kategoria: A600
[#1] Amiga 600 gotek i CF
Panowie proszę o wskazówkę i rozwjanie moich wątpliwości.
1. GOTEK Cortex (takie oprogramowanie mam) czy warto aktualizować do HXC
2. Karta CF czy może lepszym rozwiązaniem jest SD2IDE

Jeszcze jedno czy na Gotku można zapisywać dyskietki? Zależy mi na opcji save w cannon foldder, ale jakoś nie mogę znaleści rozwiązania i podejrzewano że działa tylko odczyt.
Dzięki
[#2] Re: Amiga 600 gotek i CF

@wsklive, post #1

Z HXC lepiej działa zaspisywanie stanu gry, można wykorzystywać do różnych komputerów. HXC jest aktualizowane. Czy warto? Zależy od indywidualnego przypadku. Dla samego posiadania innego softu, jeśli obecne spełnia oczekiwania, nie ma najmniejszego sensu. Jeśli chcesz korzystać z tego urządzenia w połączeniu np. z atari st, amstradem i innymi, zdecydowanie warto.

SD2IDE jest o tyle ciekawsze, że jest zdecydowanie łatwiej zdobyć odpowiednią kartę. Wiele CF nie działa prawidłowo, natomiast nie widziałem, żeby ktoś narzekał na SD. Zastrzegam, że nie mam SD2IDE, mam natomiast dysk. Wolałem to niż CF.
[#3] Re: Amiga 600 gotek i CF

@misiek2, post #2

CF wychodzi taniej i to w zasadzie jedyna jego zaleta. SD2IDE natomiast:
  • Jest mniejsze.
  • Prawie każdy lapek teraz ma czytnik SD, łatwo przenosić dane czy postawić system pod UAE.
  • Każda karta działa. Jeszcze nie słyszałem o problemach z jakimiś. Osobiście mam kartę micro SD w adapterze i też działa.
  • Można fajnie zamontować, uwaga, bezczelna reklama .

Wadą SD2IDE są problemy z diodą HDD w Amidze (cały czas świeci), sposobem na to jest powyższa reklama...
[#4] Re: Amiga 600 gotek i CF

@wsklive, post #1

Co do CORTEXa - 1/3 tego co chcę uruchomić nie działa i mam zamiar zmienić na HxC. Może to zależy od konfiguracji sprzętu ale to co teoretycznie powinno działać albo nie wchodzi w ogóle albo się wiesza.
[#5] Re: Amiga 600 gotek i CF

@Krashan, post #3

W sumie wszystko istotne już zostało napisane. Co do tańszego rozwiązania na CF to nie jest tak do końca. Adapter SD2IDE to koszt około 40zł - gotowy zestaw u @pong777 89 + KW (razem z kartą SD, kabelkiem, zainstalowanym WB3.1 i licencją Cloanto). Koszt adaptera CF chyba minimum jakie widziałem to 20 PLN + KW. Droższa jest natomiast sama karta CF i tu najczęściej jest różnica w cenie całości rozwiązania. Zależy czy ma się już taką kartę czy nie.

Kartę CF moim zdaniem lepiej wykorzystać do przenoszenia danych przez adapter w PCMCIA (koszt adaptera - 20-30 PLN). W tym samym celu nie można za bardzo wykorzystać karty SD (teoretycznie można przez adapter CF-> adapter CF-SD -> karta SD ale koszt adaptera CF-SD to kolejne 50 PLN). W A600 i A1200 mam SD2IDE od pong777 i działa bez problemu. Kwestię diody rozwiązuje kątówka podana wyżej albo mały mod w ścieżkach na adapterze SDIDE
[#6] Re: Amiga 600 gotek i CF

@jimmy, post #5

Mam adapter CF-SD od ponga777 i działa na pcmcia ....biaszczo. Łapie każdą kartę SD (w tym micro), a nie tak jak z CF. Wiele z nich nie chodziło mi także na pcmcia. Jestem zaskoczony, bo nawet śmigają karty sformatowane na fat32. Dotychczas byłem przekonany, że muszą być sformatowane w fat (16).
[#7] Re: Amiga 600 gotek i CF

@jimmy, post #5

Z PCMCIA może jest wygodniej jeżeli chodzi o wymianę danych, ale ten port można wykorzystać na coś innego (np. karta WIFI itd) a IDE raczej do czego innego się nie przyda, no chyba że do podłączenia CD-ROMu.

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2016 10:30:10 przez Wiśnia87
[#8] Re: Amiga 600 gotek i CF

@Wiśnia87, post #4

Wszystko co w wątku napisane to true story. Zapraszam na prv w celu omówienia aktualizacji Goteka do HxC.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem