[#1] Kolejne kilka pytań
Witam! :)

Dzięki za odpowiedzenie mi na kilka dosyć podstawowych pytań tym, którzy potraktowali poważnie. :D
No wiec nadszedł czas, aby Was pomęczyć jeszcze trochę.
Piszę od rzeczy:
pytanie 1. Jaki ma procesor nie przerabiana od nowości Amiga A600?
pytanie 2. Jak można go zainstalować, jeżeli wogóle można i z czego?
pytanie 3. Czy można tworzyć własne programy na Amidze? Jak tak to za pomocą jakiego programu i jeżeli ktoś wogóle wie to w skrócie jak?
ostatne pytanie 4. Czy istnieje złącze pozwalające na podłączenie Amigi do zwykłego PC- owego monitora?

Dzięki. :)

Wielkie pozdro dla wszystkich!

[#2] Re: Kolejne kilka pytań

@wings, post #1

Aha! : Jakby ktoś mógłby mi wysłać jakie kolwiek informacje oto mój adres E- mail: bartek12336@op.pl.

Jeszcze raz dzięki! :D

I jeszcze raz pozdro! :D

[#3] Re: Kolejne kilka pytań

@wings, post #1

Jeżeli chodzi o konkurs zaproponowany w
http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=32829&t=32779&startliczba=0&v=f#reply_32824
to te pytania bezapelacyjnie wygrywają.
Mój faworyt to pytanie nr 3 OK

[#4] Re: Kolejne kilka pytań

@wings, post #2

Info o Amidze masz na www.amiga-hardware.com

[#5] Re: Kolejne kilka pytań

@wings, post #1

1. MC 68000 - 7 MHz
2. jest wlutowany na stałe, bez odpowieniej karty nie wymienisz procka
3. Można, np za pomocą C, C++, amos, assembler... ale tu niech wypowiedzą się specjaliści
4. tak, ale A600 wyświetla obraz 15khz 50 HZ, a monitory svga startują od 30 kHz, bez scandoublera będzie cięzko.

A600 to taki "zabytek" jeżeli chodzi o Amigi, więc na wiele nie licz, aczkolwiek, po podłączeniu dysku i lekkim rozszerzeniu pamięci można się fajnie pobawić takim sprzętem :D

[#6] Re: Kolejne kilka pytań

@wings, post #1

Jaki ma procesor nie przerabiana od nowości Amiga A600?

MC68000, 7,14 MHz.

Jak można go zainstalować, jeżeli wogóle można i z czego?

O ile dobrze pamiętam, w A600 jest on na stałe przylutowany do płyty głównej. Więc nie da się go ruszyć.

Czy można tworzyć własne programy na Amidze? Jak tak to za pomocą jakiego programu i jeżeli ktoś wogóle wie to w skrócie jak?

Oczywiście, że można. Najpierw trzeba znać jakiś język programowania (np. C). Potem trzeba poznać sposoby używania systemu operacyjnego Amigi we własnych programach (do tego niezbędny okaże się zapewne język angielski, bo większość literatury jest w tym właśnie języku). Następnie potrzebny jest kompilator wybranego języka i już można pisać.

Czy istnieje złącze pozwalające na podłączenie Amigi do zwykłego PC- owego monitora?

Istnieje, tak zwana przelotka VGA, z tym, że tylko nieliczne tryby graficzne A600 będzie widać na takim monitorze. Lepszym, ale droższym rozwiązaniem jest scandoubler, tzw. zewnętrzny. Przez niego widać większość trybów graficznych. Najlepszy jest scandoubler z funkcją flicker-fixer.

[#7] Re: Kolejne kilka pytań

@Grzegorz Kraszewski, post #6

Cześć! :D

To znowu ja. :)

Piszę od razu do rzeczy:

Szczególne podziękowania dla GRZEGORZA KRASZEWSKIEGO za masę szczegółowych informacji w sprawie pierwszej i drugiej serii pytań. :D
Bardzo dziękuję też Tym, którzy poświęcili mi trochę czasu i też pomogli. :D

Wieeelkie pozdro dla wszystkich, szczególnie dla GK! :D

PS. Z tymi informacjami jestem gość.

[#8] Re: Kolejne kilka pytań

@wings, post #7

Cześć! :)

Tak sobie chodzę po Allegro i w kilku ofertach jest oferowany komputer i jakiś kardridż.

Pytanie 1. Jaką ma pojemność dysk twardy Amigi? A tak w ogóle to co to jest ten kardridż?
Pytanie 2. Czy Amiga ma już od nowości zainstalowany system operacyjny, jak tak to jaki?
Pytanie 3. Jak bym się chciał nauczyć jakiś język oprogramowania np C. to gdzie się go mogę nauczyć?
Pytanie 4. Jakiego typu mogę programy tworzyć na Amisi; mógłbym stworzyć np. program do tworzenia mini animacji Flash w wersji Amigowej?
Ostatnie pytanie 5. Do tego celu przydałby się jakiś program w stylu Paint, żeby coś namalować, tylko czy dałoby się to jakoś zespoić i umieścić na 2 dyskietkach, tak jak dawniej gry?

Dziękuje. :D

Pozdrawiam wszystkich. :)

[#9] Re: Kolejne kilka pytań

@wings, post #8

ad 1: taką jaki dysk włożysz.
ad 2: gdzie ma mieć zainstalowany?
ad 3: można w szkole, w domu, jak weżmiesz książkę to i w parku.
ad 4: nie znam takiego.
ad 5: takich programow jest wiele, nawet takich co pracuja na jednej
dyskietce.

[#10] Re: Kolejne kilka pytań

@wings, post #8

Jaką ma pojemność dysk twardy Amigi? A tak w ogóle to co to jest ten kardridż?

Dysk ma taką pojemność jaki zamontujesz. Najczęściej fabrycznie Amigi w ogóle nie miały montowanych dysków twardych, choć A600 jest fabrycznie przystosowana do umieszczenia w niej dysku 2,5 cala (takiego jak w laptopach). A600 bez dodatków będzie poprawnie obsługiwać dysk o rozmiarze do 4 GB (większe też, ale można wykorzystać tylko 4 GB), z tym, że niektóre A600 mają ROM 37.299 z błędem ograniczającym obsługiwaną pojemność do 30 MB (!). Jeżeli chodzi o kartridż - w zasadzie do Amigi nie ma takich urządzeń (wyjątkiem jest A500), może sprzedawcy chodzi o kartę pamięci PCMCIA. Ale tu potrzeba więcej szczegółów.

Czy Amiga ma już od nowości zainstalowany system operacyjny, jak tak to jaki?

W Amidze najważniejsza część systemu operacyjnego (a jest nim AmigaOS) znajduje się w pamięci ROM komputera (tak zwany Kickstart). Reszta systemu może znajdować się na dyskietce lub dysku twardym. W Amidze 600 instalowano system AmigaOS w wersji zdaje się 2.04.

Jak bym się chciał nauczyć jakiś język oprogramowania np C. to gdzie się go mogę nauczyć?

Zdolni ludzie uczą się samodzielnie (korzystając z podręczników, literatury i pomocy innych), można też w szkole, na studiach czy jakimś kursie.

Jakiego typu mogę programy tworzyć na Amisi; mógłbym stworzyć np. program do tworzenia mini animacji Flash w wersji Amigowej?

To ambitne zadanie, obawiam się jednak, że A600 nie uciągnie takiego programu. No ale próbować zawsze można, a w razie potrzeby zmienić Amigę na mocniejszą. A co do rodzajów tworzonych programów ograniczeniem jest wyłącznie szybkość procesora, ilość pamięci i możliwości graficzne komputera.

Do tego celu przydałby się jakiś program w stylu Paint, żeby coś namalować, tylko czy dałoby się to jakoś zespoić i umieścić na 2 dyskietkach, tak jak dawniej gry?

Program DeluxePaint (jeden z lepszych na Twoją konfigurację) mieści się na jednej dyskietce z powodzeniem.

[#11] Re: Kolejne kilka pytań

@wings, post #8

Jeżeli myślisz o programowaniu na Amidze (oczywiście amatorsko, bo napisane programy ciężko będzie komukolwiek sprzedać, chociaż nabyte umiejętności mogą się przydać), to pomyśl o wymianie A600 na A1200. Ten komputer jest zewnętrznie podobny do A600, ma tylko dodany blok klawiszy numerycznych (jak w PC), przez co jest dłuższy. Za to w środku to zupełnie inna konstrukcja: szybszy procesor (68EC020 14 MHz - z dodaną kartą pamięci 5x szybszy od A600), więcej pamięci (na dzień dobry 2 MB, tańsze karty pamięci rozszerzalne do 10 MB, droższe karty turbo nawet do 258 MB), dużo lepsza grafika i nowszy system operacyjny (AmigaOS 3.0 lub 3.1). Taki komputer ma dużo wieksze możliwości od A600, dostępnych jest do niego bardzo dużo rozszerzeń (do A600 powstało takich konstrukcji najmniej z całej rodziny Amig, to prawdziwe białe kruki) i jak na amigowe warunki wychodzi taki zestaw z A1200 najtaniej. Jeśli sprzedasz A600 to do A1200 z rozszerzeniem pamięci, lub tańszą kartą turbo (bo nawet te 5x A600 to nie jest zbyt dużo) dopłacisz około 100 zł.
Co do programowania, to polecam C na początek - język stosunkowo prosty, logiczny, pozostawiający dobre nawyki programistyczne, a do tego najlepiej opisany (nie tylko w przypadku Amigi). Jeśli chodzi o literaturę, to podstawowa książka "ANCI C" Kernighan, Ritchie, do tego jakiś opis podstaw systemu Amigi np. "AmigaOS od środka". Kompilator - darmowy GCC, lub coś starszego - ja uczyłem się na SAS C (stary i obecnie nierozwijany).
Nie zaczynaj od Basica i jego klonów (np. Amos) - niby nauczysz się szybko, ale złych nawyków nabytych podczas pisania w tych językach długo będziesz się pozbywał.
Co do pytań o programowanie pod Ami, to chyba dobrze trafiłeś, bo część użytkowników PPA to aktywni programiści, często programujący zawodowo, a spora część (chyba większość) amatorsko liznęła jakiegoś języka programowania (w tej grupie i ja ;) ).
[#12] Re: Kolejne kilka pytań

@wali7, post #11

Superr! :D

Dzięki wieeelkie. :D
Znowu trochę wiedzy i udanych aplikacjii na Amisi. EUFORIA :D

[#13] Re: Kolejne kilka pytań

@wings, post #12

Powodzenia:) Czekamy na przeglądarki internetowe i inne rarytasy;)

[#14] Re: Kolejne kilka pytań

@wings, post #1

Brawo!!!
Ja jak zaczynałem czytać te posty to się bałem że będziecie sobie kpić z człowieka, ale na szczęście stało się odwrotnie.
Oto nadeszły czasy w których młodzi współcześni ludzie odkrywają piękno przyjaciółek.
Sam mam syna (6 lat) i prowadzam go w świat Amigi, czasem nie jest proset wytłumaczenie mu że gra która wymaga 256 MB rami i cudownej karty graficznej nie pójdzie na tym ładnym małym komputerku. Ale sam już odczuwa radość z pogrywania w klasyczne gry Amigi które nie odbiegają jakością dzisiejszym grą w on-line napisane w fleshu czy javie.
Więc pozdrawiam i popieram OK

[#15] Re: Kolejne kilka pytań

@wings, post #1

4. Czy istnieje złącze pozwalające na podłączenie Amigi do zwykłego PC- owego monitora?

w najtanszej wersji (ja takiej używam) potrzebna bedzie przelotka vga mozna ja kupic za parenascie zlotych: allegro,efunizne,animart itp itd. sam czegos takiego uzywalem na mojej a600 z hdd 3,2 giga . Najlepszy tryb to producivity*(czy jak sie to pisze) nie mniej jest to TYLKO ciekawostka .Dziala strasznie wolno ,max 4 kolory i pamici (mam 1mb) wolnej zostaje malusko.

no nie(-)stety proc 7mhz kosci ecs i brak pamieci fast robia swoje.

Benedykt

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem