kategoria: A1200
[#1] Śmieci na ekranie
Panowie, co mi umiera w A1200 - czesto na ekranie ukazuja sie smieci - losowe paski, inwersje kolorow itp. Tzn. komputer dziala, ale zawartosc ekranu jest nieprawidlowa. Zdarza sie nawet podczas ogladania dem, ze ekran jest czarny, a demo w raz z muzyka dalej dziala.

Jest tak zarowno na golasie jak i z podpietymi rozszerzeniami.
Dzieje sie tak przy zadaniach mocno obciazajacych komputer - dema, gry. Nigdy podczas uzywania Workbencha.

link
[#2] Re: Śmieci na ekranie

@marianoamigo, post #1

Sprawdź stan kondensatorów. Może już czas je wymienić.
[#3] Re: Śmieci na ekranie

@marianoamigo, post #1

Możesz też spróbować zamontować radiator na Alice i zobaczyć czy pomoże. Więcej szczegółów tutaj.
[#4] Re: Śmieci na ekranie

@recedent, post #3

Przegrzewanie się chipsetu daje najczęściej poziome kolorowe paski. Z pionowymi się jeszcze nie spotkałem...
Może uszkodzony CHIP RAM...
[#5] Re: Śmieci na ekranie

@stachu100, post #4

kondensatorki ok, cholera, tez mysle ze to chipram...
[#6] Re: Śmieci na ekranie

@marianoamigo, post #1

A może to wina tych dem? Skoro Workbench działa prawidłowo. Jak odpalasz dema - przez WHDLoad? Pionowe paski to może być po prostu duszek (sprite).
[#7] Re: Śmieci na ekranie

@Hexmage960, post #6

nie, goly workbench 3,1, zadnych whdload.
[#8] Re: Śmieci na ekranie

@marianoamigo, post #7

A czy demo, na którym są paski uruchamiasz z dyskietek czy z poziomu Workbencha? Ja bym raczej obstawiał problem software.
[#9] Re: Śmieci na ekranie

@Hexmage960, post #8

z karty SD. Ale to losowo jest, czasami demko cale obejrze bez babola, a czasami caly czas kaszani.
Zadnych latek w systemie nie mam, czysty jak bog przykazal.
[#10] Re: Śmieci na ekranie

@marianoamigo, post #9

Zmień te kondensatory. 40zł za komplet i 50 za wymianę. Zamiast podejrzewać układy. Jak nie sypie Guru to układy specjalizowane powinny być ok.
[#11] Re: Śmieci na ekranie

@groovebox, post #10

Wymiana kondensatorów nie usunie wszelkich awarii. Objawy podane w opisie przypominają mi usterkę mojej płyty. Zdiagnozowano walnięty chip ram. Jeśli uda się naprawić to wtedy warto je wymienić tj. kondensatory.

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2016 13:02:25 przez misiek2
[#12] Re: Śmieci na ekranie

@misiek2, post #11

Takie kostki są gdzieś do dostania?
[#13] Re: Śmieci na ekranie

@marianoamigo, post #9

Przeczytałem w innym wątku, że masz Workbench ustawiony na NTSC. Czy to prawda?

Wiem, że np. w Slam Tilt jest kaszana, gdy system jest ustawiony na coś innego niż PAL.

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2016 13:23:52 przez Hexmage960
[#14] Re: Śmieci na ekranie

@Hexmage960, post #13

Tak, mialem, ale zmienilem na pal... myslisz ze taki banał?

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2016 13:24:59 przez marianoamigo
[#15] Re: Śmieci na ekranie

@marianoamigo, post #14

Nie jestem pewien, ale zawsze warto najpierw sprawdzić software.
[#16] Re: Śmieci na ekranie

@Hexmage960, post #15

Sprawdze wieczorkiem
[#17] Re: Śmieci na ekranie

@marianoamigo, post #16

Po przelaczeniu WB na PAL wiekszosc dem teraz smiga bez artefaktów
[#18] Re: Śmieci na ekranie

@marianoamigo, post #17

Dla pewności możesz przecież sprawdzić pamięć RAM, jakimś programem z Aminetu.
[#19] Re: Śmieci na ekranie

@RomanWorkshop, post #18

Ta, dobry pomysl
[#20] Re: Śmieci na ekranie

@marianoamigo, post #19

A może telewizor LCD wariuje?
Te z niższej półki nie trzymają żadnych specyfikacji - SCART wymiera, to po co ktoś ma używać...
Podłącz do starego kineskopowego.
[#21] Re: Śmieci na ekranie

@stachu100, post #20

Mam 1084s, takze odpada...
wczoraj wywalil mi sie efekt w demku w charakterystyczny sposób - na kulę nałożona była tekstura, efekt ewidentnie robiony przez chipset a nie chunky, i raz na jakis czas tekstura byla podmieniane przez totalna kasze - tak jakby zle dane byly podawane. MOwimy oczywsice o dema AGA, nie zadnych OCS, wiec niekompatybilnosci odpadaja. I co charakterystyczne - nie powoduje to zadnych zwiech - chyba jakby pamiec padala, to o stabilnosci komputera nie bylo by mowy?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem