[#31] Re: Moja A1200 - pytania

@Davka, post #1

Ad. 2. Przy tak małym dysku raczej nie będziesz bawił się w obróbkę wielkich plików dźwiękowych a do zastosowań typowych (gry, grafika, modułki itd.) FFS w zupełności wystarcza. Poza tym, jak piszesz, masz PC z WinUAE - gdybyś chciał kiedyś podłączyć do niego swój amigowy dysk to z FFS będzie to o wiele łatwiejsze :)

Ad. 5. ...tyle co wiem że to przejmuje obsługe multitaskingu... dokładnie - jest to program, który ma usprawnić pracę Amigi poprzez uniemożliwienie "procesożernym" programom zajęcie całego czasu procesora, czyli pomimo tego, że np. pakujesz coś LZX-em możesz normalnie pracować w CEDzie bez zacięć. Brzmi świetnie, niestety przy takiej konfiguracji jak Twoja jest to sztuka dla sztuki - nie zauważysz właściwie żadnej poprawy - mam podobny konfig (A1200 3.0 8MB FAST) i nie zauważyłem poprawy działania po instalacji. W naszym przypadku lepszym rozwiązaniem jest aktywacja opcji SetQuantum w MCP. SetQuantum odpowiada za ilość czasu procesora, jaką ma do dyspozycji program, zanim system przełączy się na program następny. Nie potrafię tego lepiej wytłumaczyć - w każdym razie domyślną wartością dla naszych Ami jest 4 a jeżeli chcesz przyspieszyć tępo przełączania się między programami działającymi w multitaskingu to musisz tę wartość obniżyć. Ja mam ustawioną wartość SetQuantum na 3. Efekt jest lepszy niż z Executive i oszczędzasz na pamięci.

Ostatnia modyfikacja: 05.09.06 20:11
[#32] Re: Moja A1200 - pytania

@Davka, post #30

Strasznie dziwne, bylem na 99,9% pewny, ze pomoze. To rzeczywiscie ciekawe.

[#33] Re: Moja A1200 - pytania

@11MASTEr, post #32

Też jestem zdziwiony. Z takim zachowaniem dysku jeszcze się nie spotkałem. Przecięcie 1 żyły zawsze pomagało (testowane na 4x A1200). Był jeszcze kiedyś taki program dla A1200, który wydłużał czas oczekiwania przez A1200 na dysk po zresetowaniu Ami. Może on by pomógł. Niestety nigdy nie musiałem go stosować i nie pamiętam jego nazwy (może SlowReset, ale mogę się mylić).

[#34] Re: Moja A1200 - pytania

@Davka, post #1

Czy jest jakiś działający z WinXP soft do transmisji danych Ami-PC?
Pewnie pod null-modem coś sie znajdzie ale wolałbym coś na port równoległy (mam pecetowy link kabel którym łączyłem pecety pod Windowsem w sieć).
Próbowałem PC2Am i EasyLink ale oba nie działają. Wydaje mi się że to wina tego że sa pod DOSa napisane a XP nie pozwala chyba na bezpośredni dostęp do portów COM i LPT jak to pozwalał DOS i Win9x.
Więc jest coś dla mnie czy mam sobie robić kabel null-modem?

A może przez Miami da sie zrobić pełnoprawną sieć na takim kablu i Windowsie XP?

[#35] Re: Moja A1200 - pytania

@Davka, post #1

Czy da sie zrobić przelotkę Amiga Video - S-Video? S-Video nie przenosi sygnałów RGB tylko luminancję i chrominancję a takich sygnałów w wyjsciu Amigi nie ma ( http://www.hardwarebook.net/connector/av/amigavideo.html ).

Pasowałoby mi takie połączenia bo na razie używam Amigi podłączonej do tunera TV w PC (nie bede psuł sobie oczu na 50 czy nawet 70Hz) i tu mam wejście S-Video albo chinch. Na razie jade przez to drugie ale jakość obrazu jest mocno przeciętna.

A jeśli nie da się tego zrobić to czy ma sens taka kanapka: Ami Video -> Scart = przelotka Scart - SVideo?

[#36] Re: Moja A1200 - pytania

@Davka, post #35

Przelotkę zrobić się da, ale raczej to będzie konwerter sygnałów. Ciężko będzie znaleźć schemat do Amigi. Jest wiele schematów na VGA. Kanapka raczej nie ma sensu. Potrzeba dwa kable i konwerter, który do najtańszych nie należy, a na kablach scart-y/c można się mocno przejechać. Wiele takich kabli konwertuje sygnał y/c na scart, ale w trybie composite. Można też dołączyć genlock z wyjściem y/c albo zrezygnować z tunera i zrobić przelotkę rgb na vga i dokupić switchera.
[#37] Re: Moja A1200 - pytania

@cholok, post #36

Aha. Czyli mniej więcej tak jak myślałem że po tych przelotkach zostane z jakoscią obrazu jak na chinch.

Na razie pozostane na tym chinchu a przelotke na VGA zrobie jak będe miał LCD bo obrazu poniżej 85Hz na CRT nie chce oglądac.

[#38] Re: Moja A1200 - pytania

@Davka, post #37

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem