kategoria: A500
[#1] Plipbox - dyskietka uruchamiająca.
Czy ktoś z Was dysponuje i chciałby się podzielić ADF-em z "gotowcem" uruchamiającym na Amidze 500 (v1.3) Plipboxa nano 1.1 podłączonego do routera? Oczyiwście po uwzględnieniu zmian lokalnej sieci. Chciałbym na szybko sprawdzić czy i jak działa mój egzemplarz.
[#2] Re: Plipbox - dyskietka uruchamiająca.

@mccnex, post #1

[#3] Re: Plipbox - dyskietka uruchamiająca.

@Jenot, post #2

Dzięki, to jest na A500 1.3? Nie chce coś bootować...
[#4] Re: Plipbox - dyskietka uruchamiająca.

@mccnex, post #3

Aaaa, na takiej konfiguracji nie sprawdzałem. Na pewno działa na pluskwie z 1+8MB RAM i kickiem 3.1. To w zasadzie standardowy Network Boot Disk z dodanym sterownikiem plipboksa.
[#5] Re: Plipbox - dyskietka uruchamiająca.

@Jenot, post #4

Dyskietka jest w FFS.
Wystarczy wykasowac kilka plików i zmieści się na OFS.

Kick1.3 czyta i zapisuje dyskietki FFS, ale wymagana jest mountlista
[#6] Re: Plipbox - dyskietka uruchamiająca.

@Jenot, post #4

OK, nie ma problemu, mam tu obok na chodzie 600-tkę z 2MB Chip i 4MB Fast i 3.1 (KS 40.63). Na niej z kolei jest boot ale w pewnym momencie wywala requester:

"plipbox.device
Program Failed (error #80000004).
Waiting for disk activity to finish."

Do wyboru Reboot albo Suspend

Spodziewałem się raczej jakichś błędów w ustawieniach stosu albo czegokolwiek potwierdzającego niezgodność dysku z moim setupem sieci.

PCMCIA może mieszać? Trzeba ją zresetować? Slot jest pusty btw.
[#7] Re: Plipbox - dyskietka uruchamiająca.

@Norbert, post #5

Tak tylko jeszcze kwestia czy soft z dyskietki jest zgodny z 1.3.

Ale do tego dojdziemy z czasem. Jak mi pójdzie na 600-tce to będzie OK, bo zależy mi na sprawdzeniu czy sam plipbox działa, a nie na testowaniu go na 500-tce 1.3.

Dzięki za podpowiedź w każdym razie!
[#8] Re: Plipbox - dyskietka uruchamiająca.

@mccnex, post #6

No takiego błędu przy uruchamianiu nbd jeszcze nie widziałem. Na tej dyskietce jest o ile pamiętam plipbox.device w wersji 0.6/68000.
[#9] Re: Plipbox - dyskietka uruchamiająca.

@Jenot, post #8

Wróciłem do zabawy. Chociaż zwiechy nie było, dyskietka się uruchomiła to żaden ping ani nic świadczącego o połączeniu się nie objawiło (nawet mruganie lampek RX/TX). Oto co zrobiłem.

Próbowałem odpalić boxa na A500 1MB + ACA500 czyli +/- 3MB RAM i Kickstart 3.1. Ściągnąłem "czystą" dyskietkę NBD, uruchomiłem ją, potem dograłem plipbox.device i skonfigurowałem pliki w AmiTCP:db/ tak jak piszą na stronie projektu, czyli wpisując dane DNS, Bramy itd takie jak mam u siebie w sieci...

Nie robiłem nic w "opcjonalnym" pliku plipbox.config <- może tu jest coś do ustawienia?

Pytanie, czy po odpaleniu dyskietki Network Boot Disk coś się jeszcze robi czy można od razu np. pingować inne kompy w sieci po numerze IP?
[wyróżniony] [#10] Re: Plipbox - dyskietka uruchamiająca.

@mccnex, post #9

NBD nie obsługuje DHCP (bo to AmiTCP) i trzeba skonfigurować ręcznie IP, maskę, gateway i serwery DNS. plipbox.config trzeba ruszać w zasadzie tylko jeśli coś nie działa (w zasadzie to ruszaj tam tylko MTU).
Twój plipbox ma soft 0.6, dograj plipbox.device z tej wersji. Jeśli coś nie działa to najczęściej jest to wina zasilania (za małe napięcie, za mała wydajność prądowa). Ja wszyskie plipboxy które sprzedałem testowałem na ładowarce z ipada, aktywnym hubie D-Linka z zasilaczem chyba 2A i na aktywnym hubie z monitora NEC 1550M (wydajność prądowa nieznana ale chyba to solidny hub). Twój też był tak przetestowany z A4000/060. Jak coś nie działa to odsyłaj. Sprawdzę, naprawię jeśli coś się zwaliło albo oddam kasiorę.
[#11] Re: Plipbox - dyskietka uruchamiająca.

@Jenot, post #10

No i tu był problem! Zasilanie! Pokombinowałem i zaczęło się coś dziać. Obecnie jestem podłączony przez huba Trust'a i póki co wszystko jest OK. Udało mi się połączyć z Aminetem (ncftp) i ściągnąć stamtąd kilka plików. Prędkość pomiędzy 14 a 15kB/s. Czy to jest prawidłowy wynik dla A500/000 14MHz KS3.1 z 3MB RAM?

W dalszej kolejności chcę sprawdzić jak działa na tym SMBFS, choć pewnie konfiguracja będzie wesołą przygodą.

Dzięki za wskazówki OK

Ostatnia aktualizacja: 19.01.2016 23:10:57 przez mccnex
[#12] Re: Plipbox - dyskietka uruchamiająca.

@mccnex, post #1

Czy ktoś z Was dysponuje i chciałby się podzielić ADF-em z "gotowcem" uruchamiającym na Amidze 500...

Ponawiam pytanie. Ale teraz chodzi mi o Amigę 500 z systemem 1.3. Może być dyskietka, może być rozwiązanie dla HDD.
[#13] Re: Plipbox - dyskietka uruchamiająca.

@mccnex, post #12

Zmien na dyskietce filesystem z FFS na OFS i musi działać
[#14] Re: Plipbox - dyskietka uruchamiająca.

@Norbert, post #13

Autor Network Boot Disk'u, na którym bazuje dyskietka odpalająca Plipboxa sam pisze, że minimum jest 2.0 a dla Samby 3.0.

W każdym razie, skopiowałem wszystko na dysk OFS z bootblockiem startującym KS1.3 i doopa.

Staje na "Assign failed returncode 20".

--

Kto odpalił to na 1.3?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem