[#1] Dlaczego Amiga traci szybkość?
Podczas pracy na Amidze, uruchomieniu kilku/kilkunastu aplikacji zdarza się, że komputer tak zwalnia że nic poza resetem nie pozostaje. :) (wyjście z tych programów też nie pomaga)

Miałem tak na prawdziwej A1200 z 8M Fastu, mam i teraz na WinUAE (niewiele szybszym od 030 moim zdaniem). Wywalenie patchy/hacków przyspieszających również nie pomaga.

Da się temu jakoś zaradzić czy też trzeba przywyknąć?

[#2] Re: Dlaczego Amiga traci szybkość?

@El Amigos, post #1

Operacje dyskowe zżerają mnóstwo czasu procesora, podobnie jest z MP3. Niewiele potrzeba aby "zatkać" A1200 od której obecnie wymaga się o wiele, wiele więcej niż za czasów jej produkcji. Co by nie mówić o tym komputerze to w dzisiejszych standardach jest to bardzo wolny komputerek.

Może napisz konkretnie jakie programy uruchamiasz?

[#3] Re: Dlaczego Amiga traci szybkość?

@Prince, post #2

Może napisz konkretnie jakie programy uruchamiasz?

Szkoda, że o tym nie pomyślałem od razu. Jak mi sie uda, to napisze kilka jutro.

Ale nie chodziło mi o włącznie MP3. To jest oczywiste spowolnienie. Poza tym, po wyłączeniu odtwarzacza Amiga odzyskuje szybkość.

Mogę podać przykład - demko gry Payback. Po włączeniu i wyjściu na WB tracę około 80 MIPsów (z 380 zostaje coś koło 300 - sprawdzane SYSSpeedem; a także odczuwalne podczas pracy)

[#4] Re: Dlaczego Amiga traci szybkość?

@El Amigos, post #3

Pamiec sie fragmetuje... Wychodzi brak MP...

[#5] Re: Dlaczego Amiga traci szybkość?

@El Amigos, post #3

Monitoruj obciążenie cpu programem PM

http://img241.imageshack.us/img241/1257/cpuzn9.png

Gdy obciążenie będzie bliskie 100% a nic nie robisz takiego to wychwyć który proces to robi przez np. Scouta. A tak w ogóle to polecam Executive.

Ostatnia modyfikacja: 19.09.06 19:12
[#6] Re: Dlaczego Amiga traci szybkość?

@El Amigos, post #1

Po pierwsze primo zależy co uruchamiasz, jedne programy są napisane i zoptymalizowane w 99 % inne w np 20 %. A po drugie secondo jak ja uruchomię kilkanaście jak napsisałeś "aplikacji" na pc to już tylko reset pomaga (zero spywarów i wirusów, nie licząc MS WIN VIR)

[#7] Re: Dlaczego Amiga traci szybkość?

@El Amigos, post #1

Po pierwsze primo zależy co uruchamiasz, jedne programy są napisane i zoptymalizowane w 99 % inne w np 20 %. A po drugie secondo jak ja uruchomię kilkanaście jak napsisałeś "aplikacji" na pc to już tylko reset pomaga (zero spywarów i wirusów, nie licząc MS WIN VIR)

[#8] Re: Dlaczego Amiga traci szybkość?

@Kaczus, post #4

Jak na mój gust nie chodzi tu o fragmentację pamięci. Ona się objawia raczej po dłuższym czasie używania systemu i nie tak radykalnie, jak pisze El Amigos ("komputer tak zwalnia że nic poza resetem nie pozostaje"). Występuje wtedy odczuwalne uciążliwe zwolnienie, ale nie od razu uniemożliwiające pracę.

U El Amigos wygląda to tak, jak by jakiś task o stosunkowo dużym priorytecie żarł całą moc procka. Najlepiej to sprawdzić programem w stylu top z pakiegu Executive.
[#9] Re: Dlaczego Amiga traci szybkość?

@elt, post #6

jak ja uruchomię kilkanaście jak napsisałeś "aplikacji" na pc to już tylko reset pomaga

Ano racja. Chocby bylo 2 GB ramu, to i tak po pewnym czasie wirtualka kompletnie zamuli szybkiego peceta z XP. A strach pomyslec ze ja mam w AmiClassicu tylko 128 MB i moge odpalic 3x wiecej softu :)
[#10] Re: Dlaczego Amiga traci szybkość?

@Andrzej Drozd, post #9

mam pytanie w jakim celu uruchamiacie kilkanascie programow? ja nie uzywam nigdy wiecej niz 6-7 na raz.
uruchamianie pewnych typow plikow w pewnien sposob potrafi skutecznie zawiesic kompa np: otwieranie kilkumegowych plikow binarnych w edytorze tekstu, itp. wedlug mnie trzeba troche orientowac sie co mozna uruchamiac z czym zeby sie nie gryzlo :)

[#11] Re: Dlaczego Amiga traci szybkość?

@powerzx, post #10

wiesz na dziendobry odpalam mailera, amirca i voyagera, pozniej w zaleznosci co robie edytor tekstu, Pagestreama, czasem gcc, czasem drobne narzedzia do wykonania jakichs rzeczy, poniewaz w wierzy padl mi odtwarzacz plyt kompaktowych, wiec czasem sobie siakas plyte zapuszcze z kompa. Dodatkowo Opus Magellan, klient rc5. Taka jest podstawa, przy niektorych pracach potrzebowalem innych narzedzi, typu edytor wzorow ect...

[#12] Re: Dlaczego Amiga traci szybkość?

@elt, post #6

No właśnie, a do tego programy na pc zamulają kompa, nawet wtedy gdy nic nie robia. A na Ami jak program nic nie robi to tylko troche ramu zajmuje a nie obciąża procka.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem