@wings,
post #8
Jeżeli myślisz o programowaniu na Amidze (oczywiście amatorsko, bo napisane programy ciężko będzie komukolwiek sprzedać, chociaż nabyte umiejętności mogą się przydać), to pomyśl o wymianie A600 na A1200. Ten komputer jest zewnętrznie podobny do A600, ma tylko dodany blok klawiszy numerycznych (jak w PC), przez co jest dłuższy. Za to w środku to zupełnie inna konstrukcja: szybszy procesor (68EC020 14 MHz - z dodaną kartą pamięci 5x szybszy od A600), więcej pamięci (na dzień dobry 2 MB, tańsze karty pamięci rozszerzalne do 10 MB, droższe karty turbo nawet do 258 MB), dużo lepsza grafika i nowszy system operacyjny (AmigaOS 3.0 lub 3.1). Taki komputer ma dużo wieksze możliwości od A600, dostępnych jest do niego bardzo dużo rozszerzeń (do A600 powstało takich konstrukcji najmniej z całej rodziny Amig, to prawdziwe białe kruki) i jak na amigowe warunki wychodzi taki zestaw z A1200 najtaniej. Jeśli sprzedasz A600 to do A1200 z rozszerzeniem pamięci, lub tańszą kartą turbo (bo nawet te 5x A600 to nie jest zbyt dużo) dopłacisz około 100 zł.
Co do programowania, to polecam C na początek - język stosunkowo prosty, logiczny, pozostawiający dobre nawyki programistyczne, a do tego najlepiej opisany (nie tylko w przypadku Amigi). Jeśli chodzi o literaturę, to podstawowa książka "ANCI C" Kernighan, Ritchie, do tego jakiś opis podstaw systemu Amigi np. "AmigaOS od środka". Kompilator - darmowy GCC, lub coś starszego - ja uczyłem się na SAS C (stary i obecnie nierozwijany).
Nie zaczynaj od Basica i jego klonów (np. Amos) - niby nauczysz się szybko, ale złych nawyków nabytych podczas pisania w tych językach długo będziesz się pozbywał.
Co do pytań o programowanie pod Ami, to chyba dobrze trafiłeś, bo część użytkowników PPA to aktywni programiści, często programujący zawodowo, a spora część (chyba większość) amatorsko liznęła jakiegoś języka programowania (w tej grupie i ja ;) ).