kategoria: A1200
[#1] Oprogramowanie Pro Gen+
Witam.
Jestem zielony w temacie Amigi, chociaż mam ją od 25 lat, ostatnie 15 leżała w szafie.
Na dysku mam program do genlocka a chciałbym zrzucić go na dyskietkę, tylko nie wiem jak i czy to jest możliwe.
[#2] Re: Oprogramowanie Pro Gen+

@anewir, post #1

Jest. Zacząłbym od sprawdzenia rozmiaru tegoż programu (czy zmieści się na dyskietkę - jeśli w Amidze jest "rzadka" stacja to wchodzi 880 kB, a jeśli "gęsta" to 1760 kB), a potem włożyłbym dyskietkę do stacji i sprawdził czy da się ją "otworzyć" dwuklikiem. Jeśli nie to trzeba sformatować. A potem skopiować jedno na drugie (choćby przeciągając z okna do okna).

EDIT: Kwestia jeszcze czy gra warta świeczki. Być może ten program nie jest taki znów unikalny i wisi gdzieś w sieci. Jak się to zwie?

Ostatnia aktualizacja: 13.02.2016 22:04:35 przez recedent
[#3] Re: Oprogramowanie Pro Gen+

@recedent, post #2

Program był kiedyś na dyskietce. Zainstalowałem go na dysku. To jest oprogramowanie do genlocka Pro Gen+. Jutro spróbuję go odzyskać, tylko jak mam sformatować dyskietkę. Jestem bardzo zielony.
[#4] Re: Oprogramowanie Pro Gen+

@anewir, post #3

Dyskietka amigowa? Jaka Amiga? Jaka stacja (DD, czy HD)?

Najprościej: Wkładasz dyskietkę do stacji. Na blacie Workbencha pojawia się dyskietka podpisana nazwą, pod jaką została sformatowana (a konkretnie: DF0:NazwaDyskietki). Jeśli wyświetla się DF0:NDOS, to trzeba sformatować. Jeśli DF0: ???? to możliwe, że dyskietka uszkodzona, ale możesz formatować, kto zabroni.

Procedura formatowania: Zaznaczasz dyskietkę (raz lewym przyciskiem) i z górnego menu Workbencha (przyciskasz prawy przycisk i trzymasz) wybierasz opcję Icons->Format Disk. Komputer pyta Cię o nazwę, filesystem i czy zakładasz śmietnik. Filesystem może być FFS, a trashcana nie musisz dawać.

No, chyba że masz OS wcześniejszy niż 2.0, wtedy będzie trochę inaczej. A konkretnie - z górnego menu wybierasz Disk->Initialize.

Ostatnia aktualizacja: 13.02.2016 22:18:24 przez recedent
[#5] Re: Oprogramowanie Pro Gen+

@recedent, post #4

Stacja dysków to chinon fz-354. Jaki OS sprawdzę jutro.
Na razie dziękuje za pomoc. Jutro popróbuje.
[#6] Re: Oprogramowanie Pro Gen+

@anewir, post #5

Witam.
Napisz proszę co będziesz robił z tym genlockiem, bo tez go mam ale nie mam pomysłu do czego go użyć.pozdr
[#7] Re: Oprogramowanie Pro Gen+

@Mikrobi, post #6

Witam.
Jeszcze nie wiem. Chce go uruchomić żeby był sprawny. Kiedyś bawiłem się w kręcenie na weselach, robiłem nim napisy. Teraz jak czas pozwoli to może coś wymyślę. pzdr.
[#8] Re: Oprogramowanie Pro Gen+

@recedent, post #2

Dzięki. Formatować df0: już umiem. Program nazywa się Pro Gen plus firmy Elsat. Jest gdzieś na dysku, ale nie mogę nigdzie go znaleźć. W menu na pukpicie widać go, klikam na niego pojawia się komunikat "instaled in memory", ponowne kliknięcie "removed from memory". Podejrzewam, że to jakiś sterownik, ale gdzie można go szukać to ciemna magia.
[#9] Re: Oprogramowanie Pro Gen+

@anewir, post #8

To chyba działało w tle i przełączales opcje kombinacjami klawiszy.pamietam ze wlaczalem modulację krawędzi dzwiekiem
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem