[#1] Poważny problem z Amigą 600
Udalo mi sie zdobyc Ami600. Klopot w tym, że jest uszkodzona. Chodzi o zlacze w ktore wpina się zasilanie. Wtyczka "siedzi" bardzo luzno i zdarza się ze czasami komputer wcale nie chce sie wlaczyc, czasami trzeba poruszac wtyczka od zasilacza zeby zalapal. Doszedlem do wniosku ze poprzedni wlasciciel prawdopodobnie zbyt czesto wkladal i wyjmowal zasilanie i po prostu port sie wyrobil.
Czy jest na ten problem jakas rada ??
Z gory dzieki za odpowiedzi.

Ostatnia modyfikacja: 05.09.06 22:39
[#2] Re: Poważny problem z Amigą 600

@Piotrek28, post #1

Musisz odciac wtyczke od zasilacza i miernikiem sprawdzić jakie napięcie jest na poszczególnych kabelkach. Dla ułatwienia "schemat" gniazda zasilania w amidze (mam nadzieję że coś pomoże): http://ulisses32.sitesled.com/amiga/sprzet/schematy.htm#16

Potem zgodnie ze schematem musisz przylutować kabelki z zasilacza w poszególne "nóżki" tego gniazda zasilania. Ale lepiej znajdź jakiś inny schemat gniazda zasilania w amidze, bo na tym nie ma zaznaczonego -12V, a jest ono potrzebne bodajże do poprawnej pracy Pauli.

Ostatnia modyfikacja: 05.09.06 22:42
[#3] Re: Poważny problem z Amigą 600

@Malin, post #2

Ale wtedy to mam ten zasilacz na stale polaczony z amiga. Jest to pewne wyjscie. Teraz tylko bede sie musial rozejrzec za kims kto mi to zlutuje bo ja to w tym gniezdzie zasilania w amidze nie wiem nawet do czego mialbym lutowac - nie ma na zewnatrz nuzek a ja jestem zielony jesli chodzi nawet o proste sprawy jesli chodzi o elektronike.
Mialem nawet pomysl zeby jakims klejem kropelka czy super glu na przykleic wtyczke ale zrezygnowalem ;)

Ostatnia modyfikacja: 05.09.06 23:01
[#4] Re: Poważny problem z Amigą 600

@Piotrek28, post #1

Jeżeli gniazdo porządnie trzyma się płyty głównej i problem leży po stronie wtyczki to może warto odrobinę "zwichrować" bolce zasilania we wtyczce.
Małymi szczypcami łapiesz za bolec i lekko go wyginasz. Tylko delikatnie, żeby ich nie połamać! Powinno wystarczyć wygięcie trzech - bocznych i środkowego. Wyginaj wszystkie w jedną stronę o ułamki milimetra, uważaj żebyś nie przegiął ;)
Jeżeli to nie zadziała pozostaje Ci metoda przedstawiona przez Malina.

[#5] Re: Poważny problem z Amigą 600

@APC74, post #4

Problem jest w gniezdzie w amidze bo podlaczylem drugi zasilacz i tak samo. Czyli "nie lapie" w tym gniezdzie a tam nie ma chyba dostepu bo chcialem jakos wygiac w gniezdzie ale to niemozliwe.
Sprobuje jeszcze powyginac we wtyczce od zasilacza bo widocznie nie ma przylegania.

[#6] Re: Poważny problem z Amigą 600

@Piotrek28, post #5

W ostateczności udaj się do jakiegoś znajomego "elektronika", wraz ze schematem gniazda i zasilaczem :). Jeśli masz zamiar używać dysku 3,5 cala w tej amidze to możesz z tego gniazda wyprowadzić dodatkowe kable -do 5V i 12V - unikniesz w ten sposób problemów z zasilaniem (prąd nie musi biec do dysku po cienkich scieżkach na płycie amigi), no chyba że będziesz miał za słaby zasilacz ;).

[#7] Re: Poważny problem z Amigą 600

@Piotrek28, post #1

cześć,

Moim zdaniem na 90 procent masz uszkodzone luty na płycie glównej Amigi. Aby to sprawdzić musisz rozebrać Amigę , odkręcic ekran i sprawdzić miejsca lutowania złącza. Widziałem już trzy takie przypadki z takimi objawami
To tyle - cześć,
[#8] Re: Poważny problem z Amigą 600

@Piotrek28, post #1

w gniazdku sa bolce przypominajace litere U po prostu dognij konce grubsza igla w ten sposob zeby bylo ciasniej jak wkladasz wtyczke.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem