kategoria: Sprzęt
[#2491] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@sordan, post #2490

Dobra to pokaż mi link do AmiBay z Amiga 500 za 7 Euro. W przeciągu ostatnich trzech lat.

Znajdziesz taki chyba ciężko. Na allegro było takich mnóstwo.

Handlarz ale nie osoba która kupuje coś aby kupić. Ile jest aukcji z mobo albo jaką kartą na allegro w cenie 200 złotych od kilku miesięcy. I nie tylko Amig tylko do innych kompów też i wystawiają to firmy które zajmują się handlem.

Jedna aukcja z przełącznikiem kiksartów w cenie ponad sto złotych trwała prawie rok chyba jak nie więcej.

To że karta zostanie podbita do 1000złotych to wow. To chyba wie każdy co w tym dziwnego. O ile podrożało 060 w przeciągu ostatnich trzech lat. Tylko nie pisz o tym że sprzedałeś swoje 060 za tysiąc coś a później zostało sprzedane za dwa coś.

Cena 060 w ostatnich trzech latach podskoczyło może o jakieś 20-30%. Cenny PPC podskoczyły po wydaniu OS 4.1 trochę. Co innego CyberStorm nie interesuje się cenami tych kart, są za drogie dla mnie.

Ostatnia aktualizacja: 22.07.2016 01:00:44 przez TechNineWonder
[#2492] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Ciekawostki aukcyjne 2016
[#2493] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@Krashan, post #2478

"Analiza jest prosta: część amigowego środowiska to kolekcjonerzy, czy też „kustosze”."

i są jeszcze złomiarze
[#2494] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@JacK_Swidnik, post #2493

Przeglądałem wczoraj PC Kurier z 1998 roku i patrząc na ceny w ogłoszeniach Amigi są na dzień dzisiejszy tańsze o jakieś 200 zł niż 18 lat temu.

Spadek cen do minimalnego poziomu przypadł myślę na 2005 rok i teraz cena będzie szła tylko w górę. Czemu miała by spadać, skoro zainteresowanie starym sprzętem rośnie?

To nie płyty winylowe których w ostatnim czasie natłukli nowych tyle, że półki w empiku się od nich już uginają.

Ostatnia aktualizacja: 22.07.2016 11:19:25 przez robertos231
[#2495] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@robertos231, post #2494

teraz cena będzie szła tylko w górę. Czemu miała by spadać, skoro zainteresowanie starym sprzętem rośnie?

Może kiedyś nastąpi nasycenie rynku i ceny znów spadną
[#2496] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Ciekawostki aukcyjne 2016
[#2497] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Ciekawostki aukcyjne 2016
[#2498] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@TechNineWonder, post #2491

http://www.ebay.de/itm/152166409940 jak sprawny, to kupujący będzie bardzo ucieszony
[#2499] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Ciekawostki aukcyjne 2016
[#2500] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Ciekawostki aukcyjne 2016
[#2501] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@TechNineWonder, post #2500

Magnetofon do Commodorka z radiem i innymi cudami.
[#2502] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Ciekawostki aukcyjne 2016
[#2503] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Ciekawostki aukcyjne 2016
[#2504] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Ciekawostki aukcyjne 2016
[#2505] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Ciekawostki aukcyjne 2016
[#2506] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@F7sus4, post #1

Aukcja z allegro, która rozpoczęła się 25 czerwca o godzinie 19:05, a zakończyła 3 minuty później. Z nudów wszedłem sobie popatrzeć co tam słychać w kategorii Amiga i natrafiłem na tą aukcję. Cena "Kup Teraz" 260 zł oraz licytacja bodajże od złotówki. Użytkownik niedawno założył konto na allegro, zero komentarzy - pomyślałem, jakiś oszust pewnie. W sumie co mi szkodzi, płacić od razu nie muszę, a szkoda tracić czas. Kliknąłem szybko "Kup Teraz" i czekam...przeglądarka mieli i mieli...odśwież i..."Jedna osoba licytuje ten przedmiot" Sprawdzam maila, a tu nic, pusto. Wchodzę na aukcję jeszcze raz, odśwież..."Szukana oferta jest nieaktualna" Za chwilę dźwięk poczty i..."Kupiłem przedmiot przez Kup Teraz" ok, racja Dzwonię do gościa, robię wywiad co i jak, czy Amiga faktycznie istnieje, czy to nie żarty i czy wyśle za pobraniem ewentualnie czy mogę przyjechać po sprzęt, jak się okazało do Wawy. Ostatecznie stwierdziłem, że szkoda monitora i całej reszty, więc wysyłka kurierska nie ma sensu. Facet powiedział, że planuje przyjechać do rodziny na urlop pod koniec lipca to weźmie Amigę do Opola. Elegancko, tylko czy do tej pory nikt inny mi tego sprzętu nie sprzątnie? W sumie to aukcja trwała tylko 3 minuty, pewnie nikt jej nie dostrzegł. A może koleś zobaczy po ile chodzi Amiga i da sobie ze mną spokój? Jak się okazało dostał on na dniach kilka telefonów z pytaniem czy dalej ma sprzęt i że dostanie za niego lepszą kasę. Jak myślicie, jak sprawa się zakończyła? Resztę historii napiszę w dniu jutrzejszym. Dobranoc
[#2507] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@NeckUno1, post #2506

gratuluję zakupu :D
jednak można, można
brawo Ty
[#2508] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@NeckUno1, post #2506

Normalnie się zakończy, byłeś szybszy od innych. Kupiłeś i już. :] Zazdroszczę fajnego zestawu. :]
[#2509] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@F7sus4, post #1

Czesc,

Klawaitura do A1200 nowa, ale trochę drogo
[#2510] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@sobi1, post #2509

A ta cena ok?
Spójrz ilu chętnych jest.
[#2511] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@maliniak, post #2510

Też to widziałem i myślałem że drogo więc ta aukcja mnie zaskoczyła. Tym bardziej że tutaj obudowa i klawiatura z wysyłką poniżej 100 €
[#2512] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@Stoopi, post #2508

Mnie udało się zakupić w tamtym tygodniu taką ślicznotkę, miałem rozsprzedać swoją kolekcję, moja silna wola zbieracza amig trochę osłabła. Ale po zakupie tego :) moje zbiory zostają

https://postimg.org/image/i9veh5xnl/

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2016 23:59:29 przez seth
[#2513] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@seth, post #2512

Naprawdę to takie ściśle tajne?

To nie jest publiczne allegro?

Ostatnia aktualizacja: 25.07.2016 00:28:07 przez maliniak
[#2514] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@maliniak, post #2513

Jakoś ściśle tajne nie, ale po co mam podawać dane kont, w ogłoszeniu były dane sprzedającego wiec zrobiłem zrzuta.
[#2515] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@seth, post #2514

Więc tylko się napracowałem :) z mazaniem
[#2516] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@maliniak, post #2513

AHAHHAHAhahaha takie poswiecenie i nic z tego ...
Kolega SETH panicznie boi sie, ze teraz ktos bedzie polowal na nastepny sprzet od tego frajera a po podaniu danych bedzie na 1000%

Oj wychodzi CEBULACTWO.... oj wychodzi.
[#2517] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@selur, post #2516

Chciałem się tylko podzielić radością z zakupu tego sprzętu , zakryłem dane ze zwykłej przyzwoitości. Nie nazywaj ludzi frajerami , bo odbierałem tą amigę osobiście i frajer mi jej nie sprzedawał. Lepiej że wylądowała ta amiga na allegro i kupił ją ktoś kogo będzie ona cieszyć ,niż miała zostać wywalona do śmieci i rozebrał by ją jakiś żul na złom.
[#2518] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@seth, post #2517

No jesli sprzedal za 300zl to niestety jest, ale nie znamy ceny koncowej i pewnie jej nie poznamy.

Ale "zakryłem dane ze zwykłej przyzwoitości" to juz mogles sobie podarowac
[#2519] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@selur, post #2516

Chyba selur Twoje cebulactwo wychodzi, bo się zachowujesz, jakbyś zazdrościł zakupu. Jak ktoś sprzedaje drogo to jest handlarzem i spekulantem, a jak sprzedaje tanio to jest frajerem. No pewnie jakby Tobie sprzedał to by nie był frajerem, co?
[#2520] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@Krashan, post #2519

Jajco
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem