kategoria: A1200
[#1] ACA 1221 + RTC
Amiga 1200 Escom aca1221 z full kodem i rtc maly czerwony .Karta aca1221 sprawuje się dobrze z wyjątkiem jednego szczegółu "reset" z tym bywa różnie czasem reset szybko płynnie czasem czerwony obraz i migniecie diodek , lub inna kolorystyka i koniec nadawania , trzeba z zasilacza strzelić do tej pory mi to zupełnie nie szkodzilo po strzale z zasilacza wszystko super ...teraz doszedł rtc i jeśli by ciagle resetować zasilaczem to wszystko działa super data godzina wszystko ok ,ale jeśli resetuje z klawiatury to jeśli reset trafi się czysty to ok jeśli się zwli to czasem po zwale strzal z zasilacza rozwiazuje kłopot całkowicie a czasem trafi się taki reset ze znowu jest data 1995 rok i trzeba ustawić ponownie .....czy ktoś ma aca1221 tak zrobioną ze każdy jeden reset co by się nie robilo konczy się ponownym uruchomieniem amigi bez zadnych klopotow? Czy ktoś ma podobne spostrzeżenia odnośnie RTC z aca1221?Jest to sprzet na FUN wiedz jeśli tak się staje u wszystkich to ok a jeśli tylko ja to chyba musze na gwarancje to wszystko oddac ...dodam ze sztuczki z wysuwaniem aca o 2min znam może jest jakas metoda dopchnięcia w strone spacji lub w strone portow i będzie lapac 100 na 100 Proszę o podzielenie się obserwacjami
[#2] Re: ACA 1221 + RTC

@Adamza, post #1

Czy ktoś ma ACA 1221 tak zrobioną, że każdy jeden reset co by się nie robilo kończy się ponownym uruchomieniem Amigi bez żadnych kłopotów?

Tak, ja mam tak zrobioną, co prawda nie mam modułu RTC. Czerwony ekran po restarcie czasem się pojawia, ale wystarczy chwilę poczekać i startuje jeszcze raz bez problemu. Wydaje mi się, że czasem następuje „uszkodzenie” zmapowanego do fastu Kickstartu, przez co suma kontrolna się nie zgadza, stąd czerwony ekran. Reboot powoduje powtórne zmapowanie i już jest OK.
[#3] Re: ACA 1221 + RTC

@Krashan, post #2

no to u mnie jest jakas lipa bo niejeden reset konczy się brakiem obrazu i dalej nie idzie oczywiście reset z klawiatury bo z zasilacza jest super
[#4] Re: ACA 1221 + RTC

@Adamza, post #3

może karta sieciowa cos komplikuje mam zainstalowany cardreser ale cardpatch nie bo nie wiem czy to potrzebne i do czego ...jakos specjalinie wkładasz ta karte czy po prostu wciskasz do końca potem lekko ociągasz i tyle?
[#5] Re: ACA 1221 + RTC

@Adamza, post #4

Raz wcisnąłem do końca i nie ruszam. Przedtem, ponieważ płyta była długo nieużywana, wziąłem gumkę do ścierania (taką zwyczajną, do ołówka) i wyczyściłem do połysku złącze krawędziowe.
[#6] Re: ACA 1221 + RTC

@Adamza, post #4

i jeszcze jedno pytanie masz 64mb proc28 i kick w fastram?
[#7] Re: ACA 1221 + RTC

@Adamza, post #6

Tak.
[#8] Re: ACA 1221 + RTC

@Adamza, post #1

Mam ACA1221 bez RTC, w trybie trial, ale bez mapromu zdaje sie, reset dziala za kazdym razem, czasami tylko swieci na czerwono.
[#9] Re: ACA 1221 + RTC

@marianoamigo, post #8

wywaliłem ze startup seqence linijke o maprom i od razu lepiej było ...potem zpilowalem kawalek obudowy żeby karta aca sobie swoim zżyciem siedziała niczym nawet nie ruszana i z tych dwóch tematow efekt taki ze już 12 reset robie i wsio ok potestuje będę wiedzial
[#10] Re: ACA 1221 + RTC

@Adamza, post #9

trafia się incydentalnie reset który nie przejdzie i trzeba z zasilacza zresetować zegarek na ok 100 resetow zciol się raz ...nie wiem może cos mam w sofcie nie tak co powoduje to może karta jest leciutko walnieta i w zaleznosci od rozgrzania swiruje ...gdzies widziałem programik reset ram może trzeba go mieć i resetować po długim używaniu ram zanim się z klawiatury zresetuje ..ja chyba pamiętam ze kiedyś nawt amige bez dysku bez kart trzeba było doresetowac z zasilacza ...albo się myle ...serio u was naet incydentalnie nie bywa tak ze reset z klawiatury nie wyjdzie?
[#11] Re: ACA 1221 + RTC

@Adamza, post #9

Nie trzeba było tego kawałka spiłowywać. On trzyma kartę we właściwej pozycji, tylko trzeba spokojnie się zastanowić jak ją prosto włożyć. Przez klapkę nie da się tego dobrze zrobić, ja montowałem ją na rozkręconej obudowie.
[#12] Re: ACA 1221 + RTC

@Krashan, post #11

we wlasciwej czyli nagietej w dol lub w gore w mojej obudowie tak to wygląda
rozkecilem cala amige na srobki wlozylem karte tek jak by była przeluzeniem plyty amigi docisnieta do końca bez zadnego swirowania z odciąganiem i jeśli tak jest to ten kawalek wpływa na polozenie kart i u mnie ta wlasciwa pozycja to stre kombinowanie ile wcisnąć tej karty ile ociagnac i 10 prrob zanim wsio w miare będzie kawalek wywaliłem tej obudowy i karta teraz jest wcisnieta ma całego amiga wstaje ...i wio ok ....robilem testy bez dysku reset za każdym razem super robilem testy z dyskiem ale start przez instalke workbencza reset za każdym razem super ale procesor 15 hz ramu 64 bo przez startup nie przechodzi z kolei jak puszcze system całkowicie to trafia się reset który nie dokonca przeskoczy i tak mysle czy jest wlnieta karta jak przeskakuje na proc 28hz po startupie czy w moim systemie cos jest co czasem blokuje ten reset wiem ze jest jakiś tam ramdysk dram klam czy jakos on się tam nazywa co wytrzymuje reset z klawiatury a skoro cos wytrzymuje reset z klawiatury to pewnie cos może i ten reset zatrzymywać
[#13] Re: ACA 1221 + RTC

@Adamza, post #12

nie kumam :/
[#14] Re: ACA 1221 + RTC

@QUAD, post #13

wogole to mi się wierzyc nie chce ze amiga za każdym razem się resetuje super...kurcze u mnie na nowym laptopie jak czasem dam uruchom ponownie to cos się zwiesi a w amidze ...cholera wie może pcimcia może jakiś soft na dysku może cos ....co jakiś czas trafi się reset ktoru do końca nie przejdzie nie ma regularności ze po jakims programie ...po jakims czasie ...czy jak i wogole to nie szkodzi zbytni bo ciach reset z zasilacza i jedziemy dalej ...codzi o to żeby na bank wyeliminować ze to hardware padnięte zebym sobie za 20 lat z szafy wyjol jak już się gwarancja skończy i żeby było ok
[#15] Re: ACA 1221 + RTC

@Adamza, post #14

sorry za literówki ale jak mi już siada od zmeczenia to tak bywa
[#16] Re: ACA 1221 + RTC

@Adamza, post #15

potestuje pokombinuje i jak będzie zle to wysle na gwarancje i karte i zegarek
[#17] Re: ACA 1221 + RTC

@Adamza, post #16

gdzies kiedyś czytałem ze ktoś z bizardem tak miał ze nawet jak przenosil amige na inne biorko to się rypala bo ten bizard w srodku cos się poruszyl i u mnie tez cos zaczynam widzieć ze to jak się ta karte umiejscowi ma znaczenie
[#18] Re: ACA 1221 + RTC

@Adamza, post #17

A jak wepniesz rtc bezpośrednio w port zegara amigi - nie karty to też tak masz ?
[#19] Re: ACA 1221 + RTC

@sunater, post #18

jak wepne w port amigi a jest karta to system nie wstaje
[#20] Re: ACA 1221 + RTC

@Adamza, post #19

po długich testach wyslalem karte z rtc do retroami na gwarancje
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem