[#1] Problem przy instalacji os3.9
witam, próbuję pod emulatorem zainstalować sobie na dysku os3.9 i mam problem partycja bootowalna po formacie i w pliki ładnie się kopiuja aż nagle coś takiego:

http://pokazywarka.pl/dccoo8/

Co jest nie tak? Dysk zdrowy sprawdzany
[#2] Re: Problem przy instalacji os3.9

@kataklysm, post #1

Najlepiej mieć orginał OS 3.9 i zainstalować normalnie z CD-ROM na amidze
[#3] Re: Problem przy instalacji os3.9

@kataklysm, post #1

Błąd w linii x podczas instalacji. Przeczytaj linię x otwierając plik install w edytorze tekstu. Wystarczy Ed z Worlbencha 3.1.

Ed "i tu "ścieżka do pliku install na plycie" bez tego znaczku " oczywiście. Np. Ed CD0:Install
Będzie w tej linii informacja co robi installer, a raczej czego nie robi. To jedno.

Drugie to to, że chyba nie zrobiłeś jak trzeba tzn. wpierw tworzymy Emergensy Disc, który ładuje odpowiednie składowe, np. ma w sobie sterownik CD-ROMu. To z niego uruchamiasz system. Jak go otworzysz to masz tam program do partycjonowania, fajny wbrew obiegowej opinii niektórych.

Dopiero "z tej dyskietki" klikasz instalację.

Ostatnia aktualizacja: 07.01.2016 22:26:08 przez adamlnowak
[#4] Re: Problem przy instalacji os3.9

@adamlnowak, post #3

Ok a da radę jakoś go wyciągnąć albo znaleźć? Bo ja to robię z obrazu iso
[#5] Re: Problem przy instalacji os3.9

@kataklysm, post #4

Poprostu. Jak pokazuje się ekran instalacyjny, w tle masz kolor od pomarańcy do żółtego. Tam gdzie do wyboru masz itworzenie dyskietki Emergensy Disk - zrób to. W WinUAE stwórz sobie czysty adf. Ten czysty adf połurzy ci jako ten Emergensy Disk, z niego zbootuj i zobaczysz, że się wszystko ładnie zainstaluje. Z tym edytowaniem to to, że byś zobaczył co robisz źle, chodzi o przypisy i inne tam. Wystarczy zrobić jak jest napisane w instrukcji i iważnie czytać co jest na ekranie.
[#6] Re: Problem przy instalacji os3.9

@kataklysm, post #4

Zrób obraz programem PowerISO oraz partycję z FFS z International charset lub SFS lub PFS. Nie może się skopiować plik z jakimś fińskim lub francuskim znaczkiem.
[#7] Re: Problem przy instalacji os3.9

@pong777, post #6

Słuchajcie a więc zrobiłem sobie dysk ratunkowy przy pomocy emulatora ale nie chce z niego startować... Ale udało mi się zainstalować wb3.1 po czym wybrałem update z 3.0 lub wyżej do 3.9 bądź na czysty dysk. po tej opcji wszystko poszło bez błędów ale system jest tak samo szary jak był (może tak ma być? Nie widziałem jeszcze os3.9) jednak martwi mnie to że mało co działa no prefsy praktycznie żadne nie chodzą poczynając od ekranu po inne w ogóle się nie uruchamiają ani na amidze ani na emulatorze... Jutro spróbuję z instalacją na żywej amidze może obraz jest zły? Zdarzają się dziwne iso?

Mam 882 plus 8 MB pamięci i rom 3.1
[#8] Re: Problem przy instalacji os3.9

@kataklysm, post #7

Przy takim sprzęcie to ja się w sumie nie dziwię. Nie ma sensu instalować Amiga OS 3.9 na gołej Amidze 1200 + Fast, bo system będzie się mocno mulił. Ten system jest najlepszy dla Amig z kartą graficzną i mocnym procesorem 68040/68060 - najlepiej. Także i pod Emulatorem (WinUAE) najlepiej jest włączyć obsługę karty graficznej i ustawić dużo kolorów, wtedy system nabierze kolorów.

A na gołej Amidze 1200 + Fast najlepiej będzie Ci działał WB 3.1 + Magic WB. Od biedy możesz próbować Amiga OS 3.5, ale generalnie też nie polecam.

Ja na swojej Amidze 1200 mam właśnie Amiga OS 3.1 + Magic WB + MUI 3.8. Więcej mi nie jest potrzebne.

Amiga OS 3.9 używam tylko i wyłącznie pod WinUAE.

Ostatnia aktualizacja: 08.01.2016 12:16:12 przez gilban
[#9] Re: Problem przy instalacji os3.9

@gilban, post #8

Nie jest taka goła mam koprocesor i trochę ramu podobno nie chodzi strasznie na takim zestawie

Ostatnia aktualizacja: 08.01.2016 19:09:26 przez kataklysm
[#10] Re: Problem przy instalacji os3.9

@kataklysm, post #9

Jednak chodzi słabo ale przynajmniej instalacja się udała dzięki za pomoc
[#11] Re: Problem przy instalacji os3.9

@kataklysm, post #10

Żeby odmulić dobrze jest skorzystać z unofficial boingbag 3&4. Sporo przyspieszą niektóre funkcje sustemu takie jak np wyświetlanie ikon.
[#12] Re: Problem przy instalacji os3.9

@adamlnowak, post #11

Witam
Mam problem z zainstalowaniem boingbag3.9-1 jak próbuje go zainstalować to wyskakuje mi komunikat "Executing non-function w lini 3" i przerywa się instalacja , jak włączę instalację boingbaga 2 to się włącza normalnie tylko pisze żeby zainstalować 1 , więc nie instaluję go. W czym może być problem. Pliki ściągnąłem z neta i rozpakowałem na amidze.
[#13] Re: Problem przy instalacji os3.9

@Amigo-A1200-040, post #12

Konkretnie w linii 3 pisze:

(effect "center" "radial" $FF0077 $AA8800)

Jakie masz ustawienia Screenmode i jaki rodzaj grafiki?
[#14] Re: Problem przy instalacji os3.9

@adamlnowak, post #13

Screenmode PAL high res 8kolorów , karty graficznej nie mam tylko AGA.
Ale problem się rozwiązał jak zmieniłem installera na nowszą wersję
[#15] Re: Problem przy instalacji os3.9

@Amigo-A1200-040, post #14

Taki problem wyskoczył mi kiedyś gdy installer niemógł otworzyć okna. Wyśrednikoeałem tą linie i instalowałem dalej bez tęczy z tyłu. Ktoś inny radził mi zmienić rozdzielczość. To było dawno, mogę chrzanić bzdury z tego powodu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem