[#1] os
Ratunku! Potrzebuje pomocy... Nie umiem po przejściu z os3.1 na os3.9 uruchomić na moim 4xEide urządzeń na secondary port. na os3.1 po zainstalowaniu sterowników z 4xeide wszystkie urzadzenia na secondary mi widzi i jest good. Gdy zainstaluje os3.9 mimo wszystko ze linijka w ss zostaje taka sama jak byla w os3.1 to jednak os mi nie widzi urzadzen na secondary... Nie wiem juz co robić... Wylaczyc jakas linie z ss ? Podaje linijki z mojego ss po swierzym zainstalowniu os3.9... Pozatym patch do os-a boingbal1 pokazuje mi przy probie zainstalowania, ze jakas tam linijka nr.3 jest nieodpowiednia. Dziekuje za wszelka pomoc...

------------------------------------------------------------

C:CheckLMB
IF WARN
SYS:Prefs/4xEIDEPrefs
ENDIF
C:4xEIDE.driver QUIET
; $VER: Startup-Sequence_HardDrive 45.2 (19.1.2001)
; Startup-Sequence for AmigaOS 3.9

If EXISTS C:SquirrelSCSI
C:SquirrelSCSI
EndIf

Set SCSIUpdate 1
If EXISTS C:IDEFix
C:IDEFix
Set SCSIUpdate 0
EndIf
If EXISTS SYS:Expansion/XSurfIDE
Set SCSIUpdate 0
EndIf
If EXISTS SYS:Prefs/Env-Archive/NOSCSIUPDATE
Set SCSIUpdate 0
EndIf
If $SCSIUpdate EQ 1
SetPatch QUIET
Else
SetPatch SKIPROMUPDATES "scsi.device" QUIET
EndIf
Unset SCSIUpdate

C:Version >NIL:
C:AddBuffers >NIL: DF0: 15
FailAt 21

C:MakeDir RAM:T RAM:Clipboards RAM:ENV RAM:ENV/Sys
C:Copy >NIL: ENVARC: RAM:ENV ALL NOREQ

Resident >NIL: C:Assign PURE
Resident >NIL: C:Execute PURE

Assign >NIL: ENV: RAM:ENV
Assign >NIL: T: RAM:T
Assign >NIL: CLIPS: RAM:Clipboards
Assign >NIL: REXX: S:
Assign >NIL: PRINTERS: DEVS:Printers
Assign >NIL: KEYMAPS: DEVS:Keymaps
Assign >NIL: LOCALE: SYS:Locale
Assign >NIL: LIBS: SYS:Classes ADD
Assign >NIL: HELP: LOCALE:Help DEFER

BindDrivers
C:Mount >NIL: DEVS:DOSDrivers/~(#?.info)

C:LoadMonDrvs

SetEnv Language "english"
SetEnv Workbench $Workbench
SetEnv Kickstart $Kickstart
UnSet Workbench
UnSet Kickstart

C:AddDataTypes REFRESH QUIET
C:IPrefs
C:ConClip

Path >NIL: RAM: C: SYS:Utilities SYS:Rexxc SYS:System S: SYS:Prefs SYS:WBStartup SYS:Tools SYS:Tools/Commodities

SYS:System/REXXMast >NIL:

IF EXISTS S:User-Startup
Execute S:User-Startup
EndIF

Resident Execute REMOVE
Resident Assign REMOVE

C:LoadWB
EndCLI >NIL:

[#2] Re: os

@figaro_79, post #1

Ja miałem kiedyś podobny problem ale z Fast/ata , u mnie jedynym lekarstwem byłó wywalić z katalogu DEVS plik o nazwie AmigaOSromUpdate ( czy jakoś tak ) oraz usunięcie z listy startup-sequence wszystkich linijek odnoszących się do konttrolerów:

If EXISTS C:SquirrelSCSI
C:SquirrelSCSI
EndIf
Set SCSIUpdate 1
Set SCSIUpdate 0
EndIf
If EXISTS SYS:Expansion/XSurfIDE
Set SCSIUpdate 0
EndIf
If EXISTS SYS:Prefs/Env-Archive/NOSCSIUPDATE
Set SCSIUpdate 0
EndIf
If $SCSIUpdate EQ 1
SetPatch QUIET
Else

i wpisanie takiego czegoś zaraz po linijce :

C:4xEIDE.driver QUIET

c:setpatch SKIPROMUPDATES scsi.device QUIET

mi pomogło więc może tobie też.
[#3] Re: os

@olo, post #2

wczoraj wywalilem z s-s dwie linie z idefix-em,

potem reset, zainstalowalem jeszcze raz sterowniki z 4xEide i wylanczylem komputer. Poszło... Na razie już mi wszystkkie dyski widzi. Właśnie wydaje mi się że idefix gryzie się z 4xeide.driver, Potem robiłem tak, że resetowałem kompa i dalej było źle, wystarczyło go po prostu wyłączyć.... Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam. Może ktoś jeszcze zna inne sposoby ?

[#4] Re: os

@olo, post #2

A co zrobić z patch-em do os-a "boingbal1" pokazuje mi przy probie zainstalowania, ze jakas tam linijka nr.3 jest nieodpowiednia czy jakoś tak... Nie wiem czy patch jest uszkodzony, czy może coś nie tak? Może ma ktoś tego patcha ? Byłbym wdzięczny... Proszę o wrzucenie na figaro_79@wp.pl Dziękuję !

[#5] Re: os

@olo, post #2

Wywalajac Amiga ROM Update z DEVS wrociles do OS3.1. Poza tym linijka:
c:setpatch SKIPROMUPDATES scsi.device QUIET
jest wtedy zbedna.
Instalujac AmigaOS3.9 wystarczy przy instalacji wskazac, ze posiadamy takie cos jak 4xEIDE.
[#6] Re: os

@figaro_79, post #4

Ja takich problemow nie mialem, anie z BB1 ani z BB2. Wiec masz albo uszkodzone archiwum, albo pirata AmigaOS3.9.
[#7] Re: os

@Krzysztof, post #5

Instalujac AmigaOS3.9 wystarczy przy instalacji wskazac, ze posiadamy takie cos jak 4xEIDE...

Ale jak mu wskazać ?

[#8] Re: os

@figaro_79, post #7

Po co wskazywać? Tak jak już ktoś to napisał wystarczy wywalić ROM Update. Z tego co wiem to używasz RemApollo więc możesz sobie wyciagnąć wszystkie moduły z update'u i wczytać te, które chcesz. A co do problemów z instalacją BB, to znajomy miał to samo. Wystarczyło jednak najpierw zainstalować BB2 [reset] a potem BB1 żeby skrypt nie wywalał żadnych błędów. Po wszystkim znowu zainstalować BB2.
[#9] Re: os

@figaro_79, post #7

Hej,

Przy Instalacji OS3.9 instalator zadaje pytanie:
Czy uzywasz 4 kanalowego kontrolera HDD?....
Wypada powiedziec mu prawde...

kg
[#10] Re: os

@kgalazka, post #9

Miałem też problem Z BB1 i okazało się że winny był instaler w katalogu c
, miałem starą wersję z OS 3.0 i dopiero jak wgrałem nowy z płyty z OS3.9 to niczego takiego nie miałem. Więc to może to ??
[#11] Re: os

@kgalazka, post #9

Ale ja nie pamietam, zeby sie pytal w momencie instalacji o to... dawalem mu instalacjie na os3.1 pelna... I nic takiego mi nie zasugerowal... po prostu zostawil linijke odnoszaca sie do sterownika 4xEide i na tym koniec... Jednakze juzusunolem problem... wywalilem idefix-a i jeszcze raz wsyztsko przeinstalowalem.... po wylanczeniu i ponownym wlonczeniu kompa wszystko na razie poszlo... teraz walcze z remapollo, bo jak probyje go wystartowac to mi wylancza drugi kanal w ide... dzieki i pozdrawiam

[#12] Re: os

@olo, post #10

Moze ? jadnakze bylem pzekonany ze os39 w czasie instalacji pozastepywal pliki w katalogach systemowych nowszymi... jednakze sprawdze to.... dzieki i pozdrawiam...

[#13] Re: os

@figaro_79, post #7

Napisalem za szybko, liczac na moja dobra pamiec:) Oczywiscie instaler sie o to nie pyta. To sie odbywa automatycznie. To jest zawarte na poczatku s-s. Zacytuje cos:
"IDEFix uzywa wlasnego sterownika scsi.device, wiec wszystko czego potrzebujesz to zmiana wywolania polecenia SetPatch w pliku S:Startup-sequence na następujace:

C:SetPatch QUIET SKIPROMUPDATES "scsi.device"

Koniec cytatu.
[#14] Re: os

@olo, post #10

Faktycznie była to wina instalera, ktory byl z os3.1. Po przegraniu z plyty os3.9 nowego wszystko ruszylo z kopyta :) Dzieki za pomoc !

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem