[#31] Re: Doświadczenia z modemami

@gilban, post #29

i pomyśleć, że w 1996 roku Amiga była jeszcze w mainstreamie, tutaj opis ze strony tepsy:

link

link

Ostatnia aktualizacja: 20.01.2016 08:58:40 przez charliefrown
[#32] Re: Doświadczenia z modemami

@charliefrown, post #31

Łezka w oku
[#33] Re: Doświadczenia z modemami

@charliefrown, post #31

Będę miał od kolegi Charliefrown modem US Robotics.

W związku z tym mam pytanie: mam wykupiony w Netii razem z internetem telefon stacjonarny. Zwyczajny telefon stacjonarny wpina się w jedno z dwóch gniazdek w routerze i można dzwonić jak ze zwyczajnego telefonu. Czy modem będę mógł podłączyć do tego samego gniazdka?

Mam nadzieję, że się da. Inaczej będę musiał poczekać na nowe mieszkanie (mieszkam w wynajętym) ;)

Drugie pytanie: Czy ktoś grał w Glooma po modemie?

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2016 08:33:20 przez Hexmage960
[#34] Re: Doświadczenia z modemami

@Hexmage960, post #33

Ale telefon możesz podłączyć jakikolwiek czy tylko voipowy ?
[#35] Re: Doświadczenia z modemami

@sunater, post #34

Myślę, że dowolny. Kilka lat temu podłączyłem taki zwyczajny telefon (nawet bez wyświetlacza LCD) i działał bez zarzutu. Mogłem m.in. aktywować system Windows XP przez telefon ;)

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2016 09:34:23 przez Hexmage960
[#36] Re: Doświadczenia z modemami

@Hexmage960, post #35

u mnie w pracy na telefonie netii 0202122 nie działa "nie ma takiego numeru"... sprawdź ale wydaje się że będzie problem...
[#37] Re: Doświadczenia z modemami

@sunater, post #36

A czy nie jest tak, że już nie wpisujemy cyfry zero poprzedzającej numer? Zawsze jeszcze pozostaje możliwość połączenia z BBSami na inne numery telefoniczne. Myślę, że się da, bo nie zrezygnowano z tradycyjnej telefonii. System Windows XP można aktywować tylko przez telefon stacjonarny, przez komórkowy nie da rady.
[#38] Re: Doświadczenia z modemami

@Hexmage960, post #33

Czy modem będę mógł podłączyć do tego samego gniazdka?

Podłączyć możesz, ale idę o zakład, że w routerze jest bramka VOIP. Będą takie same jazdy jak z faksami.

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2016 13:20:59 przez Krashan
[#39] Re: Doświadczenia z modemami

@Krashan, post #38

Poszukałem w Google i wygląda na to, że się da!

Tutaj filmik z połączenia modemowego wydzwanianego przez VoIP. Faks też działa.

https://www.youtube.com/watch?v=Zuh9_vcpzjc

A tutaj dokument nt. modemów oraz VoIP.

http://modemsite.com/56k/voip.asp

Czyli gra warta świeczki.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem