kategoria: A500
[#1] Uszkodzona Amiga 500+ pomocy
Kupiłem niedawno Amigę 500+, jest z nią jeden problem, po podpięciu do kontaktu zapala się zielona lampka od zasilania, stacja dyskietek rusza tylko przy włączeniu jeśli w napędzie będzie dyskietka. Baterię już wylutowałem nie zdążyła się wylać. Na ekranie telewizora jednak nie ma obrazu lub pojawia się wzór całego obrazu w białych kropkach, pionowych kresek, tudzież białych kropek "latających po ekranie" potem jest przebłysk kolorów i pojawia się z lewej strony coś na kształt pioruna. Podczas pracy nagrzewa się układ "Fat Agnus" oraz "Paula" i czasem "kickstart". Nie mam jeszcze przelotki DB-23 - Euro Scart, po południu będę lutował i dam info o wynikach, na każdej dyskietce jest to samo. Dioda od dyskietek nie zapala się.
Co może być przyczyną? Jak naprawić?
Jeśli ktoś chce zobaczyć te "wzory" na ekranie podczas pracy mogę dać zdjęcia
[#2] Re: Uszkodzona Amiga 500+ pomocy

@FamiGyver, post #1

Standardowo powinieneś ją otworzyć i wyczyścić.Wyjmij wszystkie rozszerzenia pamięci klawiaturę stacje dyskietek i dopiero wtedy podłącz Amisie pod telewizor.Zdjęcia podeślij.
[#3] Re: Uszkodzona Amiga 500+ pomocy

@Stoopi, post #2

Tutaj są zdjęcia z "gołej" podpiętej pod TV
http://zapodaj.net/15d69e9bc84ec.jpg.html
http://zapodaj.net/7024929723d8e.jpg.html
oraz film o którym wspominałem:
https://www.youtube.com/watch?v=ohHdxkfBMJs
Amiga podpięta przez wyjście mono do lcd żeby wyszły lepsze zdjęcia
da się coś zrobić samemu czy muszę myśleć raczej o serwisie?
[#4] Re: Uszkodzona Amiga 500+ pomocy

@FamiGyver, post #3

Czasem jest tak że przez wyjście mono w Amidze nie uzyskasz obrazu,może być ono uszkodzone.Spróbuj jeszcze podłączyć przez EURO.
[#5] Re: Uszkodzona Amiga 500+ pomocy

@Stoopi, post #4

No powiem że w moim przypadku wyjście mono z ami jest "rozepchane" jakby ktoś wcześniej próbował tam wetknąć co najmniej kabel antenowy.
ok, to ja sie zabieram za przycięcie db25 do db23 i lutuje pod euro
Ed. aczkolwiek jakby coś działało raczej by ruszał program z dyskietki

Ostatnia aktualizacja: 16.01.2016 16:34:26 przez FamiGyver
[#6] Re: Uszkodzona Amiga 500+ pomocy

@FamiGyver, post #5

Sprawdziłem pod euro ten sam wzór "siatki".
Przyczyna leży raczej gdzieś "w środku"
[#7] Re: Uszkodzona Amiga 500+ pomocy

@FamiGyver, post #6

Trza by było jeszcze pooglądać kondensatory,posprawdzać ich pojemności.Jesteś może z okolic Krakowa?
[#8] Re: Uszkodzona Amiga 500+ pomocy

@FamiGyver, post #6

Jak dla mnie, wylała bateria od zegara i zrobiła przerwy w ścieżkach na płycie głównej. Płyta do naprawy i będzie śmigać.
[#9] Re: Uszkodzona Amiga 500+ pomocy

@alt_, post #8

Próbowałeś podłączyć Amigę pod inny tv?.
Jak wygląda płyta?, przyjrzyj się czy podstawka od agnusa jest cała, sprawdź napięcia na zasilaczu.
[#10] Re: Uszkodzona Amiga 500+ pomocy

@Stoopi, post #7

Niestety jestem z okolic Sandomierza :/ kawałek drogi jest
Teoretycznie chciałem sam sprawdzić ale mój miernik oblsługuje przedział 2000pF-20uF
Bateria nie zdążyła jeszcze dobrze wylać zanim ją wylutowałem
Tu macie płytę główną:
http://www.gg.pl/dysk/6eUjRkuDvMwV6OUjRkuGSuI/Obrazek_2016-01-15%2016.11.20.jpg
I tu próbowałem zrobić miejscu po baterii, jakoś wyszło:
http://www.gg.pl/dysk/huj2qC9aEEEVh-j2qC9f5m8/Obrazek_2016-01-15%2016.11.42.jpg
Amiga była sprawdzana pod dwoma TV, pod CRT i pod LCD, efekt był bardzo zbliżony ale z CRT nie udało mi się zrobić w miarę dobrego zdjęcia
Napięcia w zasilaczu sprawdzone, trzyma idealnie, sprawdziłem jeszcze napięcie do stacji dyskietek ale tez jest idealne, myślałem ze prąd nie dochodzi i nie kreci ale jednak jest okej
[#11] Re: Uszkodzona Amiga 500+ pomocy

@FamiGyver, post #10

Niestety,nic już więcej do głowy mi nie wpada...
[wyróżniony] [#12] Re: Uszkodzona Amiga 500+ pomocy

@FamiGyver, post #1

Proponuję abyś przyjrzał się ponownie płycie głównej a w szczególności okolicom wylanej baterii. Czy czyściłeś płytę tej amigi? Na twoim miejscu wyciągnął bym wszystkie układy które są w podstawkach [delikatnie aby nie wygiąć nóżek], a następnie "umyłbym" tą płytę. Zwykle jest tak że kwas z baterii, czy elektrolit z wylanych kondensatorów, albo przeżera ścieżki, albo zwiera nóżki układów scalonych, powodując nieprawidłową pracę sprzętu. Ja sam uratowałem swojego Macintosha Plus, po prostu najpierw myjąc płytę główną wodą z płynem do naczyń, oraz delikatnie szczotkując ją aby zmyć resztki elektrolitu kondensatorów, a później susząc ją jakiś czas w okolicach kaloryfera. Płyta odpaliła, ale dopiero po wymianie kondensatorów byłem pewny że wszystko jest w porządku. Na twoim miejscu użył bym czegoś na bazie alkoholu, może być nawet płyn do mycia szyb. Wiem że to takie domowe sposoby i ktoś może się zdziwić że to proponują, ale działają i to jest najważniejsze :)
Po umyciu płyty głównej, lub nawet przed jej umyciem sprawdziłbym czy wszystkie układy scalone nie mają zielonego osadu na nóżkach, być może to jest przyczyna tego że amiga nie odpala. Sprawdził bym też czy układ ROM, jest prawidłowo wpięty, widzę że masz kick 1.3 i większą podstawkę pod ten ROM, więc upewnij się czy prawidłowo jest wciśnięty w podstawkę ;)
Jeżeli po wyczyszczeniu płyty nadal amiga nie będzie działać, to będziesz musiał sprawdzić ścieżki w okolicach baterii, mogą być uszkodzone od kwasu z baterii. Zaopatrz się w lupę i dobrą lampkę z mocną żarówą, bo dobre oświetlenie to podstawa. Najpierw sprawdź wszystko wzrokowo, a później miernikiem w punktach lutowniczych.
Jeżeli niczego nie znajdziesz, a wszystkie te zabiegi nie wskrzeszą tej amigi, to możliwe że któryś z układów jest uszkodzony, lub sam procesor. Wtedy odezwij się do mnie, wiesz gdzie mieszkam i masz do mnie telefon ;) Może uda mi się ciebie zaopatrzyć w zapasowe układy lub całą płytę z a500+. Wracam do Polski dopiero na AmiParty, w połowie lutego, więc do tej pory powinieneś być w stanie sprawdzić samemu ta płytę główną. Dopiero jak będę w Polsce będę mógł się z tobą spotkać lub wysłać tobie materiały do naprawy.
P.S.
Fami, mogłeś zagadać do kilku osób na Skype, myślę że Rysiek napisał by Tobie to samo co moi poprzednicy i pewnie to samo co ja teraz :)
Pozdrawiam!
Ryan
[#13] Re: Uszkodzona Amiga 500+ pomocy

@FamiGyver, post #1

Więc moi drodzy Amigowcy, poszukuję dobrego "technika" który by pomógłby z naprawą tej 500+, kontakt ze mna przez GG - 49461195
[wyróżniony] [#14] Re: Uszkodzona Amiga 500+ pomocy

@FamiGyver, post #13

Mógłbym Ci pomóc z tą płytą. Jeśli jesteś zainteresowany zapraszam na prw.
[#15] Re: Uszkodzona Amiga 500+ pomocy

@Marcin74, post #14

Amiga wróciła do mnie bardzo szybko, wszystko sprawnie dziala w przystepnej cenie. Dzieki Marcin74. Polecam tutaj uzytkownika jaka szybko rzetelna pomoc :)
[#16] Re: Uszkodzona Amiga 500+ pomocy

@FamiGyver, post #15

A z samej ciekawości jaką przyczyną niedomagania?
[#17] Re: Uszkodzona Amiga 500+ pomocy

@wsklive, post #16

Ogólnie Amiga wyglądała jakby ktoś chciał poeksperymentować. Uszkodzone Fat Agnus i Paula. W rozszerzeniu RAM uszkodzone 3 kości. Klawiatura po nieudolnej naprawie folii i z uszkodzoną elektorniką. W stacji dysków trzeba było wymienić czujnik dyskietki ale po tylu latach to normalne. Na szczęście bateria została w porę zdemontowana i nie narobiła bałaganu.
[#18] Re: Uszkodzona Amiga 500+ pomocy

@Marcin74, post #17

Dobra robota, cieszy każda Amiga uratowana.
[#19] Re: Uszkodzona Amiga 500+ pomocy

@Marcin74, post #17

pomyłka :)

Ostatnia aktualizacja: 03.02.2016 10:47:55 przez AndrECHO
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem