kategoria: A500
[#1] Co jest, kurde? Czyli problem z NTSC
Co mi się porobiło?
Moja A500 doposażona w ACA500+ACA1221 przestała współpracować w NTSC przez kabel RGB/SCART oraz konwerter GBS8200. Przez RGB/SCART obraz w NTSC miga a przez GBS'a w ogóle się nie wyświetla. Gdy podłączę Amigę do monitora 1084 to tryb NTSC działa bez problemu.
[#2] Re: Co jest, kurde? Czyli problem z NTSC

@Sounder, post #1

Na jakim romie pracujesz ?

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2016 20:54:52 przez Rin2
[#3] Re: Co jest, kurde? Czyli problem z NTSC

@Rin2, post #2

Nie ma to znaczenia. Wystarczy, że uruchomię tryb NTSC z poziomu ACA500 i objaw występuje.
[#4] Re: Co jest, kurde? Czyli problem z NTSC

@Sounder, post #3

Sprubój więc przy wyłączonej Ami wyciągnąć rozszerzenia i włączyć.

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2016 21:56:09 przez Rin2
[#5] Re: Co jest, kurde? Czyli problem z NTSC

@Rin2, post #4

Sprawa się wyjaśniła, sprawdziłem na drugiej ("gołej") A500.
GBS się wysypał, przestał przyjmować sygnał z Amigi w NTSC i dostał dodatkowo po kilku dniach przekłamań kolorów. Obraz jest z przewagą niebieskiego, wyregulować się nie daje.
Obie A500 (rozbudowana i w podstawowej konfiguracji) zachowują się tak samo, sprawdzone na dwóch różnych monitorach.
Zmyłką było brak NTSC w tym samym czasie przez RGB-SCART. Zbieg okoliczności, ustąpiło samoistnie.
Ma ktoś pomysł co się z GBSem porobiło? Da się go w jakiś sposób "wyprostować"?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem