Wątek zamknięty
[#1] Kilka pytań do dobrych użytkowników Amig
Cześć! jestem tu nowy jak widać i od niedawna mam Amigę A600. Niebardzo się na tym znam, więc liczę na pomoc starych bywalców
No więc, po pierwsze: Czy cały ten portal jest pośwęconystarym PC podpinanych do telewizora?
Drugie pytanie: Mam pewien program co się nazywa VBS. Jest tam zawartość VBS, której nie wolno edytować i Dysk Ram gdzie można zakładać foldery, problem w tym, że nieda sie tego zapisać na stałe, bo jak się wyłączy komputer to zawartość znika.
Trzecie pytanie: Do czego służy Workbench?
Z góry BARDO DZIĘKUJĘ I GORĄCO POZDRAWIAM.

[#2] Re: Kilka pytań do dobrych użytkowników Amig

@wings, post #1

welcome!
AD.1 Patrz logo portalu w lewym górnym rogu okna przeglądarki.
AD.2 VBS - Video Backup System czyli program przerabiający magnetowid na streamer. Ram Dysk tak ma, że po wyłączeniu lub resecie komputera znika jego zawartość.
AD.3 Do tego samego co Windows.

Nie ma za co

[#3] Re: Kilka pytań do dobrych użytkowników Amig

@wings, post #1

http://www.ppa.pl/faq/index.php

[#4] Re: Kilka pytań do dobrych użytkowników Amig

@wings, post #1

1. Nie. Amidze.
2. Ram Disk: to wirtualna partycja stworzona w pamięci operacyjnej więc wyłączenie komputera (lub reset) powoduje jej wymazanie.
3. Do tego co Windows tylko lepiej. :)

[#5] Re: Kilka pytań do dobrych użytkowników Amig

@MarekB, post #4

Workbench to pulpit systemu AmigaOS, jest jego częścią. Pod AmigaOSem można także używać Dopusa5, czy Scalosa.

Ostatnia modyfikacja: 31.08.06 18:51
[#6] Re: Kilka pytań do dobrych użytkowników Amig

@wings, post #1

Czy cały ten portal jest pośwęconystarym PC podpinanych do telewizora?

Portal jest poświęcony komputerom Amiga, jak również nowym modelom AmigaOne i Pegasos (nie mylić z grą telewizyjną Pegasus). Starsze Amigi bywały podłączane do telewizora, teraz rzadko korzysta się jednak z TV, bo obraz na monitorze jest o wiele lepszy.

Mam pewien program co się nazywa VBS. Jest tam zawartość VBS, której nie wolno edytować i Dysk Ram gdzie można zakładać foldery, problem w tym, że nieda sie tego zapisać na stałe, bo jak się wyłączy komputer to zawartość znika.

To znaczy masz pewnie dyskietkę z programem VBS zawierającą również Workbench. Workbench to po prostu pulpit komputera na którym są ikony i okienka. Zapewne po załadowaniu Workbencha widzisz dwie ikony: ikonę dyskietki VBS i ikonę RamDysku. Na dyskietce normalnie można tworzyć katalogi i zapisywać pliki. Jeżeli nie możesz tego robić to albo dyskietka jest zabezpieczona przed zapisem (małe plastkiowe okienko w rogu dyskietki jest otwarte) albo jest pełna. RamDysk to taka udawana dyskietka w pamięci komputera, dlatego jak go wyłączysz to wszystko stamtąd znika.

Workbench jest po prostu pulpitem komputera - miejscem gdzie widać ikony dysków, katalogów i plików, można uruchamiać programy, kopiować i kasować pliki i tak dalej.

[#7] Re: Kilka pytań do dobrych użytkowników Amig

@Korni, post #5

Ale kolega spytał co to Workbench i MarekB dobrze odpowiedział, że to to samo co Windows. W końcu okna są nakładką na DOSa tak samo jak Workbench/Dopus/Scala na AmigaOS.

[#8] Re: Kilka pytań do dobrych użytkowników Amig

@Lord_10up, post #7

Dokładnie.
Mogłem podać też Linuxa, MacOSa itp...

Nakładką na DOSa? To jest już chyba bardziej skomplikowane

[#9] Re: Kilka pytań do dobrych użytkowników Amig

@MarekB, post #8

W najprostrzej postaci, patrząc na Windowsa 3.11 czy jak mu tam było:)Chodzi jedną z pierwszych wind.

[#10] Re: Kilka pytań do dobrych użytkowników Amig

@Lord_10up, post #7

No tak, ale czy Windows działa bez pulpitu? W AOS/MOS (pewnie też w AROSie), wystarczy zakomenotwać LoadWB w s-s, i działa bez pulpitu, chociaż okienka są, ale to już wina API

[#11] Re: Kilka pytań do dobrych użytkowników Amig

@wings, post #1

chyba se jaja robisz..
[#12] Re: Kilka pytań do dobrych użytkowników Amig

@Shredder, post #11

to samo pomyslalem
[#13] Re: Kilka pytań do dobrych użytkowników Amig

@Valwit, post #12

A ja momentalnie splunąłem w monitor (ze śmiechu) jak zobaczyłem ostatnie pytanie. ;)

[#14] Re: Kilka pytań do dobrych użytkowników Amig

@El Amigos, post #13

Nieeee, najlepsze było pytanie nr. 1 :D

[#15] Re: Kilka pytań do dobrych użytkowników Amig

@Korni, post #14

To było kilka pytań do DOBRYCH yżytkowników, a nie do ZŁYCH użytkowników, w dodatku wredych mofiec;);)

[#16] Re: Kilka pytań do dobrych użytkowników Amig

@Lord_10up, post #7

W końcu okna są nakładką na DOSa

Do dotyczy tylko starych wind nie opartych o kernel NT.

[#17] Re: Kilka pytań do dobrych użytkowników Amig

@Korni, post #10

No tak, ale czy Windows działa bez pulpitu?

Tak. Można uruchomić windows bez explorera. I też będzie wszystko działać, jak na amidze bez loadwb.

[#18] Re: Kilka pytań do dobrych użytkowników Amig

@wings, post #1

Czy cały ten portal jest pośwęconystarym PC podpinanych do telewizora?

A ja mam takie pytanie, które mnie bardzo nurtuje - to pc kiedykolwiek przed erą kart graficznych z wyjściem TV można było podpiąć do tv? ;)

[#19] Re: Kilka pytań do dobrych użytkowników Amig

@MinisterQ, post #18

Teoretycznie tak. Karta CGA firm trzecich posiadała wyjście composite, a paramatry obrazu są zgodne z NTSC 30 Hz/15.xx kHz.
[#20] Re: Kilka pytań do dobrych użytkowników Amig

@MinisterQ, post #17

Ups, zapomniałem, sam kiedyś jakiś miałem. Ale to przeszłość na szczęście :D

[#21] Re: Kilka pytań do dobrych użytkowników Amig

@cholok, post #19

E nawet prktycznie byl taki pc oparty o procek 8088i marki schnaider bios w wersji v3.01 euro-pc 50145 i to to wygladalo jak Ami 1200 wlasnie trzymam taka plyte glowna z niego w rekach.
[#22] Re: Kilka pytań do dobrych użytkowników Amig

@MinisterQ, post #18

no był np ibm pc junior

[#23] Re: Kilka pytań do dobrych użytkowników Amig

@Korni, post #14

Może zrobimy konkurs na "najgłupsze pytanie dotyczące Amigi"?
Próbowałem coś wymyśleć, ale jakoś nic mi do głowy nie przychodzi.

[#24] Re: Kilka pytań do dobrych użytkowników Amig

@Prince, post #23

np: "gdzie można kupić komputer produkowany przez firme Amiga?"

[#25] Re: Kilka pytań do dobrych użytkowników Amig

@rzookol, post #24

Czy Amiga 500+ szybciej wykonuje dodawanie niż Amiga500 ?

[#26] Re: Kilka pytań do dobrych użytkowników Amig

@Prince, post #25

A pójdzie mi na tym najnowsza Vista?

[#27] Re: Kilka pytań do dobrych użytkowników Amig

@Lord_10up, post #26

Coś ty, A500 ma blokadę w ROMie na najnowszą Vistę, może jakies wcześniejsze wersje by poszły. Ale musiałbyś pewnie przekalibrować klawiaturę bo jest trochę za mało klawiszy w amidze.
Acha, masz może taki programik żeby na początku jak się uruchamia amiga, to żeby do wyboru było: Workbench, AmigaOS, Linux, Debian, WindowsXP ? Bo bym chciał żeby mi się to uruchamiało a nie umiem (nie musi być wszystko na raz, jak by były tylko dwa jednocześnie to też dobrze).

;)

[#28] Re: Kilka pytań do dobrych użytkowników Amig

@Prince, post #27

Z takimi banialukami do HydeParku proszę!

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem