[#1] Połączenie Amiga - PC po USB
Dwa PC można ze sobą spiąć kablem USB i wymieniać dane tak samo jak przy połączeniu sieciowym (udostępnianie dysków, drukarek itd.). Czy można byłoby połączyć za pomocą USB Amigę z PC?

[#2] Re: Połączenie Amiga - PC po USB

@APC74, post #1

wszystko można podłączyć do Amigi, tylko wszystko rozbija się o sterowniki :)

[#3] Re: Połączenie Amiga - PC po USB

@Pinto, post #2

No właśnie :/
Powiedzmy, że kupię do Ami1200 Subway'a - czy istnieje możliwość zmuszenia np. Miami by obsłużyło USB jako kartę sieciową?
Bardzo by mi to ułatwiło życie - bieganie z dyskiem przenośnym jest uciążliwe, połączenie za pomocą tradycyjnej sieci odpada, bo w PC nie mam sieciówki wbudowanej w płytę główną a wszystkie 6 slotów PCI mam już zajęte, no i, co najważniejsze, kabel USB już mam.

[#4] Re: Połączenie Amiga - PC po USB

@Pinto, post #2

Ja tak trochę nie na temat:

A1200, Infinitiv Tower, ZIII, CyberstormPPC 604/180+040/25, CybervisionPPC, DelfinaLite, 80 MB FastRam, HDD 2 GB,

ten CS PPC to podłączony do A1200, to takie motki już są? :D

[#5] Re: Połączenie Amiga - PC po USB

@Hugen, post #4

Jeżeli masz ZIII w A1200 to tak. Kartę wpinasz do slotu CPU, który jest w Zorro

[#6] Re: Połączenie Amiga - PC po USB

@APC74, post #5

Aha, coś mnie chyba omineło

[#7] Re: Połączenie Amiga - PC po USB

@APC74, post #3

Nie da rady. No chyba że będziesz przesyłał dane jak po serialu. Mi się jednak to nie udało. Do przenoszenia danych używam 1GB karty SD.
Trzeba poczekać na nastepne wersje Poseidona. A może prędzej powstanie stos dla Bluetooth?
[#8] Re: Połączenie Amiga - PC po USB

@APC74, post #3

tradycyjnej sieci odpada, bo w PC nie mam sieciówki wbudowanej w płytę główną a wszystkie 6 slotów PCI mam już zajęte, no i, co najważniejsze, kabel USB już mam.

kup do peceta karte sieciowa na usb i będziesz miał tardycyjną sieć.

Benedykt

[#9] Re: Połączenie Amiga - PC po USB

@Benedykt Dziubałtowski, post #8

Ech, jak się na coś uprę to - jak ten koń z klapkami na oczach - nie widzę najprostszych rozwiązań... Wielkie dzięki :D

Ostatnia modyfikacja: 09.09.06 19:06
[#10] Re: Połączenie Amiga - PC po USB

@APC74, post #3

Do łączenia 2 kompów kabel musi mieć taki dinks pośrodku.
[#11] Re: Połączenie Amiga - PC po USB

@Sylwester, post #10

Wiem, mam, zapłaciłem 60zł.

[#12] Re: Połączenie Amiga - PC po USB

@APC74, post #9

Swoja droga probowalem kiedys polaczyc tak 2 pc w98 i xp niestety z marnym skutkiem. Skubane nawet sie nie widzialy, nawet zeby kabel widziec mialy problemy :)

[#13] Re: Połączenie Amiga - PC po USB

@Sylwester, post #10

czyli być scrossowany

[#14] Re: Połączenie Amiga - PC po USB

@Hugen, post #13

Taki kabel USB nie wystarczy skrosować, to nie jest zwykły szeregowy kabelek.
[#15] Re: Połączenie Amiga - PC po USB

@Sylwester, post #10

Olej kabel. Kup karte Ethernet pod usb masz wyjscie rj45 kupujesz kabel do kart sieiciwoych laczysz amige<->Pc odpalasz maiami na pc moje miejsce sieciowe czy otocznie konfigurujesz i dziala :)

Benedykt

[#16] Re: Połączenie Amiga - PC po USB

@11MASTEr, post #12

U mnie na PC - PC, na takim kablu, jaki pokazał Sylwester, połączenie chodzi jak szatan - jest szybciej niż połączenie przy pomocy tradycyjnej sieci Ethernet 100Mb/s. Z tym, że lączę 2x WinXP. Wystarczyło ustawić maskę na 255.255.255.0 oraz IP 192.168.1.2 na jednym i 192.168.1.3 na drugim i idzie jak złe. Z win98 nie łączyłem, ale podejrzewam, że byłoby ciężko - W98 nie ma sterów USB2.0 High-Speed (480Mb/s), a kopiowanie np. 1GB danych na USB 1.1, czy 2.0 Full-Speed (12Mb/s) - ach te chwyty marketingowe :) - trwa nawet do 40min! Już lepiej użyć skrosowanego kabla Ethernetowego.

[#17] Re: Połączenie Amiga - PC po USB

@APC74, post #5

dokładnie tak OK

[#18] Re: Połączenie Amiga - PC po USB

@Pinto, post #17

I tu mała prośba o odświerzenie pamięci - nie pisałem tego, bo nie byłem pewien - ale czy nie jest tak, że jeżeli chce się używać Zorro III w Amidze 1200, to jekiegoś turbiaka do tego slotu trzeba włożyć, bo inaczej działa jak Zorro II?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem