kategorie: A600, Programy, Sprzęt
[#871] Re: RTG i Vampire 600 V2

@Vato, post #870

Kipper to chyba Kanada. Cło jest bo trafia spoza UE. VAT też bo powyżej 150 EUR. TU znalazłem nawet jakiś wątek na ten temat.
Przesyłka ubezpieczona od kippera przy zakupie grupowym powinna wyjść znacznie taniej.
Najlepiej byłoby bezpośrednio od autora Vampire - chyba z Węgier więc i przesyłka tańsza i cła nie ma.

Ostatnia aktualizacja: 18.04.2016 14:01:33 przez jimmy
[#872] Re: RTG i Vampire 600 V2

@jimmy, post #871

Chyba lepiej od majsty zamawiać, w końcu Transylwania leży trochę bliżej niż Kanada
Tylko że akurat kipper szybciej Vampirki klepie, ma po prostu więcej czasu. Majsta normalnie pracuje i może Vampirki po pracy lepić, a dodatkowo robił jeszcze V500...
No ale obiecywał że weźmie się za klepanie Vampirek bo niedługo jakiś urlop czy coś będzie miał...
[#873] Re: RTG i Vampire 600 V2

@pisklak, post #872

To nie lepiej, zeby ktos w Polsce tez je skladal? Pewnie pare osob ma wystarczajace umiejetnosci, nie wiem czy maja czas i checi. Jak dojdzie wersja dla A500 to opoznienia w produkcji beda jeszcze wieksze niz obecnie. Oczywiscie zakladajac, ze Apollo Team sie na to zgodzi, ale mozesz sie ich zapytac.
[#874] Re: RTG i Vampire 600 V2

@pisklak, post #872

Pytanie jak się zapisać do majsta na listę. Preorder zamknięty i przekierowują na kippera.
Pomysł z przeniesieniem produkcji dobry tylko kto miałby się tego podjąć? Dez3 czy Architect1200 mają i tak pełno zamówień na inne karty.

Ostatnia aktualizacja: 18.04.2016 16:07:00 przez jimmy
[#875] Re: RTG i Vampire 600 V2

@jimmy, post #874

Kiedys kwaku85 mial checi i odpowiedni sprzet do takiej roboty, ale nie wiem czy dalej jest chetny.
[#876] Re: RTG i Vampire 600 V2

@jimmy, post #874

Już rozmawiałem na ten temat z Majstą i nici z tego ;/
[#877] Re: RTG i Vampire 600 V2

@Architect1200, post #876

Nie chcą nawet sprzedać płytek + elementów? Jakby dorzucili marżę taką jak mają na całej sztuce to i tak by wyszli na swoje a dostępność byłaby większa.
[#878] Re: RTG i Vampire 600 V2

@jimmy, post #877

Jakby się dogadali z Lotharkiem odnośnie produkcji sprzetu to by spali na gotówce a Vampir byłby najpopularniejszym turbo w historii Amigi.
[#879] Re: RTG i Vampire 600 V2

@michalmarek77, post #878

Jakby się dogadali z Lotharkiem odnośnie produkcji sprzetu to by spali na gotówce a Vampir byłby najpopularniejszym turbo w historii Amigi.

Też nie mogę tego pojąć. Popyt jest jak s...., ludzie rzucają kasiorę byle dostać produkt a nie ma go komu robić?
[#880] Re: RTG i Vampire 600 V2

@jimmy, post #877

Nie ma mowy na razie w żadnej postaci (tylko kipper ma wyłączność), a z tego co mi wiadomo nie ja pierwszy z PL się kontaktowałem i tez klapa.
[#881] Re: RTG i Vampire 600 V2

@pisklak, post #872

Czyli warto poczekać aż wróci Majsta do klepania OK

Ostatnia aktualizacja: 18.04.2016 20:09:52 przez BULI
[#882] Re: RTG i Vampire 600 V2

@BULI, post #881

Obecnie mam dwie wersje V2, ale Majsty a kippera składanie to niebo a ziemia. Oczywiście na korzyść Majsty.
[#883] Re: RTG i Vampire 600 V2

@Don_Adan, post #873

Nie rozumiem w ogóle sensu ręcznego klepania płytek w tym przypadku, przecież można zamówić płytki z usługą montażu, Lotharek tak przecież robi zarówno w przypadku HXC jak i Furii, a ceny nie są dużo większe.
[#884] Re: RTG i Vampire 600 V2

@Architect1200, post #882

To może jakaś fotka dla przykładu.
[#885] Re: RTG i Vampire 600 V2

@Dziadziomiecio, post #884

Też poproszę, bo mnie to mocno zaciekawiło (czekam na tę od kippera i mnie trochę zniechęciła ta informacja, bo do wykonania przywiązuję dużą wagę).
[#886] Re: RTG i Vampire 600 V2

@sanjyuubi, post #883

Nie wiem, moze chodzi o kontrole popytu i podazy. Zreszta na zamowienie pewnie serii 1000 sztuk potrzeba ze 100.000 USD, choc nie znam cen czesci i plytki. A tak jest robione w mniejszych seriach i mniej kasy jest potrzebne. Poza tym mozna sobie potestowac szybkosc FPGA, i okazuje sie ze niektore egzemplarze dzialaja na wiekszej szybkosci, kipper sobie zostawil wersje 16x7MHz, gdy pozostale chodza maks na 14x7MHz. Wiec sa roznice w osiagach takich samych FPGA, choc w teorii nie powinno ich byc.
[#887] Re: RTG i Vampire 600 V2

@Dziadziomiecio, post #884

Nie trzeba przykładów, wystarczy zobaczyć jak wyglądają ścieżki poprowadzone na płytkach PCB autorstwa Kippera. :)
[#888] Re: RTG i Vampire 600 V2

@sanjyuubi, post #887

Rzecz w tym, że nie mam zdjęcia ani jednego ani drugiego
[#889] Re: RTG i Vampire 600 V2

@Don_Adan, post #886

Wyobrażasz sobie, aby Lotharek zamówił 1000 sztuk HxC albo Furii? :) Z tego co pisał ostatnio, można wywnioskować, że było to 100 sztuk. Trochę dziwne, że w przedsięwzięciu o takim poziomie ekscytacji są jakieś obawy o sprzedaż i ludzie nie mogą się doczekać, bo wszystko klepane jest ręcznie.
[#890] Re: RTG i Vampire 600 V2

@Umpal, post #888

Zobacz sobie jego produkty na jego stronie. Dobry chłopak, ale wszystko co robi wygląda jakby ktoś go gonił.
[#891] Re: RTG i Vampire 600 V2

@sanjyuubi, post #890

No przecież, że to widziałem:

Faktycznie przeraziła mnie ta "surowość" wykonania, ale zdążyłem już zapomnieć
[#892] Re: RTG i Vampire 600 V2

@Umpal, post #891

To nie jest akurat PCB autorstwa Kippera. Jego najwybitniejsze dzieło to A508 z IDE, ale "kubizm" widać też na jego innych PCB.

Ostatnia aktualizacja: 19.04.2016 00:49:47 przez sanjyuubi
[#893] Re: RTG i Vampire 600 V2

@Umpal, post #891

Dziś postaram się dodać fotki bo mam na drugim komputerze, ale ogólnie widać że Majsta robi to szablonowo i w piecu, bo na pewno nie jest to HA, a kipper dłutem. Z tego pośpiechu zapomniał dolutować dwa piny w złączu HDMI a FPGA jakoś krzywo siadło, niby działa, ale nie do końca jak powinno.
[#894] Re: RTG i Vampire 600 V2

@sanjyuubi, post #889

Najnowsza seria to 100 sztuk, poprzednio kipper zrobil 200, ale nie wiem w jakich seriach.
[#895] Re: RTG i Vampire 600 V2

@Architect1200, post #893

??? To znaczy, że nawet nie sprawdzał sprzętu?
[#896] Re: RTG i Vampire 600 V2

@Don_Adan, post #894

Ta karta co mam ma numer 300 pare, bo widzę ze tylko on numeruje, u Majsty tego nie ma.
[#897] Re: RTG i Vampire 600 V2

@Architect1200, post #896

Pewnie przeoczyłem, ale zapytam: Czy tylko oni obaj mają wyłączność na produkcję tej karty, czy ktoś z naszych elektroników mógłby też dołączyć? Nie mam wątpliwości, że zyskałoby to sporo na jakości.

PS Kubizm i dłuto nieźle mnie rozbawiły

Ostatnia aktualizacja: 19.04.2016 01:25:02 przez Umpal
[#898] Re: RTG i Vampire 600 V2

@Umpal, post #897

Patrz post #880.
[#899] Re: RTG i Vampire 600 V2

@sanjyuubi, post #898

Panowie z tego co wiem to kipper mówił że naliczył zamówień na Vampirkę gdzieś ponad 400 sztuk. Myślę że go to trochę zaskoczyło. Mimo wszystko to produkcja jak na nasze malutkie amigowe środowisko nie jest chyba aż tak słaba. Inne karty jakoś tak od ręki też dostępne nie są - nawet te od "Złego Jensa" ;) Także w porównaniu z innymi Vampirka wypada... w sumie podobnie jeśli chodzi o dostępność.
No ale myślę że dla majsty i kippera sen z powiek spędza teraz V500... nie mówiąc już o V1200. A co do podzielenia się się produkcją... cóż taka jest decyzja Teamu z jakichś powodów i trzeba to po prostu zaakceptować.

PS. Mnie też zaskoczyła ilość zamówień na V600 - kto by pomyślał że tyle 600-tek jest chętnych na Vampira. Przecież to był chyba najmniej popularny model Amigi...

Ostatnia aktualizacja: 19.04.2016 09:28:46 przez pisklak
[#900] Re: RTG i Vampire 600 V2

@pisklak, post #899

Tu chodzi raczej o ręczną, było nie było, amatorską robotę. Wszystko jest super gdy to działa. Pytanie co się stanie jak przestanie i jak długo będzie banglać. Te zdjęcia Vampira prezentowane wyżej są, delikatnie mówiąc, porażające.
Vampir to jest tak dobry HW, że zasługuje na coś więcej niż "lutowanie po godzinach".
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem