[#1] CDTV SCSI TOMS
Od pewnego czasu jestem posiadaczem ślicznej CDTV.
Udało mi się dostać do niej kontroler SCSI polskiej firmy TOMS, ale mam problem z tym ustrojstwem.

Kontroler ma na zewnątrz przełącznik i diodę, która świeci się cały czas po włączeniu Amigi niezależnie od położenia przełącznika.
Gdy kontroler jest wyłączony (jedna z pozycji wajchy) to CDTV działa jak bez kontrolera (to normalne).
Gdy włączę kontroler (przełączam wajchę tylko przy wyłączonym komputerze) ale bez podłączonych urządzeń, to przez parę sekund widzę biały ekran, a potem ekran startowy CDTV. Ami włącza się dłużej zapewne dlatego, że szuka urządzeń SCSI.
Teraz zaczynają się schody. Kontroler jest włączony, podłączona do niego jest zewnętrzna obudowa SCSI z dyskiem i odpalam CDTV... Wita mnie wieczny biały ekran, jedyne co mogę zrobić to reset.
Gdy podłączę zamiast dysku nagrywarkę SCSI to sytuacja jest identyczna, jedyna różnica to to, że Yamaha zamruga do mnie diodą po włączeniu Amigi (najpierw włączam obudowę SCSI potem CDTV).
Dysk i nagrywarka w owej obudowie działają pięknie z Oktagonem w A4000 więc są sprawne.

Czy ktoś spotkał się z czymś podobnym? Czy to kontroler jest uszkodzony, czy coś źle robię? Niestety nie posiadam do TOMSa instrukcji ani sterowników.

Proszę o pomoc.
[#2] Re: CDTV SCSI TOMS

@Jaszczur, post #1

Pewnie nie muszć tego mówić, ale zwróć uwagć na ustawienia terminatorów i adresu kontrolera (czy nie jest identyczny jak jednego z napćdów, w końcu to jedno z normalych urządzeń na magistrali SCSI)...
Nic wićcej jakoś nie przychodzi mi do głowy...

Pozdrawiam!!
[#3] Re: CDTV SCSI TOMS

@quantor, post #2

Nie wiem jaki adres ma kontroler, nie mam instrukcji do niego.
Nagrywarka była jako unit 1, dysk jako unit 0, więc conajmniej jedno z nich nie mogło kolidować z kontrolerem.
Nagrywarka ma włączony terminator, gorzej z dyskiem, bo to jakiś stary Quantum 200MB i nie mam opisu zworek do niego.
Dysk dostałem jako gratis do kontrolera, ponoć miał z nim działać, ale A4000 uważa, że dysk nie ma nawet partycji.

Dziwi mnie ta dioda. Czy to normalne, że świeci ona cały czas? Myślałem, że ona ma działać przy odczycie/zapisie albo przy włączonym kontrolerze?

Ostatnia modyfikacja: 21.09.06 08:39
[#4] Re: CDTV SCSI TOMS

@Jaszczur, post #3

W MA pisali, że kontroler jest zgodny z RDB więc jeśłi są partycje to A4000 powinna je widzieć.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem