[#1] Fast-ATA i zasilanie Amigi
Witam Wszytskich.

Kupilem wczoraj kontroler Fast-ATA.
Oczywiscie uzywany.

Uradowany jak male dziecko, gdy dostanie lizaka zabralem sie do montazu.

Wszystko zrobilem jak w instrukcji napsano i niestety moja Amiga na to kicha. Tzn. nie uruchamia sie. Nie swieca sie zadne diody. Jedynie co, to piszczy zasilacz, a przed montazem Fast-ATY nie piszczal i wszystko dzialalo jak sie patrzy.

Czy moze byc to spowodowane niedomaganiem zasilacza, bo Fast-ATA potrzebuje duzo pradu?
Sprawdalem na zasilaczu z A1200 i A500 - na obu takie same objawy.

Pytam, bo moze jednak cos zle zrobilem i jest inne rozwiazanie, niz zakup zasilacza od PC i przerabianie go aby dzialal z Amiga.

Moja konfiguracja to:
Amiga 1200
Blizzard 1230 Mk-IV (Phase 5)+32MB.
Dysk twardy 4,6GB 2,5"
Naped CD-ROM z notebooka (Toshiba)
Kickstart 3.1
Wszystko w klasycznej obudowie desktop.

Pozdrawiam.
Marcin.
[#2] Re: Fast-ATA i zasilanie Amigi

@cichym, post #1

Czy przy montażu FastATA w podstawkach zostawiłeś piny od strony kontrolera IDE (i PCMCIA) "wolne"?
Po wyjęciu FastATA Amiga uruchamia się?
Zasilacz masz standardowy, czy od PC?
[#3] Re: Fast-ATA i zasilanie Amigi

@cichym, post #1

Nie masz gdzieś jakiegoś zwarcia. Mój oryginalny zasilacz piszczy gdy jest zwarcie.

[#4] Re: Fast-ATA i zasilanie Amigi

@nex_t, post #2

Tak przy montażu FastATA zostawiłem wolne piny od strony złącza PCMCIA.
Zasilacz standatowy: jeden od A1200 i nieco mocniejszy od A500, w obu przypadkach taki sam efekt. Dlatego zastanawiam się, czy to one są winne - może nie wydalają.
Dzisiaj sprawdze czy po wyjęciu FastATA Amiga sie obudzi. Do tej pory(bez kontrolera FastATA) wszystko ładnie działało.
Dzięki.

Ostatnia modyfikacja: 13.09.06 11:34

Ostatnia modyfikacja: 13.09.06 11:35
[#5] Re: Fast-ATA i zasilanie Amigi

@Olek, post #3

Również i to dzisiaj sprawdze.
Może na kablach zasilających napęd cd-rom. Przylutowałem je bezpośrednio do gniazda zasilania na płycie Amigi.
Po południ będę nad nią siedział i zobaczymy.
Dzięki.
[#6] Re: Fast-ATA i zasilanie Amigi

@cichym, post #5

objawy wskazują na jakieś zwarcie....
W ogóle przy montażu Faty warto uważać, bo niejeden spalił przy okazji jej montażu Kickstart, a u niektórych poszła cała płyta. Przeglądnij wszystko czy dobrze podłączyłeś, może np. któraś z kostek Kickstartu jest odwrotnie, albo włożyłeś za daleko o ten nieszczęsny wolny rząd nóżek. I sprawdź bez Faty.
[#7] Re: Fast-ATA i zasilanie Amigi

@wali7, post #6

Ostatecznie znajdź punkty zasilające na samej FastAcie i sprawdź omomierzem, czy nie ma tam zwarcia...
[#8] Re: Fast-ATA i zasilanie Amigi

@Olek, post #3

po prostu zdycha. za mocno go obciazasz
[#9] Re: Fast-ATA i zasilanie Amigi

@cichym, post #1

To jednak było zwarcie!!!

Znalazłem je na taśmie sygnałowej, którą dysk podpiety jest do kontrolera.

Amiga powstała!!!

Dziękuję wszystkim za pomoc!!!!!!!!!!

Jest jednak inny problem.
Bez FasATA dysk działa i jest wykrywany przez system.
Natomiast po podłączeniu do kontrolera słychać, że pracuje ale nie widać go w systemie i nie mogę uruchomić z niego Amigi.

Może zna ktoś rozwiązanie tego problemu?

Pozdrawiam.
Marcin.
[#10] Re: Fast-ATA i zasilanie Amigi

@Valwit, post #8

Ja mam BlizzaIV, dysk 3,5 cala zasilany z gniazda FDD na płycie Amigi i zasilacz "czarny" 25W. Profilaktycznie do zasilacza przykręciłem mały wentylatorek od Celerona 433. Zero zwiech, zasilacz od A500 to bodajże 40W, więc powinien sobie poradzić.

[#11] Re: Fast-ATA i zasilanie Amigi

@cichym, post #9

Po podłączeniu do FastATA w boot-menu tez nie widać dysku? Musi być widziany po resecie (boot-menu). Bez sterów zachowuje się jak zwykły kontroler w A1200. Kopa dostaje dopiero po załadowaniu z S-S (ata3.driver) sterownika - ale to potem, póki co sprawdź taśmy.

[#12] Re: Fast-ATA i zasilanie Amigi

@cichym, post #9

Skoro na tasme bylo zwarcie to proponuje ja wywalic i uzyc nowej.
Docisnij dobrze do plyty te mala plytke polaczona z fast-ata waska tasiemka.
Sprawdz jeszcze zasialnie dysku - czy styki wtyczki nie sa zbyt pootwierane.

[#13] Re: Fast-ATA i zasilanie Amigi

@cichym, post #9

A podpiąłeś też kabelek do pina na złączu IDE ??

[#14] Re: Fast-ATA i zasilanie Amigi

@elt, post #13

Żeby ładnie się lampki świeciły?

[#15] Re: Fast-ATA i zasilanie Amigi

@Korni, post #14

A jak, przecież wiadomo, że wtedy dysk pracuje OK

[#16] Re: Fast-ATA i zasilanie Amigi

@elt, post #15

Przecież wiemy, że dysk pracuje. To z FastATĄ jest problem. Mam w swojej A1200 FastATA2, jak kontroler siedzi dobrze, to nie ma problemów, jak się poluzuje to wtedy system wogóle nie wstaje, czarny ekran. Jeśli objawem jest czarny ekran to proponuje docisnąć mocno FastATę, gdy system bootuje się np. z dyskietki a dysku nie widać w hdtoolboxie, to wiemy chociaż, że kostki ROM załapują :) Wtedy można spróbować wyjać Fastatę, przeczyścić styki, zamontować znowu oraz modlić się do guru aby zadziałało ;) Jeśli nadal jest coś nie tak, to cóż pech, kupić nową, lub naprawić jeśli wogóle będzie taka możliwość, np. wymieniająć układy MACH. Takie wrażliwe potrafią być klasyki i m.in. dlatego radzę zostawić A1200 do prostych celów, nie ładować w to kupy kasy, a najlepiej zainwestować w PegasosaII, lub jego starszego braciszka. Bez wątpienia są godne zaufania oraz obecnie jest to najlepsza amigopodobna platforma. MorphOS ma ten feeling, kompatybilność z 3.x, jest piękny, szybki i porządny, idzie powoli ale do przodu. System jaki użytkowałem w początkowym okresie bycia pegazofcą (nie cały rok temu) róźni się diametralnie dzięki Ambientowi, oraz MUI4, nie wspominając już licznego świeżego oprogramowania.

MorphOS 1.5 już za dwa tygodnie

Pozdrowienia,
mofce!

Ostatnia modyfikacja: 13.09.06 22:46
[#17] Re: Fast-ATA i zasilanie Amigi

@Korni, post #16

Korni napisał(a):

> MorphOS 1.5 już za dwa tygodnie

Rozwiń to proszć??...
[#18] Re: Fast-ATA i zasilanie Amigi

@quantor, post #17

http://morphos-team.net/

Wyraźnie przecie napisane :P

Ostatnia modyfikacja: 14.09.06 00:27
[#19] Re: Fast-ATA i zasilanie Amigi

@cichym, post #1

OK.

Dziękuje Wszystkim!!!!

Amiga obudzona, twardziel działa jak ta lala!!!

Problem rzeczywiście był w taśmie sygnałowej do dysku.

Kupiłem dzisiaj nowe wtyczki i tasiemkę, zacisnąłem i wszytsko gra i buczy.
Pięknie.

Jeszcze jedno pytanie.

Jak sprawdzić, którą wersję sterowników posiadam do mojego kontrolera FastAta?

Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
Pozdrowienia.
[#20] Re: Fast-ATA i zasilanie Amigi

@cichym, post #19

W dowolnym filemasterze klikając przeglądając ata3.driver z katalogu C komendą show hex lub cosik podobnego, albo klikając w katalogu prefs na ata3.prefs - na górnej belce/listwie jest napisane która wersja, ja mam 8.0

[#21] Re: Fast-ATA i zasilanie Amigi

@cichym, post #19

W dowolnym filemasterze klikając przeglądając ata3.driver z katalogu C komendą show hex lub cosik podobnego, albo klikając w katalogu prefs na ata3.prefs - na górnej belce/listwie jest napisane która wersja, ja mam 8.0

[#22] Re: Fast-ATA i zasilanie Amigi

@cichym, post #19

wpisz version ata3.driver

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem