kategoria: A600
[#1] A600 - problem z obrazem
Witajcie!

Mam problem z wyświetlanym obrazem z Amigi 600. Problem polega na tym, że obraz przesyłany przez wyjście composite pojawia się na telewizorze, ale za kilka-kilkanaście sekund znika. Po poruszania kablem znowu się pojawia i za kilka sekund znika, ostatnie podłączenie to już tylko czarny ekran.

Jak myślicie, co może wywoływać ten problem?
[#2] Re: A600 - problem z obrazem

@zdybski, post #1

przez RGB-EURO daje obraz?
[#3] Re: A600 - problem z obrazem

@Stoopi, post #2

Albo kabel antenowy ?
[#4] Re: A600 - problem z obrazem

@Stoopi, post #2

Właśnie nie mam możliwości sprawdzić, bo nie mam kabla RGB wychodzącego z Amigi tylko composite.

Antenowy postaram się jutro sprawdzić.

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2016 23:08:22 przez zdybski
[#5] Re: A600 - problem z obrazem

@zdybski, post #1

Skoro jeśli poruszysz przewodem wraca lub wracał to chyba jasne że albo masz przewód uszkodzony albo gniazdo. Zaoferowałbym ci pomoc przy naprawie ale bardziej opłaca ci się zainwestować w przewód RGB bo daje zdecydowanie lepszy obraz
[#6] Re: A600 - problem z obrazem

@kataklysm, post #5

Też mam takie wrażenie, że to gniazdo. Zamówiłem już RGB, jak przyjdzie to dam znać czy jest poprawa.

A czy może to być też wina kondensatorów? Ogólnie nie wyglądają źle (nie są spuchnięte czy wylane), ale wyczytałem, że zalecana jest ich wymiana (z racji żywotności).
[#7] Re: A600 - problem z obrazem

@zdybski, post #6

Tak, ja dziś zrobiłem to w swojej A600 wrzuciłem Ci jak wygląda płyta bez kondensatorów :P i z nowymi
LINK: http://pokazywarka.pl/oq6yhj/

jakbyś potrzebował pomocy to napisz mogę to zrobić, robię hot em

PS. Na pewno jakis znawca tematu zaraz napiszę że lipa bo nie dałem tantalowych więc od razu odpowiadam bez zbędnych dyskusji że dalem takie bo lubię ;D

PS2. Najbardziej zyskuje dźwięk i intensywność świecenia ledow

Ostatnia aktualizacja: 15.02.2016 22:41:28 przez kataklysm
[#8] Re: A600 - problem z obrazem

@kataklysm, post #7

Tantalowych nie było bądź chociaż elektrolitów smd?
[#9] Re: A600 - problem z obrazem

@amper, post #8

Tantalowe sprawdzają się gorzej w torze audio, gdzie na pierwszej
rewizji a1200 powstaje tez niewielkie ujemne napięcie.

Ja dałem dokładnie takie, jakie były orginalnie montowane.
Dzięki temu mogłem założyć ten metalowy ekran a płyta
wygląda tak samo, jak przed cała operacją.
[#10] Re: A600 - problem z obrazem

@amper, post #8

A czytać do końca nie umiesz? Lepiej włożyć takie jak już elektrolit bo łatwiej w przyszłości wymienic niż smd
[#11] Re: A600 - problem z obrazem

@kataklysm, post #10

A smd wcale tak trudno się nie wymienia. Ja wlutowałem tantale ale do toru audio kondensatory typu MLCC SMD są jeszcze lepsze niż tantale.
[#12] Re: A600 - problem z obrazem

@kataklysm, post #10

Rzeczywiście łatwiej jest usunąć zwykły elektrolit niż ten smd, który można ukręcić, a potem ładnie plecionką oczyścić pad. Rzeczywiście.
[#13] Re: A600 - problem z obrazem

@amper, post #12

To sobie ukrecaj na ponad 20 letniej płycie kondensatory :D droga wolna bardzo profesjonalna naprawa szczególnie jak pourywasz pady lutownicze :D a miałem okazję widzieć jak tym sposobem kolega zerwał kawałek laminatu bo kondensator już wylal i pięknie byl przyklejony do pcb :D genialny pomysł, pokaz lepiej jak ty wymienisz kondensatory na swojej amidze

PS. Jak coś urwiesz to odtworzyć miejsca lutownicze też potrafię możesz śmiało pisać nawet Ci wtedy wlutuje tantalowe kondensatory (nic do nich nie mam oprócz ceny i faktu że elektrolit i tak przeżyje wielu z nas bo codziennie tego sprzętu już nikt używał nie będzie)
[#14] Re: A600 - problem z obrazem

@kataklysm, post #13

elektrolit i tak przeżyje wielu z nas bo codziennie tego sprzętu już nikt używał nie będzie

Trwałość kondensatora elektrolitycznego zależy od używania sprzętu, ale w sposób odwrotny niż sugerujesz. Kondensator cały czas prawidłowo spolaryzowany najczęściej działa dłużej niż włączany sporadycznie.
[#15] Re: A600 - problem z obrazem

@Krashan, post #14

Trwałość kondensatora elektrolitycznego zależy od używania sprzętu, ale w sposób odwrotny niż sugerujesz. Kondensator cały czas prawidłowo spolaryzowany najczęściej działa dłużej niż włączany sporadycznie.

Możesz to jakoś uzasadnić jakimiś źródłami? Z tego co mnie wiadomo największy wpływ ma temperatura i czas bo nawet nie używany zwyczajnie schnie, ale z czasem nawet te tantalowe tracą właściwości ale w mniejszym stopniu niż elektrolit jednak o takiej teorii jak twoja słyszę pierwszy raz
[#16] Re: A600 - problem z obrazem

@kataklysm, post #15

W kondensatorze elektrolitycznym dielektrykiem jest cienka warstwa tlenku aluminium powstająca na aluminiowej elektrodzie pod wpływem spolaryzowania kondensatora. Jeżeli kondensator pozostaje przez dłuższy czas bez napięcia, to ulega ona częściowemu rozpuszczeniu w elektrolicie, po czym zostaje powtórnie utworzona po przyłożeniu napięcia.

Zgadzam się z tym, że sam upływ czasu, oraz podwyższona temperatura zmniejszają trwałość kondensatora.

Ostatnia aktualizacja: 17.02.2016 11:41:42 przez Krashan
[#17] Re: A600 - problem z obrazem

@Krashan, post #16

Muszę to sprawdzić ale jeśli to prawda to pytanie jeszcze ile to jest dłuższy czas bo kondensator jest rozladowany w zależności od pojemności po kilku sekundach (pisze o pojemnościach amigi) więc ciekawy jestem jaki czas bez napięcia powoduje rozpuszczanie tej warstwy ale chyba mówimy o latach bo przecież kondensatory potrafią od momentu produkcji do sprzedaży mieć już kilka lat... A nie widziałem na nich daty przydatności
[#18] Re: A600 - problem z obrazem

@kataklysm, post #13

Wielu o tym kolegów pisało nawet tutaj na forum, że można ukręcić kondensator elektrolityczny niż bawić się np. hot air`em. Nieumiejętne użycie skutkuje "ubytkiem" płyty o elementy usytuowane obok - np kondensatory, rezystory smd. W dwóch swoich Amigach w ten sposób usunąłem kondensatory w tym i były skorodowane pady bez uszczerbku na zdrowiu. Bez obeznania z lutownicą można bardziej zaszkodzić ciepłem grota i pad sam odpadnie niż prosta operacją ukręcania kondensatora, który to smd ma tak delikatne nóżki, że niewiele brakuje by je od niego oderwać. Sprawdzone, przerobione na pcb od niejednego telewizora smd. Nie zgodzę się z Twoją tezą, że można ukręcić pada, nawet skorodowanego, gdyż i tak już zeżarty podlega regeneracji. A tak BTW Każdy ma swoją technikę i już. Jedni będą sięgać po kupną plecionkę a ja używam zwykłego przewodu "plecionki" 230V z dodatkiem pasty lutowniczej do czyszczenia pada.
I działa. link
[#19] Re: A600 - problem z obrazem

@amper, post #18

Jasne że przewód działa bo to właściwie jest to samo. Ale co do ukrecania kondensatorów mnie nie przekonasz jeśli ktoś nie potrafi używać lutownicy niech pocwiczy albo nie robi tego wcale, ja wolałbym nie robić wcale niż rwac bo raz ze jak wspominałem widziałem jak można tak zniszczyć płytę a dwa że jest to druciarstwo Hot em usunięcie starych kondensatorów to czysta przyjemność, zwykła oporowka też wymieniłem bez większych problemów wiec żadnego ukrecania nie pochwalam zresztą płyt od amig przerobiłem już kilkanaście i wiele z nich było zalanych w takim wypadku w ogóle nie wyobrażam sobie takiego sposobu

Ale robta co chceta :) ja nawet gdybym miał pewność że nic się nie stanie to i tak bym tak nie zrobił bo szkoda kaleczyc sztukę
[#20] Re: A600 - problem z obrazem

@kataklysm, post #19

Kolego Kataklysm sam byłem zdziwiony czymś takim jak ukręcanie szeroki uśmiech. Uwierz mi, że operacja była na tyle prosta, że hot-air`a użyłem tylko na samym początku a potem cienki grot i lutowanie. Ale zanim tego spróbowałem zmarnowałem kilka płytek z elektrolitami smd z odpadów.

Pozostańmy przy swoim bo nie ma ani miejsca ani czasu by razem doskonalić swoje metody .
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem