[#1] CF-SCSI 50pin - zbiorowy zakup
W związku z modnym ostatnio tematem SCSI w Amidze i problemami z dostępnością dysków 50pin może są chętni na zbiorowy zakup karty CF-SCSI ?
Karta stadardu UltraSCSI-3 zapewnia transfer do 20MB/s (max dla SCSI 50pin). Tutaj informacje na stronie producenta (kliknąć sobie google translate).
Instrukcja do karty
Takie karty posiadam od lat i sprawdzają się doskonale w każdym kontrolerze SCSI w Amidze. Sprawdzone w następujących amigowych SCSI:
A2091, A3000 (wbudowany), A3000T (wbudowany), CyberStormMK1-SCSI, CyberStormMK2-SCSI, CyberStormMK3/PPC, FastLaneZ3, A4091, A4000T (wbudowany).
Wielkość dysku jest właściwie dowolna (zależna od wybranej karty CF). Na pewno działa do 128GB bo takie karty sprawdzałem.
Jakość wykonania bardzo dobra. Wbudowany terminator oraz dioda informująca o pracy "dysku". W komplecie mocowania umożliwiające przykręcenie karty do każdej zatoki przeznaczonej na urządzenia 3,5 cala.
Zakup bezpośrednio u producenta. Kupowałem u niego już kilka razy i nigdy nie było problemów.
Mogę się podjąć zbiórki i zakupu a potem rozesłania towaru do zainteresowanych.
Potencjalni chętni proszeni są o zgłaszanie w tym wątku lub na priv.
Cena ok. 450 zł razem z wysyłką w zależności od kursu dolara i liczby chętnych.

Ostatnia aktualizacja: 20.02.2016 09:22:33 przez lekarz_med
[#2] Re: CF-SCSI 50pin - zbiorowy zakup

@lekarz_med, post #1

Cena jednak trochę wysoka jak za możliwość podłączenia karty CF.

Może lepiej było by poszukać przelotki SCSI<->PATA/SATA dla mnie większe możliwości i bardziej uniwersalne urządzonko?!
[#3] Re: CF-SCSI 50pin - zbiorowy zakup

@BULI, post #2

Karta CF jest raczej lepsza niz dyski, zwlaszcza SATA.
Przeciez w Amidze nie potrzeba terabajtow przestrzeni a i predkosci sie nie wykorzysta.
Jest to alternatywa dla dyskow SCSI 50 pin. Predkosciowo najlepsza i tak naprawde dysk SSD o dowolnej pojemnosci jak i dowolnej ilosci - majac kilka kart mozna je dowolnie zmieniac a juz kilka dyskow SCSI to problem zwlaszcza z miejscem.
Cena jest taka jaka producent sobie wymyslil. Przy cenach dyskow SCSI 50 pin jest akceptowalna. Ja praktycznie we wszystkich swoich Amigach zastapilem dyski SCSI tym urzadzeniem. Przy zbiorowym zakupie oszczednosci ok 10% (50zl) wiec uwazam ze warto.
Zglosily sie 2 osoby na priv ale poczekam jeszcze kilka dni ze zlozeniem zamowienia.
[#4] Re: CF-SCSI 50pin - zbiorowy zakup

@lekarz_med, post #3

[#5] Re: CF-SCSI 50pin - zbiorowy zakup

@_Skiba, post #4

Któryś z dostępnych interfejsów CF-SCSI 50 miał prędkość do 2MB/s max...
Ten proponowany przez Grzegorza na pewno ma większe osiągi. Ile trzeba kupić min aby dostać rabat?
[#6] Re: CF-SCSI 50pin - zbiorowy zakup

@_Skiba, post #4

1. A czy zasilanie do takiej karty, 5V, jak przeczytałem można zabrać ze złącza zasilania stacji dyskietek w A1200?
2.Czy zadziała ta przejściówka z modułem SCSI w Apollo 1260?

Też się zastanawiam nad taką przejściówką. Kupić dysk SCSI za rozsądne pieniądze problem a i obudowa zewnętrzna na dyski to też wydatek ~200zł(więcej kabli, miejsca na biurko zajęte). Tak to by można moduł pewno upchać gdzieś wewnątrz A1200. Cena za tę przejściówkę też nie jest niska :/.

Ostatnia aktualizacja: 26.02.2016 11:59:58 przez Tomski
[#7] Re: CF-SCSI 50pin - zbiorowy zakup

@pong777, post #5

Availability: Out Of Stock
Price: $AUD 100.00

10 or more $AUD 80.00
[#8] Re: CF-SCSI 50pin - zbiorowy zakup

@_Skiba, post #4

No wlasnie nie bardzo bo to ma transfery wolniejsze niz IDE w A600.
Uzywc SCSI z transferami na poziomie 1.8 MB/s to troche bezsens.
[#9] Re: CF-SCSI 50pin - zbiorowy zakup

@lekarz_med, post #8

Tego nie wiedziałem. W takim razie zakup się nie opłaca.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem