[#1] Problem z PPC
Posiadam kartę Blizzard PPC .Podczas kiedy karta jest podłączona Amiga w ogóle nie startuje świeci się cały czas dioda Power i twardego dysku widać tylko czarny ekran . Kiedy przy restarcie naciskam klawisz Esc nie pojawia się bios karty :( :( :( :( :( :( :( :(
[#2] Re: Problem z PPC

@Kuznoo, post #1

być moze to brak prądu. Amige masz w obudowie Tower?? weź miernik i zmierz napięcia na obydwu oscylatorach jeśli jest ponizej 4,8V karta ma prawo nie startować.

Benedykt

[#3] Re: Problem z PPC

@Benedykt Dziubałtowski, post #2

Amige mam w obudowie infinitiv wiec nie powinno byc zadnych problemow z napieciem
[#4] Re: Problem z PPC

@Kuznoo, post #3

Oj, i tu sie mozesz mylic; interfejs zasilania w infinitiwach byl lekko niedopracowany.
Najpierw poczysc styki i sprawdz czy karta jest widziana w earty boot menu potem bedziemy sie martwic dalej.

[#5] Re: Problem z PPC

@11MASTEr, post #4

no ale karta mu nie startuje wiec jak ma zobaczyc???

zmierz najpierw te napecia i :

a) trzeba bedzie przerobić zaislanie w infinitiv
b) zmienić wieze
c) kupic inna karte bo ta jest padnia.

Benedykt

[#6] Re: Problem z PPC

@Benedykt Dziubałtowski, post #5

Wiec napisalem niech najpierw poczysci wtedy moze ami zobaczy karte ,a dopiero potem mozna sie martwic o brak menu karty. Dla przykladu np moze to nie byc problem karty a np. kontrolera klawiatury itp. itd.

[#7] Re: Problem z PPC

@11MASTEr, post #6

Styki przeczyściłem i nadal to samo karta zachowuje się jak by była padnięta :( :( :( :( Nawet sprawdzałem na drogiej takiej samej Amidze i ten sam efekt
[#8] Re: Problem z PPC

@Kuznoo, post #7

W sumie to nie napisałes w jaki sposob nabyles karte. Masz ja od zawsze? Kupiles? Czy np. lezala w szafie i cos sie jej odwidzialo?

[#9] Re: Problem z PPC

@Kuznoo, post #1

O, to na 100% problemy z napięciem. Zrób tak:

1. Włącz kompa. Czarny ekran i świecące diody. Ale one przestaną święcić po parunastu sekundach.
2. Gdy przestaną świecić, wyłącz i ponownie włącz kompa. Powinien ruszyć.

Ja tak kiedyś miałem z PPC. Problemem było zasilanie, ale nie PPC, lecz płyty głównej. Nie wiem jak napięcie od zasilacza na płytę jest u Ciebie doprowadzone, ale u mnie było przez taką jakąś dziwną kostkę, która jest "dziwna".
[#10] Re: Problem z PPC

@Kuznoo, post #1

ale ta dioda jasno się świeci czy ciemno ?

[#11] Re: Problem z PPC

@11MASTEr, post #8

A no tak zapomnialem napisac. Karte kupilem razem z Amiga . I odrazu kiedy ja dosatlem karta nie dzialala . Karta byla podkrecana na motorolce znajduje sie radjator z wiatrakiem i aktualnie jest na standardowych oscylatorach a karta(160 40/25)
[#12] Re: Problem z PPC

@Kuznoo, post #11

Podejrzewam uszkodzony oscylator.
Mialem podobnie w swojej karcie PPC.
[#13] Re: Problem z PPC

@Norbert, post #12

A moze byc to wina zle przylutowanego oscylatora
[#14] Re: Problem z PPC

@Norbert, post #12

A jeśli nie uszkodzony OSC to podejrzewam brak kontaktu w/w mogło to wyniknac podczas przetaktowywania karty.
Poogladaj dokladnie miejsce lutowania oscylatorow; szukaj pekniec, zwarc (za duzo cyny) itp. jesli jestes w stanie i znajdziesz cos niepokojacego popraw ten lut - w sumie jest ich tylko 8 szt. powodzenia

[#15] Re: Problem z PPC

@Kuznoo, post #11

A moze bys wkoncu wziol ten miernik i zmiezyl te napiecia??? mozna by wykluczyc/potwierdzic brak pradu na ppc. Mnie sie wydjae ,ze to lepsze wyjscie niz odrazu lutowac :)

Benedykt

[#16] Re: Problem z PPC

@Benedykt Dziubałtowski, post #15

Najpier musze wybrac sie po miernik bo nie mam
[#17] Re: Problem z PPC

@11MASTEr, post #14

Zbytnio na lutowaniu sie nie znam i lepiej zebym sie za to nie zabierł bo mam rece nie pewne . Moze jest jakas osoba z warszawy ktora by w tym pomogla :D
[#18] Re: Problem z PPC

@Kuznoo, post #17

Spróbowałeś resetu na dwa razy jak pisałem?
[#19] Re: Problem z PPC

@mailman, post #18

Tak i to kilka razy (nadal lipa) :(
[#20] Re: Problem z PPC

@Kuznoo, post #16

Masz Amigę 1200 z BPPC i nie masz w domu uniwersalnego miernika? Ciekawe. Pierwszy raz słyszę o takim Amigowcu :)
[#21] Re: Problem z PPC

@Kuznoo, post #1

moze masz cos zle ustawione w tym biosie karty, albo ktorys simm siedzi za luzno w slocie i brak styku. masz fastata? bvizje?

[#22] Re: Problem z PPC

@Kuznoo, post #1

To mogą być zimne luty.
Miałem podobny problem tego lata (fala upałów) z CSPPC.
Naprawili mi to w Animarcie (Gdynia). Kosztowało dużo, ale było dużo tańsze od "nowej" karty.
[#23] Re: Problem z PPC

@Jaszczur, post #22

Witam!
Kolega Kuznoo nabył tą Amigę ode mnie. Amiga jest w obudowie Infinitiv i wszelkie problemy z zasilaniem były w niej rozwiązane. Tzn. było wpięte w miejsce zasilania stacji dysków w płytę główną. Ponieważ karta była podkręcana to oprócz tego zasilanie doprowadziłem bezpośrednio na kartę turbo w miejsce zasilania wiatraczka chłodzącego PPC. Więc kłopoty z zasilaniem odpadają. Amiga przez jakieś pół roku miała standardowe ustawienia gdyż kwarc 66 MHz służący do podkręcenia oddałem innemu amigowcowi. Po wlutowaniu oryginalnego kwarcu Amiga pracowala bez zarzutu. Tuż przed wysłaniem przetestowałem ją i działała - zarówno aplikacje pod 040 jak i pod PPC. Po otrzymaniu amigi kolega Kuznoo stwierdził "bajzel" w środku. Koszyk trzymający napędy leżał na dole!!! Łącznie z dyskiem. Tak UPS potraktował paczkę! A zabuliłem za nią ponad 60 dych i była naprawdę pożądnie zapakowana. Po skontaktowaniu się ze mną telefonicznie doszliśmy do wniosku, że na karcie turbo doszło do uszkodzenia w postaci odlutowania się kwarców! Wydocznie kopniak musiał być niezły. Na szczęście sama Amiga działała. Żeby nie wyjść na chama i buraka poczułem się do obowiązku naprawić kartę i poprosiłem aby odesłał mi ją. Gdy otrzymałem kartę stwierdziłem, że rzeczywiście kwarce wisiały na dwóch nóżkach. Poprawiłem lutowanie. Tak mi się wydawało. Niestety nie mogłem sprawdzić karty gdyż żadnej amigi w pobliżu nie miałem. Kartę odesłałem na drugi dzień priorytetem na własny koszt. Okazało się niestety, że nadal nie działa. Mimo tych perypetii obstawiałbym nadal zimny lut. Stąd prośba do wszystkich uprzejmych z Wawy i okolic: pomóżcie koledze w potrzebie i sprawdźcie mu tą kartę. Ja przerzuciłem się na maki i Amigi mimo sentymenu jakim ją darzę już nie posiadam. Często jednak zaglądam na to forum i mam nadazieję, że znajdą się życzliwi, którzy wspomoga kolegę Kuznoo.
Pozdrawiam!

[#24] Re: Problem z PPC

@mgrod, post #23

No i to się nazywa obywatelska postawa :)
Tych z UPSa to bym za XXXX powiesił!
[#25] Re: Problem z PPC

@mgrod, post #23

To może ktoś wie gdzie mogę naprawić ta karte w warszawie
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem