kategoria: Sprzęt
[#1] SAGA WB 1080p Apollo Core Vampire V2
[#2] Re: SAGA WB 1080p Apollo Core Vampire V2

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #1

Mnie zastanawia skoro to tak świetnie idzie, to dlaczego nie zrobią całej "nowej" Amigi w FPGA tylko robią coś co trzeba wkladać w stare kompy?

Ostatnia aktualizacja: 30.01.2016 14:16:28 przez KM
[#3] Re: SAGA WB 1080p Apollo Core Vampire V2

@KM, post #2

Ja widzę takie przyczyny:

• Natami miała być tym czymś - projekt (póki co) nie udał się.
  • ROM Amigi jest objęty prawem autorskim, nie można go zreimplementować.
  • Cała Amiga w FPGA miałaby kłopoty z kompatybilnością - coś mogłoby się nie uruchamiać lub nie działać jak trzeba. W przypadku karty turbo tak nie jest - karta robi swoje zadanie.
  • Nie trzeba reimplementować całego hardware - na pewno znacznie upraszcza to pracę.
  • Nie trzeba kombinować z nazwą. Karta Vampire 2, a nie "nowa Amiga".

W mojej opinii podstawa to kompatybilność. To jest nadal komputer Amiga, model 600 tylko z dosyć ciekawą kartą turbo.

Cieszmy się, że projekt w takiej formie doszedł do skutku!

Ostatnia aktualizacja: 30.01.2016 15:24:56 przez Hexmage960
[#4] Re: SAGA WB 1080p Apollo Core Vampire V2

@KM, post #2

Już tak robili, nazywało się Natami i skończyło się na "kill em all"
[#5] Re: SAGA WB 1080p Apollo Core Vampire V2

@KM, post #2

Ale masz coś takiego - Mist. Co prawda moc mniejsza ale jest wszystko w FPGA. Wsad z AGA działa i jest ciągle rozwijany.
[#6] Re: SAGA WB 1080p Apollo Core Vampire V2

@Hexmage960, post #3

A co za problem wyciągnąć kość kickstarta i zamontować na płytce z FPGA? :) Kto mi zabroni i na jakiej podstawie?
[#7] Re: SAGA WB 1080p Apollo Core Vampire V2

@Hexmage960, post #3

Podzielam Twoją opinię.
Każdy zdaje sobie sprawę iż Amiga jest nadal "rozwijana" (tylko jej herbicydy szkodzą!)
Właściciele NeoAmig zjedli by każdy projekt na śniadanie, to działają właśnie takie siły. Siły które popchały Amigę w ślepy zaułek. Gonienie architektury PC ze slotami, wielkimi płytami głównymi, itp. nie ma już sensu.
Dlatego NatAmi napotkała wielki opór. Bo na 100% wiadomo iż amigowcy czekają na rozwój Amigi 68k (ja na pewno) ! Nie wierzę że z NatAmi niewyszło bo technicznie coś niedomagała. Chodziło tylko i wyłącznie o problemy prawne (kickstart itp.)

Teraz na odrębnej płytce wpinanej do Amigi można zapodać co się podoba (tak jak przewidziałem).
Sama Amiga ma tak elastyczny system że bez problemu przełączy się między starym sprzętem a nowym który będzie na karcie.
Co to za problem że będą dwie karty graficzne które będą idealnie współgrać. Same zalety.
Zresztą ja znam tylko jeden komputer który używa jednocześnie dwóch różnych procesorów w swoim systemie.
Obserwując szybkość działania Vampire, nasuwa się wniosek co będzie kiedy się zastosuje FPGA 2GHz. Stare programy nabiorą nowego znaczenia.... OK
Czekam na wersję do Amigi 1200

@Jenot
Ale masz coś takiego - Mist
Niestety Mistem to mało kto się podniecił.
Ludzie nie czekają na implementację Amigi 500/1200 w FPGA w konfigu golasa.
Ludzie czekają na FPGA 500MHz-2GHz z nowymi ficzerami. 68k MUSI odżyć !!!

Ostatnia aktualizacja: 30.01.2016 17:09:10 przez Voyox
[#8] Re: SAGA WB 1080p Apollo Core Vampire V2

@Voyox, post #7

Wg mnie projekt ich przerosl i zmutowal w cos z czym nie dali rady.Problemy prawne dla pasjonata sa niczym,bo robi glownie dla siebie to swoje dziecko
[#9] Re: SAGA WB 1080p Apollo Core Vampire V2

@Voyox, post #7

Lotharek na brak zamówień chyba nie narzeka. Oczywiście projektując Mista Master of Gizmo myślał o reimplementacji Atari ST/STe a wsady minimiga i innych sprzętów powstały przy okazji ale akurat minimig, minimig-AGA i spectrum działają najlepiej. Domyślny konfig to 68020@80MHz i 2+20MB RAM. Prędkość rzeczywista na oko jest mniejsza niż te 80MHz ale to i tak nie taki golas. Do grania/programowania/demek/grafiki/muzyki w zupełności wystarczy. Chodzą też słuchy o następnej wersji, projekt jest otwarty więc każdy może sobie zbudować mista sam lub go usprawnić.
[#10] Re: SAGA WB 1080p Apollo Core Vampire V2

@Jenot, post #9

Nie zaprzeczam iż to jest fajne. Ale mi osobiście podoba się (ach te gusta !) projekt Vampirka.
Chciałbym aby moja tysiącdwusetka jeszcze "zagiełła" co poniektórych.
Wiem że powiedzą że pecet jest lepszy, że telefon jest lepszy i inne tego typu gadki.
Ale oględnie chodzi o to, aby postawić sobie przed nosem komp sprzed 20 lat i prawie normalnie go używać. OK
Zawsze w pewnym stopniu idzie wszystko dogonić. A Amiga 68k ma to do siebie iż w dziwny sposób programy są "maluskie" liczone w kilobajtach, czasami w MB, a działanie wyśmienite.
Więc kibicuję Vampirkowi choć wszystkim życzę powodzenia w konstruowaniu. Każda myśl przełożona w sprzęt czy program jest zacna.. ok, racja
[#11] Re: SAGA WB 1080p Apollo Core Vampire V2

@Voyox, post #10

kompletny system na bazie tego rozwiazania prawie na pewno bedzie, jesli projekt okaze sie sukcesem. krok za krokiem, tak wlasnie nalezy postepowac. natami byla projektem zbyt kompleksowym.
[#12] Re: SAGA WB 1080p Apollo Core Vampire V2

@Voyox, post #10

Ale ja się z Tobą zgadzam - mam A500+ i A1200 kupione specjalnie do obsadzenia wampirkami. Ale Mist to też fajna maszyna. Zwłaszcza, że ma jeszcze dodatkowo inne wsady.
[#13] Re: SAGA WB 1080p Apollo Core Vampire V2

@Jenot, post #12

To trzeba się tym zainteresować. Miejsca mam w pokoju dosyć, to i takie maleństwo się zmieści.
80 MHz na Amigę to też rakieta !!
[#14] Re: SAGA WB 1080p Apollo Core Vampire V2

@Voyox, post #13

Zastanawiam się już czy nie sprzedać Blizzarda PPC z BVision...
[#15] Re: SAGA WB 1080p Apollo Core Vampire V2

@mallorn, post #14

Coś mi się zdaje że wszystkie procki PPC w klasyku nie mają szans do rdzenia Apollo. Jednak to CISC który ma teoretycznie wydajność 030-500MHz. A patrząc subiektywnie to chyba nawet PPC 500MHz nie ma szans...

Motorola 68060 110 MIPS at 75 MHz
Motorola 68030 18 MIPS at 50 MHz (Licząc po chłopsku 500MHz=180MIPS)
IBM-Motorola PowerPC 603e 188 MIPS at 133 MHz

No tak teoretycznie to po równo jest,,

Źródło

Ostatnia aktualizacja: 30.01.2016 22:09:43 przez Voyox
[#16] Re: SAGA WB 1080p Apollo Core Vampire V2

@Voyox, post #15

Ja myślę, żecokolwiek poniżej 2 GHz nie ma szans. Najmniejszych.

[#17] Re: SAGA WB 1080p Apollo Core Vampire V2

@recedent, post #16

Skoro profesor tak twierdzi, musi tak być !!!
[#18] Re: SAGA WB 1080p Apollo Core Vampire V2

@Voyox, post #17

No patrz, a ludzie mówią do mnie per "panie magistrze"...
[#19] Re: SAGA WB 1080p Apollo Core Vampire V2

@mallorn, post #14

Kupię chętnie :)
[#20] Re: SAGA WB 1080p Apollo Core Vampire V2

@recedent, post #18

Widocznie Cię nie doceniają. Musisz nad tym popracować, bo ludzie szybko potrafią się spoufalać i pod buta Cię wezmą. A to niedoczekanie !!!OK
[#21] Re: SAGA WB 1080p Apollo Core Vampire V2

@Voyox, post #15

A ja sobie obejrzałem strumień video z pracującą kartą Vamipre i tam można było zobaczyć, że AmigaAMP odtwarzając MP3 obciąża procesor w 50%. Więc wcale taki wydajny ten FPGA nie jest, a rzeczone 500 MHz to bajki dla ludu.
[#22] Re: SAGA WB 1080p Apollo Core Vampire V2

@Krashan, post #21

ja na filmiku widzialem, ze mp3 obciaza okolo 33%

wydajnosc procesora prosto mozna sprawdzic, moze jak madmanowi karta przyjdzie to zmusimy go do testow niezaleznych :)
[#23] Re: SAGA WB 1080p Apollo Core Vampire V2

@Krashan, post #21

"68060" 500 MHz to miała być inna karta z Cyclone V.
[#24] Re: SAGA WB 1080p Apollo Core Vampire V2

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #23

[#25] Re: SAGA WB 1080p Apollo Core Vampire V2

@juen, post #22

Mi póki co nie przyjdzie, ja kupię ewentualnie Vampire 1200 jak/jeśli wyjdzie :) Ale na tyle wierzę w to że plany przeróbki Apolla na 060 już zarzuciłem.

Ostatnia aktualizacja: 31.01.2016 06:42:35 przez madman15
[#26] Re: SAGA WB 1080p Apollo Core Vampire V2

@Krashan, post #21

A no panie przecie to w tej chwili na pół gwizdka działa (32bit mode) więc i z teoretycznej szczytowej mocy obliczeniowej (jeśli mowa o Dhrystone MIPS) to i mniej na 32bit OS i apps będzie. A skoro zmieściło się 64b, skoro nie ma problemu z SuperAGA, to przecież tam wrzucić jeszcze mogą dekoder mp3, x.264, vc-1, h.265, kontroler SATA ... taki żarcik odnośnie tego "bo to jeszcze można do FPGA dorzucić" ...
[#27] Re: SAGA WB 1080p Apollo Core Vampire V2

@Voyox, post #15

Fajnie że wszyscy się cieszą, ale wg mnie vampire jest tylko ostatnim posiłkiem w życiu Amigi. Gdyby chcieli to zachować na dłużej, trzeba by było zrobić z tego jakiegoś SoC'a i zainteresować brać elektroniczną i programistyczną, aby zaczęli też używać czegoś takiego zamiast Orangów i Raspberrów PI.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem