[#1] Błąd sumy kontrolnej
Witam. Mam mały problem z dyskiem. Otóż kopiowałem z karty CF na dysk rozpakowane gry elvira, elvira2 i It Came from the desert za pomocą FM. Pod koniec kopiowanie elviry amiga się zwiesiła i zaczęły mi pląsać po ekranie mozaiki. Po resecie, system wgrywa się znacznie dłużej niż zwykle i wyskakuje komunikat "Gry: ma błąd sumy kontrolnej w bloku nr 3077364". Próbowałem usunąć elvirę ale nie mogę bo znowóż wyskakuje komunikat: "Wolumen Gry nie jest zaktualizowany"
O co tu chodzi. Pomóżcie proszę.
[#2] Re: Błąd sumy kontrolnej

@nostrum666, post #1

A jaki file system dysku twardego ?
[#3] Re: Błąd sumy kontrolnej

@Risc, post #2

jak dobrze pamiętam to na wszystkich mam ffs ale sprawdzę to zaraz, bo na razie kopiuję wszystko z dysku gry na inną partycję żeby zrobić format na dysku GRY i poźniej spowrotem wszystko wrzucę, bo nie mam na razie innego pomysłu
[#4] Re: Błąd sumy kontrolnej

@nostrum666, post #1

Padła walidacji dysku.
Odpal dysk z bootmenu bez s-s i poczekaj aż dysk się sam naprawi.
Komend INFO pokaze ci która partycja nie uszkodzona
[#5] Re: Błąd sumy kontrolnej

@Norbert, post #4

odpalałem już tak i było to samo ale spróbuję jeszcze raz za chwilę
mam już 30% kopiowania

zastanawiam się czy to czasem nie wina FileMastera. Używam wersji 3.0 a temu czasem się zdarzają przypadkowe zwiechy

Ostatnia aktualizacja: 30.01.2016 19:48:19 przez nostrum666

Ostatnia aktualizacja: 30.01.2016 19:55:34 przez nostrum666
[#6] Re: Błąd sumy kontrolnej

@nostrum666, post #5

sprawa załatwiona
format i kopiowanie z powrotem całej zawartości dysku i jest ok
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem