[#1] Jak najłatwiej robić workbenchowe aplikacje?
Planuje zrobić pare utilów w formie programów z GUI. Jaki jest najmniej skomplikowany sposób? Gdzie zacząć?

Żeby nie było - szukałem w google, ale nic wartego uwagi nie znalazłem.

Ostatnia aktualizacja: 02.02.2016 21:54:10 przez redstonecraftpl
[#2] Re: Jak najłatwiej robić workbenchowe aplikacje?

@redstonecraftpl, post #1

Też podobny temat założyłem kiedyś. Opcji jest kilka ale C + MUI wygląda najrozsądniej.
Na necie jest nowy kurs Krashana - nie mylić ze starym z PPA.
[#3] Re: Jak najłatwiej robić workbenchowe aplikacje?

@pong777, post #2

Też myślałem o MUI - ma dużo przykładów, a nie jest to też jakaś egzotyka(jest to raczej soft obowiązkowy na praktycznie każdej amidze.
Podlinkujesz ten kurs krashana?(zapytałbym go samego, ale akurat wyszedł z IRC)
[#4] Re: Jak najłatwiej robić workbenchowe aplikacje?

@redstonecraftpl, post #1

Jeśli nie chcesz MUI (bo np. za ciężki) to jest GadToolsBox. Umożliwia wizualne tworzenie GUI oraz tworzy szablony programów z GUI gadtools.

Ostatnia aktualizacja: 02.02.2016 22:14:10 przez Hexmage960
[#5] Re: Jak najłatwiej robić workbenchowe aplikacje?

@Hexmage960, post #4

Czy GadToolsBox musi być instalowany na każdej maszynie, na której będzie uruchamiany program, czy jest to swoisty programming enviroment, a potem program jest już stand-alone?
@pong777 Biega o ten kurs?
[#6] Re: Jak najłatwiej robić workbenchowe aplikacje?

@redstonecraftpl, post #5

Nie, GadToolsBox to program narzędziowy, który służy tylko programiście. Użytkownikom będzie wystarczyć Amiga z kickstartem 2.0+ (gadtools.library jest w ROMie) do uruchamiania Twoich programów.

Ostatnia aktualizacja: 02.02.2016 22:21:56 przez Hexmage960
[#7] Re: Jak najłatwiej robić workbenchowe aplikacje?

@Hexmage960, post #6

W takim razie dzięki - bardzo pomogłeś
[#8] Re: Jak najłatwiej robić workbenchowe aplikacje?

@redstonecraftpl, post #7

Witam ponownie..
Mam już od wczoraj zainstalowany GadToolsBox v3. Zrobiłem prostą aplikacje która powinna wyświetlić mi obrazek. I teraz zapytanie - co dalej?
Domyślam się, że klikając Save zapisuje plik projektu GTB. Kliknąłem więc Save Source, i co dalej? Jeżeli dobrze myśle, to potrzebuje kompilatora C, pytanie tylko z kąd go pobrać i jak użyć?
[#9] Re: Jak najłatwiej robić workbenchowe aplikacje?

@redstonecraftpl, post #8

Myślałem, że w C umiesz programować. GadToolsBox tworzy szkielet programu w C, który następnie uzupełniamy funkcjonalnością. Potrzebna jest do tego nie tylko znajomość kompilatora, ale i samego języka C.

Jeśli chcesz pisać aplikacje dla Workbencha w czymś prostszym to pozostaję różne odmiany Basica, np. Amiga Basic. Ma on funkcje np. do otwarcia okienka i wyświetleniu grafiki.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem