -12v może być niższe w niczym to nie przeszkadza.
Jak mówiłem wcześniej zmien kondzie na płycie.
[#5] Re: Uszkodzone porty lub coś innego prośba o pomoc

@mwb113, post #4

Białe naloty na kondensatorach to wylany i wyschnięty elektrolit.Wymieniaj.
[#6] Re: Uszkodzone porty lub coś innego prośba o pomoc

@kataklysm, post #1

np. Prehistoryk

Posiadana przeze mnie wersja dyskietkowa sypie się tak samo (jak u Ciebie) na wszystkich płytach A1200 jakie posiadam (rev. 1A1 i 2B). Pod whdload działa bez zająknięcia. Jest ponoć wersja (dyskietkowa), która działa prawidłowo na A1200. Ta gra nie jest jakimkolwiek wyznacznikiem sprawności płyty.

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2015 10:36:54 przez misiek2
[#7] Re: Uszkodzone porty lub coś innego prośba o pomoc

@misiek2, post #6

Przyłączę się trochę do tematu ma ktoś instrukcję wymiany kondensatorów w rev 2.B
[#8] Re: Uszkodzone porty lub coś innego prośba o pomoc

@kataklysm, post #3

Nie przetestujesz portu szeregowego i równoległego za pomocą programu AAA bez dodatkowego osprzętu wpiętego w Amigę.
[#9] Re: Uszkodzone porty lub coś innego prośba o pomoc

@Norbert, post #8

A to normalne że przy porcie drukarki AAA pokazuje prawie wszystkie linie na czerwono?
[#10] Re: Uszkodzone porty lub coś innego prośba o pomoc

@mwb113, post #4

Zmienić żaden problem ale jak dla mnie nie są wylane stąd moje pytania
[#11] Re: Uszkodzone porty lub coś innego prośba o pomoc

@Bartol, post #7

Jak tego nigdy nie robiłeś, to lepiej sam nie rób.
[#12] Re: Uszkodzone porty lub coś innego prośba o pomoc

@kataklysm, post #9

Nawet jakby pokazywało na różowo, to nie zmienia to faktu ze bez dodatkowego osprzętu nie można przeprowadzić diagnostyki portów ser i lpt
[#13] Re: Uszkodzone porty lub coś innego prośba o pomoc

@kataklysm, post #10

Kondensatory są wylane i co gorsza zaczyna się utlenianie metalu.Do wymiany i to raz dwa.
[#14] Re: Uszkodzone porty lub coś innego prośba o pomoc

@Stoopi, post #13

Kondensatory wymienione większość na tantalowe. Większość problemów minęła problemem okazała się też tasma od fdd

PS. Moja płyta ma trochę inne wartości kondensatorów niż podane na forum dla tej rewizji np 22u na 25v gdzie podane jest 35v

Ostatnia aktualizacja: 28.12.2015 23:23:30 przez kataklysm
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem