[#1] Zrobiłem sobie pada od pegazusa pytanie o 5V
Cześć zrobiłem sobie takiego pada
http://pokazywarka.pl/93ntze/

Gra się tym świetnie jak dla mnie o niebo lepiej nniż joyem

Ale pytanie mam o 5v na porcie bo zostawiłem odlaczone ale do czego ono w ogóle służy?
[#2] Re: Zrobiłem sobie pada od pegazusa pytanie o 5V

@kataklysm, post #1

Np. do zasilania autofire, czy dla myszy

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2016 01:06:32 przez Norbert
[#3] Re: Zrobiłem sobie pada od pegazusa pytanie o 5V

@Norbert, post #2

A fire 1 i 2 cokolwiek używa? Bo też są wolne i chyba nie znam kontrolera który je posiada a w schemacie są
[#4] Re: Zrobiłem sobie pada od pegazusa pytanie o 5V

@kataklysm, post #3

Chyba chodziło ci o button2 i 3.
Cyfrowy joy obsługuje 2 przyciski. A czy jakaś gra korzysta , to nie wiem.
Trzy przyciski przeznaczone są dla myszy i lightpena

Ps
Rtype i Turrican korzysta z drugiego fire

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2016 01:25:04 przez Norbert
[#5] Re: Zrobiłem sobie pada od pegazusa pytanie o 5V

@Norbert, post #4

No tak na schemacie mam fire 1 i 2 podstawowy przycisk jest fire 0 dzięki za info

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2016 01:24:27 przez kataklysm
[#6] Re: Zrobiłem sobie pada od pegazusa pytanie o 5V

@Norbert, post #4

Rtype i Turrican korzysta z drugiego fire

Takich gier jest znacznie więcej. Niektóre mają obsługę 2 przycisków od razu, w innych trzeba ustawić to w opcjach. Na dodatek sporo gier pod WHDLoad ma dodaną obsługę 2 przycisków, jest nawet o tym wątek na EAB.

Swoją drogą jedną z (wielu) pomyłek C= jest nie promowanie 2 przyciskowych joysticków/padów (poza CDTV), a do A1200 powinni dodawać pady z CD32 w zestawach typu "Desktop Dynamite".

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2016 15:22:07 przez Solo Kazuki
[#7] Re: Zrobiłem sobie pada od pegazusa pytanie o 5V

@Solo Kazuki, post #6

Nie widziałem w spisie, a odkryłem ostatnio: Cool Spot używa 2 fire: jeden skok, drugi rzut. Gra się o niebo lepiej, niż na jednym fire. Używam pada od CD32 lub od Playstation w trybie CD32 przez przejściówkę.
[#8] Re: Zrobiłem sobie pada od pegazusa pytanie o 5V

@baderman, post #7

Bo to spis tylko gier "połatanych" pod WHDLoad. Cool Spot obsługuje 2 przyciski standardowo, wiec nie ma go na tym spisie (tak jak np. R-Type, Apidya czy Street Fighter II).
[#9] Re: Zrobiłem sobie pada od pegazusa pytanie o 5V

@Solo Kazuki, post #8

solid gold też ma skakanie drugim fire co przypadkiem odkryłem XD
[#10] Re: Zrobiłem sobie pada od pegazusa pytanie o 5V

@sunater, post #9

Odnoszę wrażenie że wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że to wcale nie rzadkość... choć nie norma. Do wymienionych już mogę z pamięci dodać:

BC Kid
Lionheart
Bubba'n'Stix
Mr Nutz
Battle Squadron
Mega Typhoon
Banshee
Sarcophaser

Gier jest więcej, ale musiałbym posprawdzać, bo nie wszystkie pamiętam
[#11] Re: Zrobiłem sobie pada od pegazusa pytanie o 5V

@Solo Kazuki, post #10

A ja mam nieco pytanie NTG.
Mam pada od Megadrive, przelutowałem pin 7 z 5 w środku pada żeby +5V leciało tam gdzie ma. JoyTest pokazuje teraz wszystko prawidłowo - przycisk 1 i 2 są osobno (poprzednio przycisk 2 pokazywał wciśnięcie kilku dodatkowych), niemniej np. w Banshee loop pod przyciskiem 2 działa tylko raz, potem już nie chce. W Bubba'n'Stix nie działa, w Ruff'n'Tumble (WHDLoad) też nie.
Co może być nie tak?
[#12] Re: Zrobiłem sobie pada od pegazusa pytanie o 5V

@madman15, post #11

Poczytaj sobie wątek podany przeze mnie powyżej. Jest tam poruszona sprawa nie działania 2 przycisku na joypadach z MD.
[#13] Re: Zrobiłem sobie pada od pegazusa pytanie o 5V

@Solo Kazuki, post #12

Dobra przekonaliście mnie, da się jakoś dołożyć pin do wtyczki? :) bo Już nie mam przewodu żeby zrobić drugi fire

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2016 23:51:21 przez kataklysm
[#14] Re: Zrobiłem sobie pada od pegazusa pytanie o 5V

@Solo Kazuki, post #12

Chodzi o NOVBRMOVE? Sprawdzę w domu, może pomoże...
[#15] Re: Zrobiłem sobie pada od pegazusa pytanie o 5V

@kataklysm, post #1

Możesz podesłać jakiś schemat jak go zrobiłeś? Mam kilka nie używanych padów od pegaza, to przerobiłbym parkę do amigi.
[#16] Re: Zrobiłem sobie pada od pegazusa pytanie o 5V

@banan666, post #15

Trzymaj
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem