kategoria: A1200
[#1] Naprawa Apollo 1240/40
Pomocy !!!
Posiadam kartę Apollo 1240/40 ale coś z nią nie tak. w normalnym położeniu
nie działa. Ale działa po wygięciu jej do góry pod dużym kątem. Zimne luty albo
inny brak kontaktu. Chciałbym żeby przejrzał ją ktoś kto się na tym zna. Oczywiście nie
za darmo !!!
[#2] Re: Naprawa Apollo 1240/40

@hakulec, post #1

Obawiam się, że tu może chodzić o przerwę na ścieżkach a nie tylko zimne luty. Miałem taką płytę A600. Działała tylko jak się ją naciskało w okolicach procesora. Walczyłem z nią kilka miesięcy i znalazłem dwie ścieżki z przerwami. Jeśli chcesz zapraszam do mnie z tą karta turbo i sprawdzimy czy to zimne luty czy przerwane ścieżki.
[#3] Re: Naprawa Apollo 1240/40

@hakulec, post #1

Sorry za oftop, ale kolega jest chyba rekordzistą :D Założył konto 6 lat temu, a dziś napisał pierwszy post "D

Trzeba sprawdzić czy problem z kartą czy płytą główną komputera.
[#4] Re: Naprawa Apollo 1240/40

@Hubez, post #3

Sorry ale chyba lepiej późno niż wcale. Komputer jest w porządku, aktualnie
pracuje w w nim M-Tec 1230/28 i wszystko jest OK, oprócz szybkości.
[#5] Re: Naprawa Apollo 1240/40

@hakulec, post #4

Być może któryś z wąsów w karcie turbo jest skrzywiony. Obejrzyj dokładnie złącze pod lampą.
[#6] Re: Naprawa Apollo 1240/40

@hakulec, post #1

Oczywista oczywistość, że trzeba najpierw sprawdzić złącze, weź isopropanol, szczoteczkę do zębów i wyczyść je dokładnie, od biedy spirytus czy inny dynks, przy okazji obadaj jak wyglądają terminale (blaszki) czy któreś nie są odgięte względem innych itd.
Równie dobrze możesz mieć problem z podstawką w której siedzi MACH13x, wyginasz kartę i łapie Ci kontakt tam gdzie go niema.

Ostatnia aktualizacja: 31.01.2016 21:22:53 przez Kilos
[#7] Re: Naprawa Apollo 1240/40

@hakulec, post #1

Miałem kiedyś podobny problem, bodajże z Blizzardem 1230-IV. Pomogło dopiero cierpliwe poprawienie (z dodaniem odrobiny nowej cyny) wszystkich 150 lutów złącza krawędziowego na karcie. Kłopoty ze stabilnością zniknęły.
[#8] Re: Naprawa Apollo 1240/40

@Krashan, post #7

Przez pół roku wyginałem do góry Blizzarda 1230III, aż postanowiłem, że już dosyć, krzaki na ekranie, resety w najgorszych momentach. Przeczyściłem spirytusem technicznym złącze karty i płyty i już ze dwa lata jak mam spokój.
A jeszcze, problem był na karcie bo z przejściówką do miediatora i bez był ten sam problem.

Ostatnia aktualizacja: 31.01.2016 22:02:18 przez adamlnowak
[#9] Re: Naprawa Apollo 1240/40

@adamlnowak, post #8

A więc wygląda to tak...
Karta luźno siedzi na złączu. Poodginałem igiełką wszystkie szpilki w złączu ale
nic to nie pomogło. Układu MACH boję się ruszać. Chyba zadzwonię do ELBOX-u,
ale nie wiem czy ONI będą się chcieli w to bawić. Myślałem jeszcze o upgrade'u
do MC68060 ale nie wiem do kogo uderzyć ???
[#10] Re: Naprawa Apollo 1240/40

@hakulec, post #9

Tego pana wołaj :) Staszku pomocy
[#11] Re: Naprawa Apollo 1240/40

@hakulec, post #9

Do mojej karty 1240 Stachu dodał procek 060, mogłem sobie nawet wybrać czy motoroli czy freescale, wlutował układy MACH, dodał drugie złącze na ram, oczywiście jeszcze układ sterujący napięciem i wymiana baterii. Karta wygląda rewelacyjnie z 1240 bez procka mam 1260/80 - coś pięknego. Tak że gorąco polecam, tym bardziej że z kartą nie rozstałem się na długo.
[#12] Re: Naprawa Apollo 1240/40

@cossack, post #11

Mam podobne doświadczenia. Polecam @stachu100 w temacie doprowadzania Apollo do należytego stanu. Ja również mam 060 (tyle że @50MHz z synchronicznym taktem pamieci), dwie kosteczki, wlutowane machy. Ona nie "chodzi" - ona zasuwa! :D
[#13] Re: Naprawa Apollo 1240/40

@baderman, post #12

Wszystko to brzmi pięknie, tylko jak się z nim skontaktować ?????
[#14] Re: Naprawa Apollo 1240/40

@hakulec, post #13

Wyślij wiadomość prywatną przez ppa, na pewno odpowie. Ja dzięki niemu zamiast blizka 1240/40 mam 1260/75. Polecam.
[#15] Re: Naprawa Apollo 1240/40

@hakulec, post #13

Jak Codi pisał, w poście #10 masz linka do profilu, w nim kliknij "wyślij wiadomość" - i czyń swoją powinność ;)

Ostatnia aktualizacja: 03.02.2016 19:10:52 przez baderman
[#16] Re: Naprawa Apollo 1240/40

@hakulec, post #9

Myślałem jeszcze o upgrade'u
do MC68060 ale nie wiem do kogo uderzyć ???

Kilos
Jarob
Superbonio
Stachu100
dez3
kwaku
Architect1200
[#17] Re: Naprawa Apollo 1240/40

@dez3, post #16

O właśnie miałem pisać, że jest więcej fachowców którzy mogą pomóc ok, racja
[#18] Re: Naprawa Apollo 1240/40

@dez3, post #16

Dzięki za listę, brakowało takiej.
[#19] Re: Naprawa Apollo 1240/40

@cossack, post #18

Można ją dodać do FAQ (to tak w kontekście rozmowy w innym wątku).
[#20] Re: Naprawa Apollo 1240/40

@baderman, post #12

Z tym upgradem do 060 poczekałbym, aż stwierdzisz że karta jest zdatna do dalszego używania. Może delikatne przetarcie styków najdrobniejszym papierem ściernym pomoże?

Jeżeli będzie Cię interesował upgrade do 68060, to przed akcją wymiany poczytaj wątki na ich temat na ppa i nie tylko. Układów szukałbym poza ppa np. na amibay'u.

Nie daj sobie wcisnąć układów typu Rev 1, a jeżeli już poczytaj z czym to się wiąże (mniejsze możliwości zwiększenia taktowania, konieczność stosowania chłodzenia). Rev 6. jest zdecydowanie najlepszy. Nie należy patrzeć na nadruk na CPU jak na wyrocznie w temacie podatności na zmianę taktowania. Polecenie WhichAmiga bądź zrzut stanowi ostateczny dowód jakiego Rev ma procesor. Jeżeli masz MACH131, nie będzie problemów z wymianą na 060; przy MACH130 zasięgnij tematu na forum.
[#21] Re: Naprawa Apollo 1240/40

@hakulec, post #1

W swojej karcie robilem:
Dociskanie kwarcowego generatora bo lubił wychylac się i nie działać.
Na końcu wylutowałem podstawki i przylutowałem generator na stałe
Wyjęcie machów i przeszlifowanie styków papierem 2000, potem czyszczenie izopropem
I wsadzenie z powrotem. Najpierw dotknąć uziemienia dłonią np. gołej złaczki kaloryfera,
(wszyscy wiedzą że oryginalne podstawki to badziewie).
Przelutowałem kondensator pod procesorem na nowy (2.5zł).
Czyszczenie złącza izopropem to standard zawsze.
Jeżeli nie masz dużo doświadczeń z Amiga to 040 też jest b.dobra i b.dużo demek już można oglądnąć
060 to spory koszt...
Pozdr

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2016 23:29:42 przez Mikrobi
[#22] Re: Naprawa Apollo 1240/40

@hakulec, post #1

Nie przejrzałem całości wątku (TLDR); jeżeli problem cały czas aktualny, a jesteś z Poznania lub okolic, napisz na priv - rozwiążemy sprawę na miejscu.
[#23] Re: Naprawa Apollo 1240/40

@F7sus4, post #22

W tym tygodniu wysyłam kartę do p.Stacha. Rezygnuję na razie z wymiany procesora.
Chciałbym żeby karta zaczęła działać normalnie, a potem się zobaczy. Dziękuję
wszystkim za pomoc. Jak karta wróci to o niej napiszę !!!
[#24] Re: Naprawa Apollo 1240/40

@hakulec, post #23

Karta wróciła z naprawy. Działa jak nowa. Wymienione zostało złącze, MACHy
przylutowane bezpośrednio do PCB i założona bateria podtrzymująca zegar.
Wszystko jest zrobione solidnie. Naprawdę Stachu100 to magik jakich mało.
Moja Amiga znowu ma serce i działa jak nowa, a ma już tyle lat....
[#25] Re: Naprawa Apollo 1240/40

@hakulec, post #24

No to jedno z głowy
Napis z jeszcze co będziesz robił na tej konfiguracji.
Pozdr
[#26] Re: Naprawa Apollo 1240/40

@hakulec, post #24

Gratuluję odratowania sprzętu
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem