kategoria: Sprzęt
[#1] Stacja FB-357A (1.76MB) w "małych" Amigach jako DF1
Nabyłem amigową stację HD Chinon FB-357A (1.76 MB).
Posiadam też zewnętrzną stację dyskietek (konstrukcja interfejsu i obudowy jakiejś firmy trzeciej), w której siedzi amigowy napęd Sony. Podmiana na FB-357A zadziałała, stacja czyta dyskietki DD. Natomiast niezależnie od Kickstartu/WB (próbowałem z 2.x, 3.x), nie wykrywa dyskietek HD jako formatowalnych na 1.76 MB i nadal proponuje formatowanie jedynie 880KB.

Czy w "małych" Amigach (A500/A600/A1200), taka stacja ma szansę zadziałania jako "gęsta" tylko po podłączeniu jako DF0, a opcja zewnętrzna odpada (DF1)?

Ostatnia aktualizacja: 12.02.2016 12:33:19 przez Jacques
[#2] Re: Stacja FB-357A (1.76MB) w "małych" Amigach jako DF1

@Jacques, post #1

Byly stacje zewnetrzne hd. Nawet dwie w jednej obudowie.
[#3] Re: Stacja FB-357A (1.76MB) w "małych" Amigach jako DF1

@PrzemasIII, post #2

Czyli może rzecz w interfejsie tej zewnętrznej stacji DD?
Choć z drugiej strony duże Amigi z tego co wyczytałem mają zworki konfiguracyjne DF0/DF1 i jakoś tam jest to też związane z gęstością.
[#4] Re: Stacja FB-357A (1.76MB) w "małych" Amigach jako DF1

@Jacques, post #3

W duzych Amigach zworki sluza do poinformowania ze stacja df1 jest DD.
Stacje HD sa rozpoznawane domyslnie.
Czy stacja prawidlowo rozpoznaje dyskietki HD gdy jest podlaczona do wewnetrznego gniazda jako df0 ?
To najprawdopodobniej kwestia interfejsu ale sprobuj jeszcze przestawic zworki w chinonie - z tylu.

Ostatnia aktualizacja: 12.02.2016 13:53:24 przez lekarz_med
[#5] Re: Stacja FB-357A (1.76MB) w "małych" Amigach jako DF1

@Jacques, post #3

Musiałbyś przerobić odrobinę interfejs tej zewnętrznej stacji.

Jest on zrobiony tak, że na stałe zgłasza się jako 880 nawet bez napędu do niego podłączonego.
[#6] Re: Stacja FB-357A (1.76MB) w "małych" Amigach jako DF1

@jarob, post #5

Na razie nie mam możliwości sprawdzenia jej jako DF0, choć to jest w sumie dobry pomysł, bo gabarytami jest identyczna z Chinonem 354 (DD) z A500.

@jarob
A o jakiej modyfikacji mowa?
[#7] Re: Stacja FB-357A (1.76MB) w "małych" Amigach jako DF1

@Jacques, post #6

Stacja po wlozeniu dyskietki HD powninna zwolnić obroty silnika dwa razy. Jest to słyszalne.
Jesli tak nie jest, to moze być zabrudzony czujnik HD
[#8] Re: Stacja FB-357A (1.76MB) w "małych" Amigach jako DF1

@Jacques, post #6

Z tego co pamiętam, aby stacja działała jako HD musi być przerobiona (m.in. zwolnienie o połowę obrotów talerza..).
Stacje HD wykrywają ks od 2.0+ (starsze nie wiem - bo nie miałem).
[#9] Re: Stacja FB-357A (1.76MB) w "małych" Amigach jako DF1

@MaaG^dA, post #8

No tak panowie a Mont lista napędu czasem nie musi być zmieniona, bo standardowo jest ona ustawiona jak 880 i zdaj sie w katalogu storage była dodawana dla stacji hd
[#10] Re: Stacja FB-357A (1.76MB) w "małych" Amigach jako DF1

@Dziadziomiecio, post #9

Mountlista nie jest potrzebna.
Ze stacji HD można bootowac
[#11] Re: Stacja FB-357A (1.76MB) w "małych" Amigach jako DF1

@Jacques, post #6

@Jacques

A o jakiej modyfikacji mowa?

Tak jak jarob napisał... Stare interfejsy z lat 90 mają na sztywno ustawioną identyfikację jako DD. Jaką stację byś nie włożył, będzie pracować jako DD. Chyba, że masz zworkę na interfejsie służącą do zmiany tego (jak np. w interfejsie stacji Sakura), ale w starych interfejsach jest to rzadkość.

Algorytm detekcji jest następujący:

- Włącz silnik, wyłacz silnik, zdeaktywuj sygnał SELxB
- Aktywuj linie SELxB i odczytaj stan linii RDY (1 bit identyfikatora), zdeaktywuj SELxB
- Powyższe powtarzasz dopóki nie odczytasz 32 bitów (każdy bit to stan jednego odczytu RDY).

Na podstawie tego Amiga wykrywa:
0x00000000 - brak napędu
0xFFFFFFFF - napęd 3.5" bez dyskietki lub z włożoną DD
0xAAAAAAAA - napęd 3.5" z dyskietką HD
0x55555555 - napęd 5.25"

To jak dokładnie przerobić Twój interfejs tego nie wiem, trzeba byłoby obejrzeć jak jest zbudowany...

Ostatnia aktualizacja: 12.02.2016 17:22:02 przez strim_
[#12] Re: Stacja FB-357A (1.76MB) w "małych" Amigach jako DF1

@strim_, post #11

Na schemacie ta przeróbka jest bardzo prosta, bo jest to przerwanie jednej ścieżki.
Natomiast na płytce może to być różnie rozwiązane.

Zrób zdjęcie interfejsu w dobrej rozdzielczości z obu stron. Spróbuję zlokalizować tą ścieżkę.
[#13] Re: Stacja FB-357A (1.76MB) w "małych" Amigach jako DF1

@jarob, post #12

Tak to wygląda w ogólnym zarysie:
interfejs FDD
Stacja, którą w nim pierwotnie zamontowano to Sony MPF110-05, czyli amigowa DD wg wszystkich rozpisek.
[#14] Re: Stacja FB-357A (1.76MB) w "małych" Amigach jako DF1

@Jacques, post #13

Jak ogólnie wyglądają takie interfejsy, to ja wiem. Chodziło o dokładne zdjęcie płytki z obu stron.

Odłącz wszystkie wtyczki i odkręć płytkę od obudowy, a następnie zrób zdjęcia z obu stron.
[#15] Re: Stacja FB-357A (1.76MB) w "małych" Amigach jako DF1

@jarob, post #14

No wiem, poszedłem na skróty, bo mnie grypa męczy i wieczorem już odpuściłem, w nadziei, że może to wystarczy. Wkrótce wrzucę zdjęcia PCB OK
[#16] Re: Stacja FB-357A (1.76MB) w "małych" Amigach jako DF1

@Jacques, post #15

@jarob

Dodałem kolejne zdjęcia interfejsu
Trochę zasłaniają kabelki i złącza, ale mam nadzieję, że już coś się da wywnioskować...
[#17] Re: Stacja FB-357A (1.76MB) w "małych" Amigach jako DF1

@Jacques, post #16

Dokładnie wszystkiego nie widzę, ale jak masz miernik, to na brzenczyku sprawdź połączenie nogi 11 układu SN7438N nogą 34 złącza stacji FDD.
[#18] Re: Stacja FB-357A (1.76MB) w "małych" Amigach jako DF1

@jarob, post #17

Sprawdzone, jest połączenie między nimi.
[#19] Re: Stacja FB-357A (1.76MB) w "małych" Amigach jako DF1

@Jacques, post #18

Ok. To najprościej będzie chyba odessać nogę 11 i ją wyciągnąć z otworu.
[#20] Re: Stacja FB-357A (1.76MB) w "małych" Amigach jako DF1

@jarob, post #19

Ooo... I stacja będzie wtedy wykrywać poprawnie DD vs HD na podstawie otworu indeksowego dyskietki by Amiga wiedziała z czym ma do czynienia?
[#21] Re: Stacja FB-357A (1.76MB) w "małych" Amigach jako DF1

@Jacques, post #20

Powinna działać prawidłowo.
[#22] Re: Stacja FB-357A (1.76MB) w "małych" Amigach jako DF1

@jarob, post #21

Hmm, noga 11 tego układu wylutowana (a właściwie to niechcący też wyrwana ) i niestety teraz nie wykrywa w ogóle napędu DF1 (na stacji DD, która w nim pierwotnie była), cisza, nawet nie tyka. HD chyba nie ma sensu podłączać
[#23] Re: Stacja FB-357A (1.76MB) w "małych" Amigach jako DF1

@Jacques, post #22

Widzę, ze w ogóle nie rozumiesz zagadnienia.
To, że nie widzi stacji DD, to normalne.

Przecież chciałeś podłączyć tam stację HD i to do niej robisz przeróbkę.
Podłącz HD i zamelduj, czy działa.
[#24] Re: Stacja FB-357A (1.76MB) w "małych" Amigach jako DF1

@jarob, post #23

Masz rację, nie analizowałem schematu i ewentualnego wpływu modyfikacji.
I masz rację, stacja HD działa! OK Nie spodziewałem się, że po modyfikacji DD w ogóle się nie będzie zgłaszać, a obawiałem się od razu podłączać rzadszą HD.
Wielkie dzięki, teraz interfejs wraz z Chinonem HD wyląduje w obudowie po uszkodzonej stacji CD-1411

1.76

Ostatnia aktualizacja: 19.02.2016 00:12:03 przez Jacques
[#25] Re: Stacja FB-357A (1.76MB) w "małych" Amigach jako DF1

@Jacques, post #24

o, to koniecznie pochwal się efektem końcowym.
[#26] Re: Stacja FB-357A (1.76MB) w "małych" Amigach jako DF1

@Jacques, post #24

Im więcej czytam o stacjach HD tym większy mam "kociokwik"

Podsumuję to co wiem:

- aby stacja była wykryta jako HD informuje kontroler podczas bootowania/odpalania sprzętu (via post strima)
- kontroler przyjmuje dane w identycznej prędkości transmisji danych zarówno dla DD jak i HD, oznacza to że HD musi zwolnić obroty
- stacja HD nie przeczyta DD (mimo otworów w dyskietce i wykrywania przez stację typu dyskietki)

Czy coś jeszcze? To jak stację typową pecetową np ALPS przerobić na wolniejsze obroty? Bo antyczną Chinon dostać to jak wygrać w lotto.
[#27] Re: Stacja FB-357A (1.76MB) w "małych" Amigach jako DF1

@Romlen, post #26

Tu http://aminet.net/docs/hard/PCFloppy2Amiga.lha szczegółowe wyjaśnienia sposobu działania, oraz opis wykonania gęstej stacji dla Amigi
Stacja HD powinna czytać DD o ile ma wykonany układ przełączający prędkość obrotową w momencie wykrycia dyskietki DD (dziura po drugiej stronie dyskietki)

Ostatnia aktualizacja: 19.02.2016 09:14:15 przez wali7
[#28] Re: Stacja FB-357A (1.76MB) w "małych" Amigach jako DF1

@wali7, post #27

I faktycznie jest to wyraźnie słyszalne, że dyskietką HD kręci wolniej.
[#29] Re: Stacja FB-357A (1.76MB) w "małych" Amigach jako DF1

@jarob, post #23

Elo, podłączę się z pytaniem, mam stację identyczną i problem jest taki że jak podłączę ją pod wewnętrzny port flopa do A1200 i włożę dyskietke HD to słychać że stacja zwalnia, tylko dyskietka jest wykrywana jako DD, dopowiem jeszcze że amiga to A1200 by ESCOM
[#30] Re: Stacja FB-357A (1.76MB) w "małych" Amigach jako DF1

@QUAD, post #29

A1200 by ESCOM

Jeśli dobrze pamiętam, te płyty mają fabryczną modyfikację, która zmienia funkcjonowanie sygnału RDY. Wykonaj floppy fix:

http://www.softpres.org/article:hard:fixing_the_amiga_technologies_a1200_fdd_connector
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem