[#1] A600 i 1MB-RAM na PCMCIA
Witam.

Czy w A600, podąłczając do portu PCMCIA kartę pamięci SRAM o poj. 1MB pamięć ta jest widoczna jako FAST czy CHIP? Czy ona zachowuje się tak samo jak ta na rozszerzeniu "pod klapką" (szybkość itp) czy można się spodziewać jakiś wyskoków?
Pytam, bo w drodze do mnie jest A600 (1MB) i nie wiem: dokupować od razu rozszerzenie pod klapkę czy RAM na PCMCIA mi to całkowicie zastąpi?
Amiga nie będzie pracować z niczym innym jak z takimi kartami ew. czytnikiem PCMCIA>CompactFlash do przenoszenia danych.

[#2] Re: A600 i 1MB-RAM na PCMCIA

@AlaN, post #1

Będzie widoczna jako dyskietka lub pamięć fast zależnie od skonfigurowania w programie prepcard. Szybkość będzie taka sama jak chip lub wolniejsza, na pewno nie szybsza.
[#3] Re: A600 i 1MB-RAM na PCMCIA

@AlaN, post #1

PCMCIA w amidze jest 16 bitowe a więc i pamięć na niej będzie 16 bitowa fast ram . Teroretycznie jest to ździebko szybsze od chip ramu ale praktycznie może sysinfo pokaze 2% PowerSpeeda :)

Benedykt

[#4] Re: A600 i 1MB-RAM na PCMCIA

@Benedykt Dziubałtowski, post #3

Akurat w przypadku A600 nie jest to problemem, za to w przypadku 32-bitowej A1200 owszem.

[#5] Re: A600 i 1MB-RAM na PCMCIA

@Pinto, post #4

Ok, A600 w domu, już wiem jak się zachowuje.

Karta wsadzona w PCMCIA, ustawiona Prepcard-em jako "Static RAM" widziana jest po resecie jako dodatkowy FastRAM. Czy da się "dodać" ją jako ChipRAM? Licho wie. Co do szybkości to nic nie wiem, nie mam jak sprawdzić i z czym porównać. Karta jest widziana dopiero po zresetowaniu Amigi; na belce pojawia się ~800kB Chip i ~800kB Fast. Bez niej jest tylko ~600kB Chip.

Karta ustawiona w 'Prepcard' jako dysk, zachowuje się ja zwykły dysk i to całkiem szybki (no i 100% bezszelestny ;) ). Po zainstalowaniu bootblock-u Amiga z niej normalnie startuje.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem